• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 13 Decembrie , 2023

Sindroame obstructive bronșice la copii - Cum să recunoști și să tratezi bronșiolita acută

 Advertorial

 

 

O infecție pulmonară tot mai întâlnită la cei mici, bronșiolita acută, reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru părinții cu copii mici. Această afecțiune, caracterizată prin inflamarea și congestia bronhiilor și a bronhiolelor, reprezintă o amenințare serioasă, mai ales în contextul expunerii la virusurile respiratorii.

 

Potrivit Dr. Nelia Foia, Medic Primar Pediatrie în cadrul Spitalului Someșan Baia Mare, parte din Rețeaua de sănătate Regina Maria, bronșiolita este cel mai adesea provocată de infecții virale, cu virusul respirator sincițial în fruntea listei la copiii sub 2 ani. Cu toate acestea, gripa și răcelile comune pot, de asemenea, contribui la declanșarea acestei afecțiuni respiratorii.

 

Simptomele inițiale ale bronșiolitei sunt adesea confundate cu cele ale unei răceli obișnuite: secreții nazale, nas înfundat, strănut și tuse ușoară. Cu toate acestea, gravitatea crește rapid, manifestându-se prin dificultăți în respirație, wheezing și, uneori, chiar otită medie.

 

Dr. Foia semnalează faptul că bronșiolita este un motiv frecvent de vizită la medicul pediatru și subliniază că, deși mulți copii răspund bine la tratamentul acasă, există simptome care necesită o atenție medicală imediată. Printre acestea se numără respirația rapidă sau dificilă, letargia și refuzul de a consuma lichide, însoțite de învinețirea buzelor sau a extremităților.

 

În astfel de situații, părinții joacă un rol esențial, având o trusă de prim ajutor la îndemână. Potrivit medicilor, aceasta ar trebui să includă un antitermic adecvat vârstei copilului, soluție salină pentru administrare intranazală și un sirop pentru calmarea tusei.

 

O preocupare majoră în gestionarea bronșiolitei este și hidratarea. Din cauza pierderilor rapide de lichide și electroliți, copiii se deshidratează mai repede decât adulții. Ceaiurile, supele și ciorbele preparate în casă sunt recomandate pentru a asigura atât hidratarea corespunzătoare, cât și aportul de nutrienți esențiali.

 

În plus, Dr. Foia, subliniază importanța menținerii unui nivel optim de umiditate în camera copiilor pentru a facilita procesul de recuperare și a asigura o funcționare adecvată a sistemului respirator. În special în sezonul rece, când aerul devine mai uscat din cauza sistemelor de încălzire, un procent ideal de umiditate între 55-60% este esențial pentru sănătatea copiilor.

 

 

 

 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.