Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Joi , 27 Mai , 2010
SIMPOZION INTERNATIONAL DEDICAT ZILEI MONDIALE A APEI - BAIA MARE, 19-21 MARTIE 2010
Din 1993, in fiecare zi de 22 martie, Romania, alaturi de celelalte state ale lumii, sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Aceasta initiativa s-a nascut la 22 decembrie 1992 in cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator de la Rio de Janeiro. Prin fixarea zilei in Calendarul Eco s-a urmarit incurajarea unei intelegeri globale mai eficiente si mai responsabile a necesitatii de utilizare, protectie, economisire si conservare a apei.
Adunarea Generala a ONU a marcat perioada 2005-2015 drept deceniul international Apa pentru Viata, avand ca scop sporirea gradului de informare despre problemele acvatice la toate nivelurile si in toate domeniile de activitate umana.
Tema acestui an Ape curate pentru o lume sanatoasa [Clean Water for a Healthy World] este un nou prilej de a readuce in atentia opiniei publice necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor.
Peste tot in lume si in tara s-au desfasurat activitati concrete: publicare si difuzare de documentare, organizare de conferinte, mese rotunde, seminarii, expozitii etc.
In acest context general se include si Simpozionul International dedicate Zilei Mondiale a Apei desfasurat la Baia Mare, in perioada 19-21 martie 2010. Acesta a fost cuprins in GLOBAL EVENTS FOR WORLD WATER DAY( calendarul evenimentelor legate de ziua apei, care se desfasoara in intreaga lume).
Actiunea a fost organizata de Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” Baia Mare,
S.C. VITAL S.A. BAIA MARE, Inspectoratul Școlar Judetean Maramures, Casa Corpului Didactic Maramures, Escola Professional de Montijo, Portugalia; Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures.
La simpozion au participat 205 lucrari de pe intreg cuprinsul tarii (32 judete si 80 localitati) si 6 lucrari din strainatate: Portugalia, SUA, Canada, Spania, Serbia (2 lucrari). La expozitia de fotografie “Apa –sursa de viata, sursa de inspiratie” au participat 92 copii (59 din Baia Mare). La expozitia de desene “ Albastrul din sufletul meu” au participat 115 copii (57 din Baia Mare). Cele doua expozitii au insumat peste 350 lucrari.
Actiunea s-a desfasurat pe parcursul a 3 zile.
In 19 martie, la ora 18 a avut loc deschiderea in sala festiva a Colegiului Economic “Nicolae Titulescu” Baia Mare [CENT], in prezenta partenerilor proiectului, a numerosi invitati, reprezentanti mass-media, elevi si profesori.
Am avut placerea de a asculta cateva cuvinte pe care ni le-au adresat organizatorii: Aneta Carpov - director CENT; Morar Gabriel – director adjunct CENT, Mircea Ioan Mecea – director general adjunct S.C. VITAL S.A., Radu Micle – director juridic si responsabil cu mass-media, S.C. VITAL S.A., ing. Vlaicu Pop – consilier la Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures; Amelia Baciu si Camelia Duta: inspectori scolari in cadrul ISJ Maramures.
Prin intermediul internetului ne-au transmis gandurile lor si au dialogat cu noi domnii Lucian Pop din SUA si Joao Martins din Portugalia.
A fost vizionata apoi expozitia de fotografii “Apa –sursa de viata, sursa de inspiratie”, si expozitia de desene “Albastrul din sufletul meu”. Trebuie sa precizam ca lucrarile au fost extrem de interesante, originale si frumoase. Seara s-a incheiat in mod placut in jurul unui bufet suedez-prilej de a socializa, de a ne cunoaste mai bine, de a impartasi opinii …
Ziua de sambata, 20 martie 2010, a debutat dimineata la 8.30. Cu un autocar modern al sponsorului Agentia de turism EXPERT-TRAVEL am plecat spre Barajul Firiza. Ne-a impresionat imaginea feerica a lacului la inceput de primavara. Aici, “in mijlocul apei”, am primit informatii interesante de la specialistii apelor (d-l ing. VLAICU POP – SGA Maramures, d-l dr. Ing. Mircea Ioan Mecea – S.C. VITAL S.A.), dar mai ales ne-am bucurat de oportunitatea de a cunoaste o alta fateta a barajului, complet inaccesibila turistilor de rand.
La fel de interesanta a fost si vizita la Uzina de Apa. Am fost uimiti de complexitatea si rigurozitatea procedeelor prin care trece apa inainte de a ajunge la robinetele noastre. Cu siguranta, din acest moment s-au risipit orice indoieli referitoare la calitatea apei potabile din Baia Mare.
Dupa o binevenita masa la restaurantul „GOURMAND” ne-am reintors la CENT pentru desfasurarea celei mai importante sectiuni din cadrul actiunii noastre: desfasurarea lucrarilor.
Am optat pentru prezentari Power Point incercand pe de o parte sa evitam expuneri lungi, rigide si plictisitoare, si pe de alta parte, sa oferim participantilor posibilitatea de a-si exprima ideile intr-un mod cat mai original si placut… . Precizam ca cele 212 lucrari participante au abordat APA din diferite perspective: religioase, istorice, geografice, economice, estetice, poetice, filosofice, literare, stiintifice si nu in ultimul rand au surprins numeroase aspecte legate de poluarea apelor.
Pentru a spori eficienta si a nu supraincarca auditoriul, prezentarile s-au facut simultan in trei sali dupa o ordine bine stabilita de organizatori. Toate lucrarile se vor regasi pe DVD-ul distribuit fiecarui participant, astfel incat acestea sa poata fi vazute sau revazute, aprofundate si de ce nu, impartasite si altor persoane interesate.
La final ne-am reintalnit in sala festiva pentru concluzii si o cupa de sampanie.
Daca in prima zi am avut parte de inerentele emotii ale inceputului si ne-am lasat purtati de val in minunata lume a apei din desene si fotografii, in ziua a doua ne-am imbogatit cunostintele atat prin vizitarea celor doua obiective - Barajul Firiza si Uzina de Apa - , cat si ascultand lucrari foarte interesante si originale, ziua a III-a a fost dedicata relaxarii si voii bune.
Obiectivele vizate de excursie au fost: Biserica de lemn din Desesti (una din cele 8 biserici de lemn – monument UNESCO din Maramures, reprezentativa prin pictura ei foarte bine conservata si realizata exclusiv cu pigmenti naturali), Manastirea Barsana, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei, Cimitirul Vesel si Manastirea Sapanta – Peri.
Am ajuns pana la marginea tarii, la frontiera cu Ucraina si de pe celebrul pod de lemn care separa si uneste cele doua tari am privit Tisa.
Maramuresul, acest spatiu bine definit in contextul cultural al tarii noastre si nu numai, iti ofera mereu o perspectiva plina de vitalitate. Ne-am incarcat sufleteste cu energie pozitiva, noi oamenii locului, dar mai ales musafirii nostri din Bucuresti, Ocna-Mures, Bistrita, Livada. Ei ne-au marturisit ca Maramuresul real este mult mai impresionant decat Maramuresul din mass-media si ca isi merita cu adevarat titlul de “colt de rai”.
Aceasta este in putine cuvinte si imagini povestea actiunii noastre. Si daca la finalul oricarei povesti e loc de concluzii, as putea spune – fara a fi lipsit de modestie – a fost un succes.
Mai multe date si imagini de la aceasta actiune se gasesc pe blogul Simpozionului: www.zma-eco-cent.blogspot.com.
Acest succes se datoreaza intru totul colaborarii bazate pe respect si eficienta a principalilor actori implicati in proiect: organizatori (Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” Baia Mare; S.C. VITAL S.A. BAIA MARE, Inspectoratul Școlar Judetean Maramures, Casa Corpului Didactic Maramures, Escola Professional de Montijo, Portugalia; Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures) si sponsori (S.C. Vital S.A., Agentia de turism Expert-Travel Baia Mare, S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A., S.C. VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA SRL, ISIM CONSTRUCT SRL, LUOIS BERGER SAS FRANCE.
Am vrut ca acest simpozion sa fie aidoma semintei pe care o sadesti in pamant, o uzi, o supraveghezi si o ingrijesti cu dragoste pana ajunge la maturitate si da roade. Daca vom deveni mai sensibili, mai receptivi, mai atenti la problemele grave pe care le are mediul inconjurator si in special APA - pentru ca ea este nucleul in jurul caruia a gravitat intreaga actiune - vom produce o schimbare in primul rand in comportamentul nostru si apoi al semenilor nostri. Vom contribui la salvarea planetei daca-i vom educa pe cei tineri in spirit ecologic, daca vom forma o generatie capabila sa-si aleaga drumul in viata in asa fel incat nu doar sa treaca prin natura ci si inspre natura, sa ramana mereu in armonie cu ea.
Prof. Nelu Fanatan, Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” Baia Mare, Coordonator proiect
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.