Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 27 Noiembrie , 2006
Simpozion dedicat fraudarii alegerilor din 1946
In perioada 17-18 noiembrie, la Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei din Sighetu Marmatiei, a avut loc un simpozion stiintific, dedicat alegerilor din 1946.
Simpozionul national „Alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946. De la memoria colectiva la cercetarea istorica”, a fost organizat de catre Memorialul Sighet in colaborare cu Directia Judeteana Maramures a Arhivelor Nationale si Societatea de Stiinte Istorice Filiala Maramures, sub egida Consiliului Judetean (care a finantat actiunea, impreuna cu SC Berg Sistem Gaz SA).
Intre participanti, de-a lungul celor doua zile de comunicari, s-au numarat gazda evenimentului, adica directorul Memorialului, Gheorghe Mihai Barlea, directorul Arhivelor Baia Mare, Viorel Rusu, presedintele Societatii de Stiinte Istorice Maramures, Ilie Gherhes, dar si cercetatori si istorici de la CNSAS, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Institutul Roman de Istorie Recenta, Institutele de Istorie ale Academiei Romane din Cluj Napoca si Iasi, Universitatile “Eotvos Lorand” din Budapesta, „Babes Bolyai” din Cluj Napoca, „Stefan cel Mare” din Suceava, „Vasile Goldis” din Baia Mare, Arhivele Nationale filialele Cluj, Salaj si Maramures, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj, Muzeul Judetean din Zalau, si, desigur, de la Centrul International de Studii asupra Comunismului, afiliat Memorialului sighetean.
Dascali care „nu-si pierd timpul”...
In afara acestora, in sala au fost prezenti reprezentanti ai Muzeului Maramuresului din Sighet, ai presei locale, un singur profesor sighetean insotit de o grupa de elevi, si cam atat...
Nimeni de la „judet”, primaria locala, autoritati descentralizate, n-a catadicsit sa-si „piarda timpul” pe acolo, la fel cum au procedat si dascalii sigheteni, indrumatori de cercuri de istorie (mentionam in special CN „Dragos Voda”, care ar fi trebuit in mod normal sa aiba reprezentanti la simpozion, daca tot se lauda dascalii de acolo ca iubesc istoria).
S-a dovedit inca o data ca Sighetul nu merita sa gazduiasca asemenea manifestari prestigioase, pentru ca nu stie sa le aprecieze!
Comunicarile stiintifice au fost multe si valoroase, cu mult material inedit extras din arhivele comuniste, dovedindu-se cu prisosinta ca alegerile din ’46 au fost furate grosolan de comunisti, dar si ca in unele zone din tara, acestia au invins „pe bune”!
In paralel cu simpozionul, cei prezenti au putut vizita expozitia documentara intitulata „Alegerile din 1946 in Maramures”, ce a prezentat afise electorale, fotografii, pagini din ziarele vremii si documente de arhiva. Unul dintre actele expuse era chiar lista membrilor PCR Maramures din anul 1946: atunci, in judet, existau doar 48 de membri, dintre care 13 erau sigheteni, iar grosul il reprezentau cetatenii ucraineni si maghiari din Ruscova si respectiv, Campulung la Tisa!
Dupa ani, numai in Sighet erau numarati vreo 4000 de comunisti... Cetateni care azi se regasesc in absolut toate partidele aflate pe scena politica. Dar asta e o alta poveste.
Teofil IVANCIUC
teofil@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.