• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Iunie , 2012

Sighetul trebuie să devină al doilea pol de dezvoltare în Maramureş

După ce timp de 4 ani de zile, în timpul guvernării PDL, Sighetul a fost uitat de guvernarea protocalie, neprimind niciun ban pentru investiţii de la Guvern sau de la Consiliul Judeţean Maramureş, acum a sosit timpul să punem din nou Sighetul pe harta de investiţii a României.

 

Prin alegerea lui Ovidiu Nemeş în calitate de primar şi a echipei de consilieri USL la Consiliul Local, Sighetul are şansa unei relansări economice, unei relansări a procesului de dezvoltare.

Este nevoie acum, mai mult ca oricând, de un om energic, tânăr, care a demonstrat ca a avut succes în calitate de manager în activitatea economică şi în cea administrativă, în calitate de viceprimar.

Viitorul primar Ovidiu Nemeş şi-a propus un set de priorităţi, dar şi o strategie de dezvoltare a oraşului coerentă şi pragmatică. În următorul mandat, Ovidiu Nemeş şi-a propus să rezolve mai multe lucruri de care Sighetul are nevoie la ora actuală.

Prima problemă care va fi rezolvată este cea a extinderii reţelei de apă curentă şi canalizare pentru toţi cetăţenii oraşului. Deja a fost făcut primul pas prin participarea Sighetului la un program de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare la nivelul judeţului Maramureş, în valoare de 120 milioane de euro, din care lucrările din Sighet vor avea valoarea de 21,6 milioane euro. Un lucru important de menţionat este că primăria Sighet va cofinanţa lucrările de branşament de apă la nivel de scară pentru blocurile de locuinţe.

Al doilea mare punct de pe lista cu priorităţi este reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere din municipiu. Până în 2017 se vor asfalta străzile pe care se introduc apă, canal şi gaz, se vor recondiţiona covoarele asfaltice, amenaja trotuarele pentru pietoni şi sistematiza parcările în cartiere.

 

Următoarea prioritate a lui Ovidiu Nemeş şi a echipei USL se referă la sănătatea sighetenilor. Se vor moderniza aparatura medicală şi îmbunătăţi condiţiile de spitalizare.

Minim două secţii vor fi modernizate în fiecare an pentru a crea condiţii decente în Spitalul Municipal cetăţenilor din Sighet şi celor din Maramureşul Istoric.

 

Curăţenia şi aspectul estetic ale oraşului sunt în atenţia lui Ovidiu Nemeş, şi de aceea, în această direcţie, se vor promova mai multe măsuri: amenajarea locurilor de depozitare a gunoiului şi a zonelor verzi în cartiere, continuarea amenajării trotuarelor şi locurilor de joacă în cartiere, reamenajarea parcurilor şi implementarea unui sistem eficient de colectare a gunoiului.

 

Siguranţa cetăţenilor din Sighet este şi ea pe primul plan. În noul mandat se va rezolva problema câinilor fără stăpân, prin sterilizarea şi crotalierea lor, şi ridicarea câinilor agresivi sau bolnavi de pe stradă. Totodată, se va implementa un sistem de supraveghere video în oraş şi în şcoli, şi se va eficientiza iluminatul public în cartiere.

 

În ceea ce priveşte educaţia, se va insista pe amenajarea şi modernizarea şcolilor şi terenurilor de sport aferente şi sprijinirea şcolilor pentru scrierea de proiecte în vederea accesărilor fondurilor europene.

 

După derularea campaniei “Sighetul de Mâine îşi respectă seniorii” au fost identificate mai multe probleme la care unele şi-au putut găsi soluţii în activitatea administraţiei publice locale. Măsurile care se vor lua, imediat după ce Ovidiu Nemeş şi echipa USL vor fi aleşi, sunt: amenajarea unui centru de petrecere a timpului liber pentru vârstnici, în incinta fostului cinematograf Unirea, amenajarea în parcuri a unor spaţii dedicate persoanelor în vârstă şi deschiderea unui centru medico-social în Spitalul Municipal pentru aceştia.

O măsura importantă de sprijin pentru vârstnici şi elevi va fi introducerea de gratuitate la transportul local de călători.

Un lucru care interesează cetăţenii şi administraţia publică în egală măsură este aspectul estetic al oraşului şi eficienţa energetică a clădirilor, în special a blocurilor de locuinţe. În această direcţie, Ovidiu Nemeş va promova şi sprijini reabilitarea termică a blocurilor prin accesarea Programului Naţional de Reabilitare Termică derulat de către MDRL şi parteneriatul cu CEC Bank în vederea derulării programului de reabilitare termică a blocurilor, în vederea finanţării cetăţenilor pe 5 ani cu dobândă 0%.

 

Sighetul Marmaţiei are nevoie să-şi genereze venituri proprii mai mari, şi asta nu se poate face decât prin dezvoltare economică. Acest lucru va însemna mai multe locuri de muncă, mai multe venituri la buget şi o viaţă mai bună pentru sigheteni.

De aceea vom veni în sprijinirea mediului de afaceri prin acordarea de facilităţi pentru cei care fac investiţii în capacităţi de producţie şi absorb forţă de muncă din oraş. Ne-am propus să înfiinţăm unui birou de turism şi promovare locală care va sprijini potenţialul turistic din Sighet. În acelaşi timp se propune relansarea asociaţiei Microregiunea Ţara Maramureşului şi dezvoltarea de proiecte cu impact economic regional. Toate acestea fac parte dintr-un Master Plan pentru dezvoltarea turismului în Sighet şi Maramureşul istoric.Un obiectiv strategic pentru dezvoltarea economică a Sighetului va fi şi construirea unui pod de trafic industrial peste Tisa.

 

Pentru tineri vom promova sportul şi activităţile sportive de masă. Acest lucru va contribui la starea de sănătate şi la promovarea Sighetului în ţară şi în străinătate. Din măsurile propuse amintim: construirea unui complex sportiv în zona Stadionului Municipal, relansarea sportului sighetean prin înfiinţarea unui club sportiv municipal, cu toate ramurile de sport incluse, şi încurajarea sportului de masă prin organizarea de competiţii sportive. Tinerii, şi nu numai, îşi vor putea petrece timpul liber la noul ştrand municipal şi în locuri special amenajate pentru picnic şi petrecere a timpului liber în natură.

 

Toate aceste măsuri sunt rezultate din realitatea constatată în cei patru ani petrecuţi în administraţia publică de Ovidiu Nemeş, propunerile şi problemele sighetenilor identificate în campaniile de consultare publică ce s-au derulat în acest an.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.