• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Martie , 2012

Sighetul are nevoie de dezvoltare economică şi de cât mai puţină birocraţie în instituţiile publice

Sighetul Marmaţiei este inima Maramureşului istoric. Suntem datori să avem grijă de moştenirea noastră culturală şi istorică, însă acest lucru nu se poate daca nu ţinem tinerii acasă şi nu avem grijă sa le oferim şansa de a învăţa şi de a munci în acest loc. Şi cred că este posibil să creăm, să impulsionam dezvoltarea economică, noi, autorităţile locale.

 
În aceşti trei ani de criză care au trecut, pot să vă spun că cea mai mare problemă pe care am avut-o, în afară de efectele crizei economice, a fost cea cauzată de criza politică internă şi mai ales de măsurile dezastruoase promovate de actualul regim politic naţional. Una dintre cele mai grave probleme a fost  sărăcirea  bugetelor locale prin proiectul de modificare a Legii nr. 273/2006, care presupune diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit cu 5,5%, respectiv de la 77% la 71,5% şi eliminarea impozitului pe veniturile de pensii din baza de defalcare către bugetele locale şi rămânerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat. Din această cauză, primăria Sighetu Marmaţiei a pierdut peste 460 000 lei, în condiţiile în care tot acest dezastruos guvern PDL a transferat către primării spitalele, şcolile şi grădiniţele însă fără a asigura şi resursele financiare pentru acestea.
Este clar ca în acest moment trebuie să ne gândim bine ce strategie vom adopta în anii următori, este extrem de important în ce direcţie mergem. Cred că se impune o schimbare radicală în strategia primăriei Sighet, care trebuie să se axeze pe dezvoltarea economică a oraşului. Această strategie va crea locuri de muncă şi va asigura resurse pentru nevoile sociale şi aici mă refer în mod explicit la pensionari, pe care măsurile luate de PDL i-au lovit fără milă.
 
În acest mandat de viceprimar am avut mai multe realizări, însă cred că una din cele  mai importante este rezolvarea transportului urban local. Parcul învechit  de autobuze pe care îl avea Sighetul Marmaţiei nu oferea siguranţă şi confortul sighetenilor aşa cum aceştia meritau. Am reuşit prin reprezentanţii liberali şi social democraţi din Consiliul Local şi cu acordul doamnei primar să achiziţionăm un număr de 10 autobuze şi un microbuz, cu ajutorul cărora am îmbunătăţit activitatea de transport local de călători din Sighetu Marmaţiei.
Aş mai menţiona şi faptul că în Municipiul Sighetul Marmaţiei în anii următori  se vor efectua lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de 21,6 milioane de euro din care extinderea reţelei de distribuţie a apei cu 20 de  kilometri, reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe 12 kilometri şi  reabilitarea reţelei de transport a apei pe 14 kilometri.
Pe de altă parte a fost un mandat în care am văzut foarte multe din problemele sighetenilor, am ţinut uşa deschisă pentru fiecare sighetean, care avea nevoie de ajutor în problemele legate de administraţia publică şi, unde a fost posibil, am găsit soluţii. Am vrut să fac mai mult, însă nu tot timpul viziunea şi strategia mea a fost acceptată de colegii din Consiliul Local.
 
În ceea ce priveşte priorităţile oraşului, eu văd o strategie pe un orizont de timp mai mare:  5- 10 ani. Cea mai mare prioritate rămâne modernizarea oraşului, mai precis a infrastructurii. Avem străzi neasfaltate, fără apă şi canalizare şi fără a avea acces facil la transportul local. Insă, ca să facem aceste investiţii, avem nevoie de finanţare şi aceasta poate veni din fonduri guvernamentale şi europene,  sau din mărirea impozitelor şi taxelor. Eu cred că trebuie să devină o prioritate absolută accesarea fondurilor europene prin depunerea de proiecte pentru realizarea lucrărilor de modernizare. Pe de altă parte, este nevoie de măsuri clare şi facilităţi pentru agenţii economici, pentru că aceştia să se dezvolte şi să finanţeze bugetul primăriei prin impozite şi taxe.
Și aş vrea să mai insist asupra unei priorităţi pe care eu o consider importantă, creşterea calităţii serviciilor publice asigurate de primăria Sighetu Marmaţiei prin măsuri care să debirocratizeze această instituţie.
 
Nu trebuie să uităm că ne bat alegerile la uşă . Aşa cum ne-a obişnuit, actuala guvernare va încerca să promoveze aceleaşi promisiuni fără acoperire în încercarea disperată de a mai rupe câteva voturi. În calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal Sighet, pot să vă spun că trebuie să ne mobilizăm şi să chemăm cetăţenii la vot pentru a schimba actuala stare de fapt din România. Avem nevoie de oameni care să promoveze politici în interesul românilor şi să aibă susţinere largă a populaţiei. În ceea ce priveşte alegerile pentru Sighetu Marmaţiei, în luna februarie vom avea o campanie de consultare populară în care vom chema pe sigheteni să ne comunice nevoile (problemele) pe care ei le consideră prioritare pentru  a definitiva programul politic pe care PNL îl va prezenta la alegeri. La primărie avem nevoie de un manager eficient, eu cred că un primar bun ştie să facă proiecte cu bani mulţi, iar un primar foarte bun ştie să facă proiecte şi cu bani mai puţini. Aşa îşi va arăta competenţa, dacă va reuşi să finalizeze proiecte şi cu bani mai puţini.
 

Singura nemulţumire pe care o am în acest mandat este că nu am promovat suficient activitatea pe care am desfăşurat-o în primărie. Este bine să comunicăm oamenilor lucrurile pe care le facem pentru comunitate şi aici vă asigur că în perioada următoare am să îndrept acest lucru. Sighetul are nevoie de oameni care sa treacă la fapte, de oameni de cuvânt care au demonstrat prin ce au făcut ca sunt capabili să conducă şi să aibă performanţe. Şi mai trebuie un lucru, sa încercăm să implicăm cetăţenii în toate deciziile pe care le luăm împreună pentru a construi un viitor mai bun pentru Sighet.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.