• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Sigheteanul din fruntea serviciilor de informaţii israeliene

Amos. Amos Manor. Fost şef al serviciilor secrete interne israeliene, Shin Bet, din perioada 1953-1963. Puţini ştiu însă că spionul care a transmis CIA-ului celebrul discurs secret, în care Hruşciov a denunţat crimele lui Stalin, era sighetean. 

 
 

Vremurile tulburi ale anilor ‘30 şi apogeul mişcărilor sioniste au întărit cele mai de temute organizaţii israeliene: Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă şi Mossadul, serviciul de informaţii al Israelului. Sau „fabricile de fantome”. Instituţii implicate în asasinate, operaţiuni paramilitare, sabotaje sau acţiuni parapsihologice în toată lumea.

Marile performanţe ale serviciilor secrete israeliene au făcut mai tot timpul obiectul unor filme, romane, volume memorialistice, urmărite sau citite cu sufletul la gură de opinia publică internaţională. Prima mare realizare a spionilor israelieni se leagă de numele unui sighetean, Amos Manor: procurarea raportului secret al lui Hruşciov, prezentat, pe 24 februarie 1956, în şedinţa secretă acelui de al XX-lea congres al PCUS, prin care erau denunţate crimele lui Stalin. Cel care a condus instituţia tocmai în vremea în care bifa primele zvâcniri de glorie. De numele lui se leagă şi procurarea acestui document, prin intermediul unui tânăr ziarist polonez de origine evreiască, Victor Greievski şi trimiterea imediată a acestuia lui Allen Dulles, şeful C.I.A. Publicarea sa de către Departamentul de Stat a constituit o adevărată bombă atomică politico-ideologică în lumea comunistă. Hruşciov a declarat că textul publicat era un fals, în Occident numeroşi comunişti s-au retras din partid, iar în ţările aflate sub ciuma roşie a generat un puternic curent anticomunist şi antisovietic, atacând baza morală şi legitimitatea sistemului.

 

O altă realizare spectaculoasă a Mossad, intens mediatizată, a fost răpirea criminalului de război nazist Adolf Eichman, refugiat în Argentina, şi aducerea lui pe calea aerului în Israel, unde a fost judecat, condamnat şi executat, în septembrie 1960. Şi acest episod se leagă de spionul cu origine maramureşeană.

Un alt caz faimos în care sigheteanul a jucat un rol important a fost interogarea spionului sovietic Zeev Avni, care a fost ataşat economic al Israelului la Bruxelles, Atena şi în Bulgaria. Avni a mărturisit în timpul interogatoriului luat de Manor şi astfel a putut fi judecat şi condamnat.

 

Numai că ascensiunea rapidă în fruntea serviciilor de informaţii a unui imigrant a ridicat semne de întrebare. Aşa cum Manor declara într-un interviu acordat presei israeliene, CIA începuse să-l suspecteze că ar fi o cârtiţă a KGB-ului şi a serviciilor române de informaţii. Aşa că, în 1963, a părăsit Shin Bet şi s-a retras în afaceri. Sighetenii nu prea ştiu mare lucru nici despre el, nici despre familia lui, pentru că discreţia din viaţa profesională, l-a caracterizat şi în viaţa privată.

Stins din viaţă în urmă cu 5 ani, Amos Manor a continuat să rămână o legendă, ducând în mormânt numeroase secrete.

 

Pe numele adevărat Arthur “Atzi” Mendelovici, s-a născut la Sighetu Marmaţiei, într-o familie de comercianţi evrei înstăriţi. La 16 mai 1944, a făcut parte, împreună cu majoritatea membrilor familiei sale, din primul transport de evrei sigheteni către Auschwitz, dar a supravieţuit Holocaustului. Încă din anul 1947, sub numele de cod “Amos”, a lucrat ca secretar general al biroului de la Bucureşti al filialei româneşti a Mossad, departamentul pentru emigrări (Le’ Aliyah Bet), organizaţie fondată în 1939, pentru a duce ilegal evrei în Palestina, în timpul mandatului britanic. În anul 1949, Amos Manor, care vorbea fluent limbile română, ebraică, engleză, franceză şi maghiară, a emigrat în Israel unde, după o lună, a început să lucreze pentru Agenţia de Securitate a Israelului (Shin Bet) ca şef al biroului pentru Europa de Est în cadrul Departamentului pentru afaceri ne-arabe, al cărui şef a ajuns în 1950. În anul 1952, a devenit adjunct al şefului Shin Bet, iar în octombrie 1953 devine şeful serviciului de securitate internă.

După ce în anul 1963 a părăsit Shin Bet, Amos Manor s-a aflat la conducerea mai multor companii, bănci şi a bursei, fiind consilier financiar al unor firme de produse textile şi asociat al companiei hoteliere „Atlas”. Amos Manor a murit în anul 2007, la vârsta de 89 de ani, la Tel Aviv, fiind înmormântat la cimitirul „Kiryat Shaul” din capitala Israelului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.