Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 24 Ianuarie , 2011
Sighet, locul ideal pentru un festival ce va sta sub semnul traditiei si al diversitatii culturale
* Iubeste sahul de dragul nebunilor, filmul si provocarile. Dragos Iuga a studiat artele vizuale in Romania si SUA, a realizat proiecte importante pe care le-a prezentat in festivaluri internationale si a ramas legat de Maramuresul pe care l-a cunoscut in copilarie. De aceea, vrea sa initieze in Sighetu Marmatiei un festval international de film.
Reporter: De unde ideea organizarii unui festival international de film dedicat genului scurt-metraj la Sighet?
Dragos Iuga: Genul scurt metraj este cumva vitregit, el ajungand mai greu la spectatori in orice oras pentru ca nu reprezinta interes pentru distribuitori. Festivalurile raman astfel principala platforma pentru promovarea scurt-metrajelor. Eu am descoperit inca din copilarie farmecul Maramuresului multumita tatalui meu, poetul Ion Iuga. Pentru ca nu ma lasam dus usor dintre betoanele capitalei, tatal meu ma ademenea cu descrieri de tipul “acolo-s caii iuti ca injuratura”, descrieri carora nu le puteam rezista nici copil fiind. Cocotat apoi pe gardul CAP-ului din Salistea de Sus ma holbam la cai, asta spre amuzamentul copiilor mai mari din Saliste care credeau ca nu mai vazusem cai pana atunci. Sper ca acest festival sa devina in timp un reper important pentru cineastii ce inca mai cred in existenta cailor iuti ca injuratura. Dincolo de considerentele de ordin personal, orasul Sighet, fiind un oras de granita, este locul ideal pentru un festival ce va sta sub semnul traditiei si al diversitatii culturale. Festivalul va fi un spatiu al reconcilierii si al bunei vecinatati, anual urmand a fi prezentate si filme din Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Turcia, Rusia, Georgia. Criticul de film Mihai Fulger, implicat si el in acest proiect, deja are in vedere titluri provenind din aceste tari. Intentia noastra este de a promova genul short-film in orase mari precum Sighet, Baia-Mare, Borsa, dar si in mediul rural. Intalnirea morosenilor cu cineasti de pretutindeni nu poate sa fie decat benefica si aceasta poate avea loc doar cu ocazia unui festival international.
Reporter: Intentionati sa „legati" festivalul si de alte evenimente de traditie din Sighet, cum ar fi Festivalul de poezie?
Dragos Iuga: Orice asociere cu Festivalul de Poezie din Sighetu-Marmatiei este onoranta. Sper ca prin aceasta asociere iubitorii de cinema sa redescopere farmecul cuvantului scris. Va fi, sper, si un prilej de intalnire intre cineasti si scriitori. Spun „sper” pentru ca inca nu stim cu certitudine perioada in care se va desfasura festivalul de film. Fiind prima editie exista multe variabile.
Reporter: Ati studiat arte vizuale si in Romania si in SUA, care ar fi principalele diferente intre cele doua sisteme?
Dragos Iuga: Principala diferenta este ca in USA dascalii au inteles diferenta dintre PROFESOR si MEDITATOR. In invatamantul artistic din USA, invatamant patronat de subiectivism oriunde in lume, nu o sa intalniti prea multi studenti impinsi de la spate. Functioneaza selectia naturala mult mai bine.
Reporter: Despre proiectele HOMO MANIPULATUS si Micul Spartan?
Dragos Iuga: Ambele sper sa fie lansate in anul 2011. Poate ca scurt-metrajul Homo Manipulatus va intra ca o completare la MICUL SPARTAN, personajele tip papusa din lemn din Homo Manipulatus regasindu-se si in lung metrajul Micul Spartan. Homo Manipulatus este un film care vorbeste, cu umor sper eu, despre manipulare si despre tentatia noastra de a ne lasa manipulati. Micul Spartan este un film de fictiune ce are elemente de fantasy si care sper sa fie si pe placul copiilor. Un prim semn imbucurator a venit de la fiica mea, in varsta de 5 ani, care cand a vazut decorul - mansarda in care a copilarit personajul principal - nu s-a mai lasat dusa acasa decat dupa promisiunea solemna ca o voi lasa sa revina la joaca in acel spatiu. Lucru care s-a si intamplat dupa ce am terminat filmarile in acel decor.
„Festivalul va fi un spatiu al reconcilierii si al bunei vecinatati, anual urmand a fi prezentate si filme din Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria,Turcia, Rusia, Georgia. Criticul de film Mihai Fulger, implicat si el in acest proiect, deja are in vedere titluri provenind din aceste tari. Intentia noastra este de a promova genul short-film in orase mari precum Sighet, Baia-Mare, Borsa, dar si in mediul rural. Intalnirea morosenilor cu cineasti de pretutindeni nu poate sa fie decat benefica si aceasta poate avea loc doar cu ocazia unui festival international” - Dragos Iuga
Dragos Iuga a studiat UATC Regie Film UTCB Bucurest, pentru ca in 2001 sa plece in SUA, pentru un masterat in aerte vizuale la University of California San Diego, unde a si predat timp de 2 ani. Dragos Iuga a produs scurt metraje premiate in festivaluri din Spania, Germania, Cehia, SUA, Irlanda, Italia si selectionate in peste 40 de festivaluri internationaler. In prezent, lucreaza la un scurt metraj de animanitie HOMO MANIPULATUS ce a fost premiat la concursul de proiecte ANNECY 2007 SI de catre CNC Romania in 2008. Anul trecut, a inceput filmarile la primul sau film de lung metrajm, intitulat Micul Spartan.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.