Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
SIGHET: Din cauză că cetăţenii nu selectează deşeurile, firma de salubrizare plăteşte oameni care să le sorteze pe rampa de gunoi
Zilnic pe la tomberoanele din Sighetu Marmaţiei pot fi observate persoane care cotrobăie după fel şi fel de lucruri. Cele mai multe se află în căutarea PET-urilor, pentru multe dintre ele fiind şi principala sursă de venit. Şi la rampa de gunoi există mai multe familii de etnie rromă care se ocupă de colectarea acestora deoarece, susţin ele, le este mai greu să găsească un loc de muncă, astfel că se ocupă de colectarea ambalajelor de plastic, care sunt bine plătite.
În momentul de faţă, în Sighetu Marmaţiei există două modalităţi de colectare a PET-urilor. Prima modalitate este cea de a depune selectiv deşeurile menajere în containerele speciale. Aceasta se pare însă că nu are la fel de mult succes precum colectarea PET-urilor direct de pe rampa de gunoi.
„Din păcate, o cantitate nu foarte mare este strânsă în containerele de colectare selectivă şi zic din păcate pentru că şi astăzi găsim tot felul de alte materiale decât PET-uri, iar la rampa de gunoi se face o colectare selectivă a acestora, pe culori şi fără capac. Acolo avem nişte liber profesionişti cărora le plătim câte 10 lei pentru un sac mare, plătim toate sumele aferente, impozite şi tot ce trebuie plătit. Cantitatea pe care o persoană o poate strânge depinde şi de vreme, dar poate strânge cam cinci - şase saci pe zi”, a mărturisit Sorin Israil, directorul societăţii de salubrizare.
Cei care adună aceste PET-uri primesc 10 lei pentru fiecare sac, cu condiţia ca acesta să cântărească între 28 şi 30 de kilograme. Până în momentul de faţă, în municipiul Sighetu Marmaţiei s-au colectat peste 100 de tone de PET-uri, care mai apoi au fost trimise la o altă firmă din Buzău.