• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Şi tot zbor / Roland Garros

Un prestigios turneu de tenis, un loc binecunoscut din Oraşul Luminilor şi o zonă de elită, râvnită de mulţi turişti, sportivi sau oameni de afaceri. Însă puţini cunosc autorul – sau mai bine spus zburătorul – care a dat numele mai sus menţionat.

 

Venit din Insulele Reunion pentru a studia la Paris, tânărul Roland era un pasionat de ciclism şi de rugby, dar şi un foarte bun pianist. Pentru a-şi câştiga existenţa, începe prin a fi vânzător de maşini, dar la scurt timp are revelaţia zborului, la nici 20 de ani. Cum la vremea respectivă atenţia era puternic îndreptată spre Louis Bleriot, primul om care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii în zbor (1909), tînărul Roland îşi manifestă dorinţa de a fi angrenat în această nouă manifestare a progresului ştiinţei. Este remarcat de un american care organiza spectacole în Statele Unite şi îşi propune să îl urmeze peste ocean cu un program de „circ aerian”. Tînărul acceptă şi începe o viaţă unde trăieşte din plin sub semnul zborului. În 1913 se întoarce în Franţa şi zboră în Tunisia peste Corsica şi Sardinia, fiind primul pilot care traversează Mediterana într-un zbor de aproape 8 ore.

 

Talentul lui este pus în evidenţă din plin după ce începe războiul, când inventează un dispozitiv de reglare a tirului mitralierelor printre palele elicei, sistem care a făcut ca primele lupte şi raiduri aeriene să fie nişte victorii fără drept de apel. Lovit în război, avionul lui se prăbuşeşte, dar Roland scapă cu viaţă. Este luat prizonier şi stă închis trei ani, după care reuşeşte să evadeze. Ajunge din nou în Franţa, unde Clemenceau însuşi îi propune să se implice în construcţia de avioane. Tânărul refuză pentru a fi înrolat în război şi la o lună înainte ca acesta să se încheie, cu o zi înainte să împlinească vîrsta de 30 de ani, moare într-un raid aerian din Ardeni.

 

În 1927, urmând ca Parisul să organizeze Cupa Davis, preşedintele de atunci al Franţei declară că statul nu va da nici o centimă dacă viitorul centru de tenis nu va purta numele prietenului său, Roland Garros.

 

Astăzi, puţină lume mai cunoaşte numele preşedintelui... Însă pilotul e pe buzele tuturor...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.