Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Şi tot zbor / Mâna şi sufletul
Dincolo de ochi, ca poartă de ieşire pentru suflet, prelungirea sentimentelor noastre este din plin manifestată la nivel tactil prin influenţa şi expresia tentaculară, ca formă şi gest, a mâinii. Mâna este cea care vindecă şi binecuvântează, uneşte şi zideşte, modelează şi împărtăşeşte, creează şi iubeşte. Am reţinut din paleta şi registrul ei doar aspectele pozitive, ca o justificare a prezenţei şi influenţei benefice a sufletului.
Copilul care caută mâna adultului are, implicit şi imperativ, nevoie de sprijin, adolescenţii care îşi unesc mâinile trăiesc într-o comuniune a sufletelor şi, prin gesturi vădit-înlănţuitoare, mizează pe o împletire a destinelor. Mâna este, la adulţi, pasiune şi com-pasiune, împreună-mergere şi de-lume-ferire; bătrânii care îşi dau mâna, într-un exces de romantism peren, devin exemple de netăgăduit cum că sufletul este mai presus de timp; luatul de mână al nepoţilor este semnul că nimic nu poate opri timpul iubirii şi lanţul vieţii, forjat din aliajul sufletului ars la temperaturi înalte. Mâna, ca prelungire a sufletului, este cea care face trupul să vibreze şi să amplifice, prin reflectare, cerul, pământul, patimile sau binecuvântările. Mâna este un atribut al echilibrului găsit în celălalt, al iubirii depline, care desenează sufletul şi trupul celuilalt, modelând tablouri depline. Mângâierea, atributul principal al mâinii ca extensie sufletească, sub semnul tactil al grijii sau al îngrijirii, devine astfel gestul protector extrem, re-facerea din temelii a unui act mesianic, unde creatura devine creator şi talantul se multiplică, făcându-ne pe noi, cei de rând, să fim demni de a fi numiţi fiii, fiii Lui.
Gestul salutar, atingerea celor din jur, strângerea mâinilor, înmânarea, a da mâna cu celălalt, a cere mâna cuiva sau a fi mâna dreaptă pentru cineva devin câteva din atributele celor care, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, din suflet, prin mână, se solidarizează cu aproapele şi pornesc cu el întru cucerirea lumii. Sufletul iese din trup, prin mâini şi împreună-participă la spectacolul devenirii întru frumos.