• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Şi tot zbor / Liturghia oamenilor

Am asistat, de peste 3 decenii, la mii de liturghii. Înăuntru, în afară, cu mintea sau cu inima, cu prezenţa sau chiar cu absenţa. Pe 4 din cele 5 continente. În limbi şi culori diferite, cu rituri simple sau spectaculoase, cu timpi de expunere reduşi, aproape de versiunea demonstrativă, sau îndelung performaţi, acolo unde miza principală, dincolo de evenimentul religios în sine, era dublată de un exces de fast, ca pentru sacerdotul care, ca reprezentant al divinităţii între oameni, de multe ori confundă lungimea liturghiei cu calitatea ei.

 

Am trăit recent, de hramul tuturor sfinţilor, o liturghie altfel. Sub un copac, afară, printre ţăranii care, veniţi de la munca grea a câmpului, întinseseră pături şi se odihneau rugându-se sau se rugau odihnindu-se. Cu un suflet mare alături, cu mâna înlănţuită de harul şi darul lui, cu bucuria inundantă de a fi, pe durata oficierii, împreună. Cred că adevărata liturghie este cea a împreună-trăirii şi a întru-totul-împărtăşirii. Calitatea unei oficieri poate fi dată de rigoarea dogmatică (împinsă pînă la nivel de performare monahală, ca lungime şi orar, sau academică, dacă vorbim de cadenţă, ritm, acurateţea unei predici sau tonalităţile corului) sau de frumuseţea trăirii.

 
Dialogul cu Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, împăcarea cu sine şi cu semenul sunt ingredientele absolut necesare pentru o liturghie a păcii interioare şi a a-tot-iubirii. Sus să avem inimile, toată grija cea lumească acum să o lepădăm, înger de pace credincios, îndreptător sufletelor şi trupurilor noastre, pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos să o dăm sunt astfel doar câteva din ipostazele prin care omul se lasă, voit, în mâinile şi grija Celuilalt. A te lăsa în braţele şi grija Celuilalt, sub semnul liturghiei, devine gestul iubirii absolute, la care omul poate fi părtaş. Om şi om şi Dumnezeu participă la devenirea întru lume, la împreună-fiinţare şi atâta vreme cât inima e curată şi sus, cât lângă noi stă Alesul, răspunsul bun, dat înfricoşătoarei judecăţi, este unul care cuprinde atributele şi miracolul mântuirii. Iar mântuirea, la fel ca şi starea de paradis, poate fi experimentată încă de aici, prin dăruirea şi împărtăşirea cu semenul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.