• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Noiembrie , 2013

Şi tot zbor / Iniţiere la Mormântul Părintelui Arsenie Boca

Se spune că fiecare om are parte, tot aşa precum are nevoie, de o iniţiere. Nu putem depăşi stadiul în care suntem dacă nu trecem, cu sau fără voia noastră, printr-o iniţiere.

Nu putem bifa încheierea unei activităţi şi nu putem stabili începerea alteia dacă nu deţinem cunoaşterea, fie ea şi sub forma unui mimetism gregar, a pragului pe care trebuie să îl trecem. Pentru orice iniţiere avem nevoie de cineva cu experienţă, de o mână sprijinitoare, de o persoană călăuzitoare, de o prezenţă în care ne punem, în acel moment de cumpănă, destinul. Părinţi, naşi, educatori, învăţători, profesori, instructori, formatori, prieteni, duhovnici - sunt câţiva din cei care, în diferite stadii ale dezvoltării noastre, ne sunt alături şi ne ajută să trecem pragul, să evoluăm, să ştim, să fim.

 

Recent am avut parte de o astfel de trecere... Concentrată într-o zi cât pentru o viaţă, experienţa a fost pusă sub semnul unei lumini şi al florilor. Al unei lumini părinteşti - pentru că mama, la plecarea noastră undeva, întotdeauna o face cu un gest chiar inconştient - ne ţine becul aprins în noapte pentru a ne călăuzi drumul, chiar dacă afară lumina lunii e mult mai puternică. În gestul ei de ocrotire totală, ea simte nevoia să ne aprindă fărâma de lumină pentru ca noi, pe tot parcursul drumului, să vedem pe unde mergem. Semnul iniţierii a avut şi amprenta - puternică - a unei lumini spirituale - pentru că duhovnicul este cel care îţi aprinde căi de acces spre lumina lumii.

M-a ţinut strâns în braţe, cu bucurie, în faţa locului pe unde se perindă viaţa şi trecerea ei, în tremurul meu continuu. Şi atunci am realizat că noi, ca fiinţe, ne modelăm din tremuratul imprimat de un factor exterior, asemenea lutului.

 

Olarul, când pune pe roată lutul, până ce mişcarea are un număr suficient de mare de rotaţii, îi surprinde lutului nu altceva decât dezechilibrul şi tremuratul. Apoi, încet, prin rotirea tot mai mare şi cu ajutorul imperios al mâinii, modelează lutul după chipul şi asemănarea gândului căruia îi dă viaţă...

Tot aşa şi duhovnicul, prin punerea mâinilor lui (sau îmbrăţişarea lui iniţiatoare), modelează făptura în rotirea ei prin lume, dându-i echilibru, formă, armonie. Şi lumină.

Iar când toată această experienţă se face sub semnul florilor, ajungi să afirmi, la fel ca şi un Mare Om: Eu cred că nici în rai nu sunt atâtea flori câte am văzut acolo!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.