Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Şi tot zbor / De sărbători
Se spune că de sărbători oamenii trebuie fie mai buni, mai curaţi... Se spune că există perioade în viaţa noastră când trebuie să ne facem analize, critici, evaluări sau planuri... Şi e bine că aceste perioade coincid cu mari momente din istoria creştinismului.
O practică generală face ca, de sărbători, oamenii care ne conduc să ne transmită gânduri, mesaje, sentimente. Să îşi exprime solidaritatea, compasiunea sau adeziunea la noi, cei de rând. Un gest frumos şi plin de semnificaţie... dacă ar fi şi real. Pentru că în marea majoritate a cazurilor aceste gânduri nu sunt scrise de cei ce le semnează, pentru că o mare parte din cei care stau, cu numele în spatele gândurilor, nici nu le citesc. Stau şi mă întreb, în iureşul acesta de evenimente care ne îndepărtează tot mai tare de la adevăratele valori, ce ar trebui să apreciem mai mult: lecţia dată de părinţii şi profesorii noştri, care ne-au sădit frumosul şi adevărul în suflet, sau lecţiile bombardante din media, din spatele unor persoane publice care apar ca repere, însă nici ele nu ştiu cine sunt? Răspunsul este, fără de tăgadă, legat de lecţia celor şapte ani de-acasă peste care s-au mai pus cei de la şcoală, cu trudă – şi nu e legat de lecţiile afişării din plin...
O altă practică face ca cei ce ne conduc, dincolo de aceste mesaje, să mai şi vină, de sărbători, la biserici, să ne arate că fac parte din noi şi că ne sunt deopotrivă... Să ne fie solidari şi să îşi arate, cu pioşenie, o faţă pe care o mai au, în marea lor parte, o dată la patru ani, în preajma alegerilor...
Stau şi mă întreb – oare câţi din oamenii aceştia îngenunchează seara, înainte de culcare, pentru a Îi mulţumi Lui? Oare câţi dintre ei, o dată ce îşi dau jos haina afişării în public şi zâmbetul electoral sunt cu conştiinţa curată pentru a primi adevărata jertfă a lui Hristos?
Pentru că, dacă ar fi aşa, eu cred că oamenilor de rând le-ar fi mult, mult mai bine. Şi de sărbători nu am marca momente ale afişării, ci un timp al bucuriei, cum este şi firesc. Şi atunci oamenii ar fi mai buni, mai curaţi.
De sărbători. Şi nu numai...