• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Şi săracii plătesc dobânzi, nu-i aşa?

Culmea fiscalităţii! Legea din România impune aplicarea de dobânzi şi penalităţi celor care încasează nelegitim ajutoare sociale sau alte indemnizaţii cuvenite persoanelor defavorizate, deşi, în cazul şomerilor sau pensionarilor nu se aplică acest lucru. 

 
 

 Amărâţii care din diverse motive trebuie să returneze puţinii bănuţi primiţi ca şi ajutor social sau alte categorii de indemnizaţii cuvenite persoanelor defavorizate, trebuie, mai nou, să plătească şi dobânzi şi penalităţi. O lege modificată anul acesta a impus o practică discriminatorie, care nu-i revoltă doar pe beneficiari, ci şi pe plătitori.

 

Într-un memoriu transmis Guvernului şi Parlamentului de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş (AJPIS) se arată că: „în calitate de ordonator terţiar de credite, AJPIS face plăţile beneficiilor sociale destinate unor categorii defavorizate ale populaţiei (ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei) precum şi susţinerea dezvoltării familiei (alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului). Prin sistemul prevăzut de legislaţia în vigoare, acordarea acestor drepturi se face la nivelul administraţiilor publice locale, iar plata sumelor la nivelul AJPIS.

În situaţiile în care fie administraţiile locale, fie AJPIS constată neconcordanţe între elementele iniţiale ce au dus la acordarea şi plata unor drepturi şi situaţia reală a beneficiarilor, dreptul respectiv se suspendă, iar sumele acordate necuvenit se recuperează. Există şi situaţia în care aceste neconcordanţe se constată de către auditorii Curţii de Conturi. Până în anul 2013 aceştia dispuneau recuperarea debitelor, iar AJPIS sau, după caz, autoritatea locală, treceau la recuperarea acestora.

Din anul curent, ca urmare a modificării Legii 500/2002, Curtea de Conturi dispune nu doar recuperarea debitelor, ci stabileşte şi dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru beneficiarii plăţilor necuvenite”. Agenţia arată că şi sumele pe care ei le plătesc, la fel ca şi cele plătite prin Casa de Pensii sau AJOFM sunt acordate ca urmare a unor legi speciale şi logic ar fi să aibă acelaşi regim. Adică, Casa de Pensii şi Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă nu recuperează plăţile necuvenite cu dobânzi şi penalităţi, pe când AJPIS, da. Care e logica? Niciuna.

 
 

Memoriul a fost transmis Ministerului Muncii care recunoaşte anomalia şi spune că legislaţia din domeniul protecţiei sociale nu prevede Penalităţi, dar Legea Finanţelor publice, da, drept urmare, ceea ce Curtea de Conturi a dispus e bun dispus deocamdată. Adică amărâţii care au primit „necuvenit” banii trebuie să-i restituie cu dobânzi. Dar Ministerul recunoaşte că legea nu face decât să mărească şi mai mult gradul de sărăcie al acestor oameni, aşa că promite demersuri pentru a se reveni la situaţia iniţială. Până atunci, săracii plătesc dublu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.