• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Septembrie , 2012

Şi orgolioşi, şi superficiali

A trecut un trimestru de când avem o nouă echipă aleasă în plenul Consiliului Judeţean, însă senzaţia dată de cei care iau decizii pentru Maramureş este că fac lucrurile pe bâjbâite şi cu multă-multă superficialitate.

 

Plenul Consiliului Judeţean (CJ) s-a întrunit în 29 august. În mod normal, asemenea întâlniri îşi au rostul pentru a aduce la zi diverse hotărâri pentru binele judeţului. Dar uitându-ne pe ordinea de zi, am văzut doar subiecte „de umplutură”, despre care nu prea putem spune că au vreo greutate deosebită privind soarta judeţului. Mai exact, a fost vorba de chestiuni ce ţin de mandatul unor consilieri, fel de fel de reprezentări în consilii de administraţii, sau proiecte ce vizau mai mult aspecte birocratice. Deşi a ţinut mai bine de o oră, şedinţa a fost lamentabilă şi plină de superficialitate. Trecând peste timpul pierdut cu diverse buletine de vot, ni s-a părut destul de trist că aleşii judeţului n-au simţit nevoia să fructifice întâlnirea într-un scop constructiv. Ne referim la faptul că aveau timp berechet de dezbateri, şi dacă cineva ar fi vrut, ar fi putut deschide vreun subiect pe vreo temă de interes pentru judeţ. Că doar sunt o grămadă de probleme care trebuie discutate, iar CJ are pretenţii că are atribuţii în acest sens.

Cu atât mai mult cu cât a trecut deja un trimestru de când structura de conducere a judeţului funcţionează în noua formulă, credem că nu-i deplasat să avem pretenţia să ne aşteptăm să se abordeze probleme serioase. Dar, din păcate, plenul CJ dă impresia că a rămas încă în etapa aceea infantilă în care se fac glumiţe pe seama adversarilor politici şi îşi fac unul altuia în ciudă că se propun sau se sabotează pe diverse poziţii.

Chiar ni se pare deja de prost gust să vă spunem că şi de această dată USL versus PD-L şi-au jucat orgoliile. Iar după atâta vreme, chiar nu ni se mai pare amuzant să-i vedem pe cei din USL cum se bucură şi o iau ca pe o victorie personală că reuşesc să-şi impună detaşat oamenii în diverse structuri reprezentative, în detrimentul celor din PD-L. Ba mai mult, au şi glumiţe de genul „o nouă înfrângere pentru Mircea Man” (fostul preşedinte CJ, preşedintele PD-L). De curiozitate, ne-am interesat câţi bani iau pe lună cei care sunt într-un consiliu de administraţie vizat la această şedinţă, şi am aflat că e vorba de vreo 13 lei. Deci, toată încrâncenarea ţine mai mult de ridicol, ambiţii şi orgolii.

Sperăm totuşi ca noii consilieri judeţeni şi noua conducere să revină cu picioarele pe pământ, iar de la următoarea sedinţă să abordeze problemele cu maturitate.

Cât priveşte detaliile cât de cât de interes din această şedinţă, vă putem spune că au depus jurământul Vasile Mihali şi Dunca Toader. Vasile Mihali a ajuns consilier, fiind următorul pe listă, în condiţiile în care Vasile Timiş (PD-L) a refuzat postul de consilier judeţean, preferând să fie consilier în Borşa. În ceea ce-l priveşte pe Dunca Toader, de la PP-DD, s-a spus că acesta nu va prinde rădăcini pe post. Deşi a câştigat dreptul să depună jurământul, s-a spus că PP-DD-ul îi va retrage sprijinul politic (că au ei nişte clinciuri interne), iar luna viitoare va reveni pe postul de consilier judeţean Marius Mărginean. Singura abordare la subiect din şedinţa din 29 august a venit din partea lui Mircea Man, care a spus că nu i se pare normal ca CJ să aprobe conţinutul şi semnarea unui pre-acord de finanţare pentru Vital, cerând lămuriri cu privire la implicarea CJ în calitate de girant. Dar i s-a răspuns că votul nu va avea niciun fel de urmări şi că este un fel de „giraţie morală”. Proiectul a fost votat (USL având majoritate) deşi Man a întrebat „dacă nu presupune obligaţii de ce ni se mai cere girul?”.

 

Şi uite-aşa, a mai trecut o lună din viaţa celor 34 de consilieri judeţeni, care pentru munca prestată primesc indemnizaţii de la 5 milioane lei vechi în sus, în funcţie de cum îşi decontrează şi transportul la şedinţe. Oare suntem noi deplasaţi că ne îngrijorăm că din ce am văzut până acum se dau indemnizaţii pentru superficialitate?

Au depus jurământul Vasile Mihali şi Dunca Toader.

 

Vasile Mihali a ajuns consilier, fiind următorul pe listă, în condiţiile în care Vasile Timiş (PD-L) a refuzat postul de consilier judeţean, preferând să fie consilier în Borşa.

În ceea ce-l priveşte pe Dunca Toader, de la PP-DD, s-a spus că acesta nu va prinde rădăcini pe post. Deşi a câştigat dreptul să depună jurământul, s-a spus că PP-DD-ul îi va retrage sprijinul politic (că au ei nişte clinciuri interne), iar luna viitoare va reveni pe postul de consilier judeţean Marius Mărginean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.