Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Hi5, facebook, neogen, netlog…nu sunt doar cateva dintre cele mai populare retele sociale din Romania. Ele sunt cool, super tari, la moda, dupa cum ar spune majoritatea utilizatorilor. De cativa ani incoace milioane de romani urmeaza acest trend ascendent, cu deviza: nu ai cont, nu existi.
2009 a fost anul invaziei unor noi retelele sociale si totodata a unei cresteri spectaculoase a celor deja existente. Facebook si-a triplat numarul utilizatorilor ajungand la 350 de milioane, transformand-o in cea mai importanta retea virtuala la nivel mondial. In Romania hi5-ul ramane lider in topul preferintelor utilizatorilor. Conform SATI, hi5 a beneficiat de cei mai multi vizitatorii unici in perioada martie-noiembrie 2009, fiind urmat de facebook, neogen, netlog, my space, tpu.ro, recentul twitter si linkedin.
In Maramures situatia pare sa fie asemanatoare cu cea la nivel national. Majoritatea persoanelor care detin un cont pe hi5 prefera sa ramana fideli retelei dintr-un considerent simplu- relatiile create de-a lungul anilor. „E cea mai populara retea din zona si cea mai uzitata de prietenii mei si nu vad de ce mi-as schimba contul”, afirma Seby, vechi utilizator hi5. Unii au inceput totusi sa cocheteze cu facebook-ul deoarece il gasesc la moda, mai serios si cu un format mult mai simplu.
Reteaua de microblogging, Twitter si reteaua profesionala linkedin. com reusesc sa fie mai apreciate in randul studentilor sau persoanelor angajate, in timp ce hi5-ul ramane de departe preferatul liceenilor. Pentru acestia din urma, hi5-ul reprezinta un adevarat prilej de a intalni alesul(a). Mariana se considera una dintre norocoase. Ea spune: „Mi-am cunoscut prietenul pe hi5 si suntem impreuna de doi ani”. Andrei din Baia Mare nu ar putea insa sa-i impartaseasca sentimentul. Pentru el, experienta hi5 a fost de fiecare data mai mult haioasa decat benefica. „Eu am iesit cu cateva fete de pe hi5, dar am ramas dezamagit. Diferenta mare de cum arata in poze fetele fata de cum sunt in realitate…Am patit chiar sa aiba ochi albastri, sa fie bruneta in poza si cand sa ma intalnesc, sa fie blonda cu ochi caprui”, marturiseste Andrei.
Hi5-ul pare ba chiar sa inlocuiasca cunoscuta emisiune „Surprize,surprize”. Pentru Rares din Sighetu Marmatiei, reteaua hi5 i-a adus o surpriza placuta. Pe langa fetele foarte dragute intalnite, el si-a descoperit unele rude. „Hi5-ul m-a ajutat sa-mi fac foarte multi prieteni, mai mult asa mi-am cunoscut o verisoara si un unchi pe care nu-i stiam!”, spune acesta.
Retelele sociale sunt privite ca o noua forma de comunicare si prin imaginile postate. Unii membri isi creeaza zeci de albume cu poze. Se poate spune ca acestea sunt de fapt principala atractie a utilizatorilor. Roxana, membru hi5, care are 1667 de prieteni adaugati, afirma ca acesta e motivul petrecerii majoritatii timpului pe aceasta platforma. „Daca as avea timp cred ca as sta o zi intreaga sa ma uit la fotografii. De multe ori am vazut poze foarte frumoase care mi-au placut si asa mi-au venit si mie diferite idei”, spune Roxana.
Considerate a fi si bune metode de a scapa de inhibitii, retelele sociale te ajuta sa prinzi curaj in abordarea unor persoane. Alina, utilizator a patru astfel de retele, vorbeste de unele avantaje in acest caz: „Ai posibilitatea sa vizualizezi pozele celor pe care ii ai in lista de prieteni si nu numai pe acestia, poti aborda persoane a caror numar de telefon nu il ai, poti aborda persoane care poate altfel nu ai fi ajuns sa le cunosti niciodata, poti afla „barfe” prin simpla vizualizare a profilului utilizatorilor si lista continua. E o metoda de a te relaxa si de a pierde timpul in stil mare”.
Febra retelelor sociale i-a cuprins si pe maramuresenii plecati in afara, la studii sau la munca. In timp ce unii raman fideli hi5-ului, altii aleg facebook-ul sau myspace, mult mai in voga in tari precum Anglia sau SUA. Monica, membru relativ recent pe facebook, vorbeste cu entuziasm de retea: „Vroiam sa primesc vesti de la vechii prieteni si fostii colegi de scoala. Locuind asa de departe de casa am foarte rar ocazia sa ma intalnesc cu vechii amici si ma bucur ca exista o retea ca si facebook care iti da posibilitatea de a comunica cu ei. Imi face multa placere sa dau peste prieteni, sa ma uit la pozele lor”. Deseori retelele au reprezentat adevarate controverse. Dependenta, pierderea identitatii, invadarea spatiului personal sunt doar cateva dintre riscurile amintite in varii dezbateri. Tinerii nu par insa speriati de efectele negative ale retelelor sociale, motiv pentru care nu ar renunta usor. Florin marturiseste cu amuzament ca va exista totusi un moment cand isi va lua adio de la hi5: „Renunt poate cand ma insor, pana atunci mai am nevoie de reclama”.
Topul retelelor sociale in Romania la acest moment:
1. hi5.com- 4,351 milioane
2. facebook.com- 1,500 milioane
3. neogen.ro- 1,155 milioane
4. netlog.com- 0,830 milioane
5. tpu.ro- 0,802 milioane
6. twitter.com- 0,580 milioane
7. myspace.com- 0,420 milioane
8. linkedin.com- 0,390 milioane
Sursa: SATI pentru hi5, neogen, tpu; Google Adplanner pentru celelalte site-uri
Diana Grad
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.