• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 August , 2013

Şi ei sunt îngeri!

Săptămâna trecută, la Şcoala Gimnazială Petöfi Sandor din Coltău, s-a desfăşurat prima activitate din cadrul proiectului de parteneriat „Lăsaţi copiii să vină la mine” (coordonator prof. înv. primar Crina Petruş). Intitulată sugestiv „Şi noi suntem îngeri!”, activitatea-atelier a fost dedicată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului şi a reunit elevi, cursanţi de la programul „A doua şansă” (Coltău), invitaţi şi cadre didactice, reprezentanţi ai echipei de proiect.

 
 

Activitatea derulată în cadrul proiectului „Lăsaţi copiii să vină la mine” porneşte de la conceptul Regelui Mihai I conform căruia „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”. „Proiectul se doreşte a fi, pe de o parte, o incursiune în valorile credinţei creştine şi, pe de altă parte, o modalitate de a-i face pe copii să vină cu mare drag la şcoală. De fapt, acesta este şi unul din scopurile pe care ni le-am propus: prevenirea abandonului şcolar”, ne lămureşte coordonatorul proiectului, prof. Crina Petruş, de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Coltău.

Deşi se doreşte a fi un „atelier de lucru”, activitatea este, de fapt, mult mai mult. E o lecţie de religie la fel de bine cum poate fi o lecţie de viaţă sau arte plastice. Celor prezenţi li s-a vorbit de Grigorescu. „E ţigan?” a întrebat un elev. Chiar dacă nu era, a devenit, prin „adopţie”. Pentru că la Şcoala din Coltău se învaţă că, prin muncă, pasiune şi talent, se poate orice.

 

„Şi noi suntem îngeri!” - asta au decretat elevii rromi de la Şcoala din Coltău. Lor li s-au alăturat cursanţi de la programul „A doua şansă”. Prezenţa „îngerilor” a fost una destul de numeroasă: 6 adulţi şi 13 copii (nu ştim dacă ar fi fost obligatorie, dar la masa de lucru de la Şcoala din Coltău nu rămăsese niciun loc liber).

 

Coordonatorii „îngerilor”, au avut fiecare ceva de făcut.

Prof. de reglie Marcela Pop (Şcoala „Vasile Alecsandri” Baia Mare) le-a explicat elevilor şi cursanţilor ce este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. O explicaţie binevenită, de altfel, pentru că „aici, în Coltău, nu ţinem sărbătorile”, după cum a declarat unul dintre participanţi.

 

Cursanţii de la „A doua şansă” şi câţiva copii au primit desene pe care să le coloreze. Prof. de desen Octavian Pop (Şc. „Vasile Alecsandri) i-a îndrumat, i-a ajutat şi, în final, tot el a fost surprins de ce au reuşit să facă „îngerii” pe care îi coordona. Ce-i drept, şi noi am fost surprinşi. E surprinzător să vezi bărbaţi în toată firea concentraţi să mânuiască pensule atât de subţiri. Serioşi, cei mari pictau cu frică, parcă, să nu depăşească liniile. În desenele lor, Maica Sfântă avea bujori în obraji, sfinţii erau arămii, majoritatea cu părul negru. Deşi diferite de desenele din biserici, cele ale „îngerilor” din Coltău au fost reuşite.

 

„Mătuşa Mărioara”, cea care, nu cu mult timp în urmă, împărţea cireşe copiilor prin Muzeul Satului, nimeni alta decât Malvina Madar, nu s-a mai putut abţine şi a preluat şi ea „comanda” penelului. Spre sfârşit, i-a încântat pe toţi cu o priceasnă, pentru că, ne spune ea, „în post rapsozii nu cântă alte cântece”.

 

La un alt şir de mese se desfăşura atelierul de quilling. Înv. Marcela Zaplac (Şcoala „Vasile Alecsandri”) le arăta elevilor arta (sau artele?) rulării, aranjării şi lipirii hârtiei. Confecţionau felicitări. La fel de concentraţi ca cei mari, pentru că „o felicitare pătată e urâtă”. Şi aici, rezultatele au surprins. Ar trebui să ne obişnuim cu surprizele de la Şcoala din Coltău. Aşa cum spune înv. Marcela Zaplac, sunt mulţi printre ei extraordinar de talentaţi.

Prof. Teodora Puşcaş şi Daniela Buda au confecţionat şi ele felicitări, ajutându-i pe cei care se opreau încurcaţi, nemaiştiind ce urmează.

 

Deşi absenţi în activitatea propriu-zisă, inspectorul de specialitate prof. Camelia Duţă şi Liliana Moga („doamna blondă” a copiilor de la „Vasile Alecsandri”), sunt un sprijin important al activităţilor pe care le desfăşoară elevii rromi de la Şcolile „Vasile Alecsandri” Baia Mare şi „Petofi Sandor” din Coltău.

 

Toţi coordonatorii au fost de părere că ar trebui reînfiinţate şcolile de arte şi meserii. Pentru că mulţi din cei pe care îi îndrumă sunt înzestraţi cu răbdare, pasiune şi talent.

 
 

„LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE” este un parteneriat educaţional între:

 

- Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” Coltău

Echipa de proiect: prof. Teodora Puşcaş, prof. Luminiţa Ardelean, prof. Steliana Bărbos, prof. Sofia Tatu, prof. Laura Florian.

 

- Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş (reprezentant în cadrul proiectului, prof. Camelia Duţă)

 

- Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare (director prof. Gheorghe Robescu, coordonator de proiect, muzeograf Diana Madar şi conservator Malvina Madar)

 

- Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare (director prof. înv. primar Adina Cosma, coordonator proiect - prof. Laura Cont).

Echipa de proiect: înv. Zaplac Marcela, prof. Daniela Buda, prof. Octavian Pop, prof. Marcela Pop)

 

- Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului (reprezentant preot-consilier educativ Milan Bălan)

 

- Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Baia Mare (preot paroh Viorel Gavra)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.