• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Martie , 2007

SHAMLAND, BUCATARIA LIBANEZA!

Bucataria Orientului Mijlociu este cunoscuta in lumea intreaga si apreciata pentru bogatia si rafinamentul ei. Bucataria libaneza este, poate, cea mai interesanta dintre toate. Aceasta imbina savoarea si subtilitatea bucatariilor europene cu ingredientele exotice din Orientul Mijlociu si indepartat. Intreaga arta culinara traditionala libaneza s-a stramutat, mai nou, in Baia Mare. Mai precis, in intersectia bulevardelor Traian cu Republicii. Fast food-ul, nou aparut pe piata, poarta numele de Shamland (tara samului) si este patronat de catre domnul Awadh Amin. Avand la baza meseria de tehnician dentar, acesta traieste de aproape 20 de ani in Romania, s-a acomodat cu tara care l-a adoptat, insa se pare ca nu si-a uitat radacinile. Considerandu-se un gurmand si gatind oricum familiei si prietenilor, domnul Awadh s-a gandit sa imbine utilul cu placutul. Asa s-a nascut ideea de a deschide fast food-ul. In 2006, a pus bazele societatii S.C. Shamland S.R.L., a legat relatii stranse cu firmele de distributie de prima mana din Bucuresti, si-a ales cu atentie oamenii cu care urma sa lucreze (in momentul de fata, sunt 7 angajati) si a pornit afacerea. Locul nici ca putea fi mai potrivit. Spatios si prietenos, va asteapta in fiecare zi intre orele 8.00 si 23.00, sambata intre 10.00 – 21.00, iar duminica intre 12.00 si 20.00. Awadh a acordat o atentie sporita detaliilor si se pare ca nu a gresit facand acest lucru. Dupa doar o luna de existenta pe piata, se poate lauda deja cu clientela pe care si-a format-o. Pe langa atmosfera, atrag cu siguranta si preturile. Bunaoara, cu 10 lei mananci pe saturate. Meniul este variat, axandu-se pe retetele bucatariei libaneze. Pe langa shaorma, diferitele feluri de hamburger si produsele de post, in fiecare zi, intre orele 14.00 – 16.00, puteti comanda „meniul zilei”, constand in variate feluri de mancare libaneza, din care, evident, nu vor lipsi usturoiul si uleiul de masline. Bucataria libaneza este ilustrarea perfecta a dietei mediteraneene, incluzand o abundenta de fibre, fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare. Nu se bazeaza mult pe sosuri, ci se concentreaza mai ales pe ierburile aromate, pe condimente si pe prospetimea ingredientelor. Salatele se servesc inainte de masa; puteti alege intre „taboule” – salata de patrunjel cu rosii, ceapa, menta, lamaie si ulei de masline, fattouche (salata asortata cu crutoane de paine si lamaie) si salata Arak (rosii, mujdei de usturoi, ulei, lamaie, smac si chimen). Toate condimentele folosite (patru feluri de cimbru, menta, coriandru, piper, seminte de pin, cuisoare, busuioc, scortisoara, smac sau mardakos), precum si soiurile de orez sunt aduse direct din tara de origine, iar lipia vine din Bucuresti, de la o brutarie libaneza de prestigiu. Carnea, cu preponderenta de pui si berbec, provine de la abatorul propriu. Functioneaza, de asemenea, si serviciul de catering – puteti comanda de acasa, sunand la numerele de telefon 0362 800 133 ori 0746 243 430. „Vreau sa arat romanilor adevarata ospitalitate libaneza. Un proverb de-al nostru foarte vechi spune ca libanezul doarme cu usa deschisa, cu alte cuvinte, indiferent la ce ora sosesti in casa unui libanez, esti intotdeauna bine primit, fie ca esti prieten, membru al familiei sau simplu musafir”, spune in incheiere domnul Awadh. Monika Krajnik monika@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.