• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Mai , 2022

Sfințirea Bisericii de lemn în stil maramureșean din Long Valley

Duminică, 1 mai 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii și Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și cu Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, slujba de sfințire a Bisericii de lemn în stil maramureșean cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din Long Valley, New Jersey, USA.

Biserica a fost înălțată de părintele Ionuț Voicu cu propriile mâini, ca un adevărat meșter și ctitor al ei, dăruindu-i Maicii Domnului „Izvorul Tămăduirii”, care este ofranda vieții lui de slujitor al lui Hristos, ajutat de binefăcători creștini și de credin­cioșii pe care îi păstorește cu vrednicie, jertfelnicie, dragoste și fidelitate. Elementele specifice au fost confecționate de către părintele Teodor Bârsan, fiul celebrului sculptor Toader Bârsan, din localitatea Bârsana, Maramureșul voievodal.
După slujba de sfințire, care a fost precedată de Sfințirea apei, pe un loc special amenajat lângă lăcașul de cult, a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către cei trei ierarhi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși.
Din soborul părinților slujitori amintim pe părintele Daniel Ene, secretar eparhial și protopop de New York, Noua Anglie și Estul SUA și părinții Delegației Eparhiale: Arhim. dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și ecleziarhul Catedralei Episcopale
„Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, Protopopul Sătmarului, Pr. Gabriel Gorgan, slujitor la Pa­rohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Satu Mare, Pr. Ionuț Voicu, parohul credin­cio­șilor, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. dr. Ni­fon Motogna, administratorul Cate­dralei Episcopale, alături de alți preoți invitați.
La acest eveniment a participat Excelența Sa Dan-Andrei Muraru, ambasadorul României în US Washington DC.
După citirea Sfintei Evanghelii, înainte de ectenia întreită, Preasfin­țitul Părinte Iustin, Episcopul Ma­ramureșului și Sătmarului, a rostit un bogat cuvânt de învă­țătură cu multe foloase duhovnicești.
„În pericopa evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii observăm faptul că Dumnezeu nu forțează nimănui libertatea de a crede în niciun fel. De aici, ne dăm seama că Iisus Hristos Se arată doar celor care L-au iubit și L-au prețuit încă din timpul activității Sale pământești. Din acest motiv, se arată ucenicilor în foișor, intrând prin ușile încuiate și acceptând un «check in» din partea lui Toma. De ce? Pentru că mai era nevoie de o încă o mărturisire din partea apostolilor, pentru adeverirea și întărirea Învierii din morți a Mântuitorului. Iar la final, Apostolul Toma exclamă cu toată convingerea: «Domnul meu și Dum­ne­zeul meu!» Prin această arătare înaintea apostolilor, Hristos a urmărit să îi vindece pe aceștia de durere, apoi a dorit să rostească sentința pentru noi, cei de 2000 de ani: «Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!» Mântuitorul Iisus Hristos a înviat cu identitatea pe care a avut-o înainte de Înviere, adică de Om adevărat și Dumnezeu adevărat, exact așa cum a fost tot timpul împreună cu apostolii Săi. Din acest motiv, și-a arătat rănile și urmele pătimirilor Sale”, a explicat Prea­sfințitul Părinte Episcop Iustin.

La final, ÎPS Nicolae a explicat pe scurt slujba de sfințire a bisericii: „este botezul bisericii ca locaș ce cuprinde pe toți cei botezați care se adună în numele lui Hristos, a Preasfintei Treimi, pentru a aduce mulțumire și jertfă prin săvârșirea Sfintei Liturghii. Numele credin­cioșilor se împărtășesc de sfințenia Sfintelor Moaște ale martirilor, care au fost introduse în piciorul Sfintei Mese. În biserică ne lucrăm fiecare dintre noi mântuirea, pe care nădăjduim să o pregustăm încă din viața aceasta pământească, prin revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu. Această biserică ridicată în stil maramureșean va fi, pentru fiecare dintre dumneavoastră, o carte de vizită a credinței ortodoxe”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a dăruit pentru întreaga comunitate de credincioși ai parohiei din Long Valley o icoană cu hramul Izvorul Tămăduirii și o cruce de binecuvântare.
În numele PF Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfinția Sa a conferit părintelui paroh Ionuț Voicu Crucea Patriarhală pentru clerici, care reprezintă cea mai înaltă distincție conferită de Patriarhia Română.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit ÎPS Nicolae pentru dragostea și prețuirea arătată oaspe­ților din delegația eparhială și a conferit părintelui Ionuț Voicu cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramure­șului și Sătmarului: „Crucea Voievodală Maramureșeană”.

De asemenea, Preasfinția Sa a conferit încă două distincții și anume: pentru domnul dr. Radu Crăciun, Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” iar pentru domnul Bogdan Crintea, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”.
„Crucea Mitropolitană Americană” pentru mireni a fost acordată de către ÎPS Nicolae pentru trei doamne, în semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea și jertfa de a zidi casa Domnului: doamnei Daniela V., doamnei Delia Cotigă și doamnei președinte a Consiliului parohial, Costina Maria Nițulescu.

În încheiere, părintele paroh Ionuț Voicu a mulțumit celor trei ierarhi pentru slujire și binecuvântare și, în semn de recunoștință și prețuire, le-a dăruit câte o icoană cu hramul bisericii și câte un buchet de flori.

Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații
Media-Online

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.