Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă Rozavlea - Șesu Mănăstirii
Marți, 18 aprilie 2023, în a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în localitatea natală Rozavlea din Maramureșul Voievodal, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Șesu Mănăstirii, Protopopiatul Vișeu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„În Maramureșul Voievodal, pământ al credinței și al iubirii față de Dumnezeu și al cinstirii sfintelor sărbători creștine, Sfintele Paști, Crăciunul și Rusaliile se sărbătoresc în trei zile - a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Adică, o sărbătoare împărătească deplină, trei fiind cifră desăvârșită pentru creștinism și simbolică. Așa că în Parohia Rozavlea Șesu Mănăstirii, comuna noastră natală, în noua parohie înființată după 1990 și a cărei biserică a fost construită prin 1999 și sfințită în 2002, biserică de lemn în stil maramureșean, supraînălțată, biserică voievodală este sărbătoare. Am fost aproape de credincioșii de aici, deoarece sunt consătenii mei, de preoții care au păstorit, părintele Vasile Cozma, care a ctitorit trei biserici în această parte a satului, deoarece, în 2016, cutremurați și îndurerați, am asistat la incendiul care a mistuit biserica pe care am sfințit-o în 2002. A fost reconstruită pe același loc, după același proiect, în timp record, pentru că ne-am solidarizat toți. Astăzi biserica este la locul ei așezată și înălțată, este pictată interior și pregătită pentru a fi din nou sfințită. Venim cu bucurie a treia zi de Paști, sărbătorim anticipat hramul bisericii, care este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și credincioșii vin în număr frumos și destul de mare, îmbrăcați în straie de sărbătoare, mai ales că Paștile de anul acesta Dumnezeu ni le-a dăruit atât de frumoase, după credința și inima noastră și iubirea poporului român dreptcredincios față de Dumnezeu și de Învierea lui Hristos pe care o mărturisesc cu toată credința și ființa lor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.
Un sobor ales de preoți și diaconi a slujit la hamul Bisericii din Rozavlea Șesu Mănăstirii: Arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Ioan Vlad, parohul credincioșilor de aici, Pr. Vasile Cozma din Rozavlea Centru, Pr. Simion Smicală din Rozavlea Sâlța, Pr. Anin Coste din Tășnad, fost paroh în Șesu Mănăstirii, Pr. Daniel Magdău din Șieu Centru, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Iosif Petra, de la Mănăstirea Dragomirești, Pr. Nicolae Pintea din Săliștea Buleni, Pr. Ștefan Ardelean din Vișeu de Mijloc, Pr. Gheorghe Belea, din Strâmtura Centru, Pr. Călin Șimon din Strâmtura Valea Satului, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Vlad Nechita, Ipod. Vasile Pop.
Înainte de începutul Sfintei Liturghii, a fost binecuvântat noul lumânărar, situat în curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La priceasnă a cântat Arhid. Vlad Verdeș.
Între oficialitățile care s-au rugat împreună cu poporul credincios din Rozavlea și satele de pe Valea Izei s-au aflat Vasile Mârza, primarul comunei Rozavlea, care a ieșit în întâmpinarea înaltului oaspete, și prefectul Rudolf Stauder al Maramureșului.
„Trebuie să reținem din Sfintele Scripturi, din ceea ce ne relatează Sfinții Evangheliști, că Mântuitorul, după Înviere, s-a arătat numai celor care L-au iubit și au crezut în El. Nu s-a arătat dușmanilor. N-a vrut să-i convingă, să-i oblige, să le forțeze libertatea ca să creadă în fața evidenței. Nu. N-a căutat așa ceva. Mântuitorul S-a arătat celor care au crezut și au mărturisit că este Iisus Hristos, Fiul Dumnezeului Celui Viu. Mântuitorul S-a arătat după Înviere în mai multe rânduri. Prima dată Mironosițelor Femei, pentru că ele au fost cele mai curajoase. Când Apostolii, conform profeției Mântuitorului la Cina cea de Taină, – voi toți în seara aceasta Mă veți părăsi – au fugit, iar Petru, în curtea arhiereului, a pătruns în curte, a spus că el nu se va lepăda, dar s-a lepădat întocmai cum i-a spus Mântuitorul, de trei ori înainte de a cânta cocoșul, însă a ieșit afară și a plâns cu amar. A regretat enorm. Și-a adus aminte de ce i-a spus Hristos și a plâns. A zis cât sunt de slab! Cât de vulcanic și justițiar era Petru, a fost atât de slab că s-a lepădat în fața unei slujnice, a unei femei. Cât de laș a putut să fie și ce de plâns dureros a vărsat Petru! Ioan Evanghelistul, pentru că avea relații la arhiereu și era cunoscut la curtea arhiereului, a intrat înăuntru la proces. Și Mironosițele erau în public. Femeile. Între cei care au intrat în curtea unde avea loc procesul, judecata lui Hristos, erau Femeile Mironosițe, în preajma Maicii Domnului, o țineau de brațe, pentru că în orice moment putea să cadă, în starea pe care o avea văzându-și Fiul batjocorit, hulit, bătut, scuipat, pe urmă îmbrăcat în haină de ocară și judecat la moarte pe Cruce. Și Ioan Evanghelistul a fost pe aproape. Ei au rămas cu Domnul și au parcurs Golgota”.
Preasfinția Sa a vorbit apoi credincioșilor și despre alte arătări ale Mântuitorului după Învierea Sa din morți și a tâlcuit Sfânta Evanghelie a zilei, care s-a citit, despre călătoria pe drumul Emausului, când se întâmplă o altă arătare a Mântuitorului.
Părintele paroh Ioan Vlad a mulțumit Preasfințitului Părinte Iustin pentru prezență și slujire, precum și soborului, și i-a dăruit, pentru muzeul Episcopiei, o frumoasă icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul bisericii.
Andrei Fărcaș,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”