Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Sfânta Liturghie de hram la Catedrala din Sighetu Marmației
Marți, 8 noiembrie 2022, când se cinstește în Biserica Ortodoxă „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri”, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, paroh Pr. Dan Sidău, cu ocazia prăznuirii hramului sfântului locaș de închinare, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, și a rostit cuvântul duhovnicesc.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească
O primire foarte frumoasă au făcut preotul paroh și credincioșii parohiei Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, cu colac de grâu și coșuri de flori, manifestându-și astfel bucuria prezenței Întâistătătorului Eparhiei la hramul catedralei.
Soborul slujitor a fost și el unul deosebit: Arhim. dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Dan Sidău, parohul și directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, anul acesta dat în folosință după o restaurare de peste 5 milioane de euro, fonduri europene, Pr. Mihai Oprișan, coslujitor, fiul preotului ctitor – protopopul Mihai Oprișan, Pr. Vasile Grigor, de la biserica din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Pr. Ioan Capolna din Sârbi, Pr. Sorin Ferenț din Botiza, Pr. Vasile Hotico din Vadu Izei, Pr. Ștefan Codrea de la Biserica „Sfântul Gheorghe” Sighet, Pr. Iustin Luțai din Săpânța, Pr. Mădălin Bontoș din Lăschia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, și corul catedralei, dirijat de prof. Carmen Oprișan, preoteasă. La Chinonic au cântat cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Sas și Florian Vois, câte o priceasnă.
Sfânta Liturghie a început cu sfințirea icoanei Maica Domnului Podromița, pictată special în Sfântul Munte Athos pentru catedrală.
S-au rugat împreună cu credincioșii primarul Vasile Moldovan al Sighetului, viceprimarul Daniela Maria Onița Ivașcu și mai mulți consilieri locali.
Cuvântul de învățătură
„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt mai marii cetelor îngerești și sunt cei care apără Legea lui Dumnezeu și împlinesc voia Lui, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Sfânta Scriptură ne relatează în mai multe locuri despre intervenția îngerilor în viața oamenilor de pe pământ, pentru că, după ce Dumnezeu și-a ținut făgăduința, aceea pe care i-a spus-o lui Adam, dându-i o rânduială mare și sfântă, ca să trăiască și să fie fericit în grădina Raiului, să guste din toate fructele și toate bunătățile care erau în Paradis, dar să se ferească să guste din pomul cunoștinței binelui și răului, când Adam și Eva, ispitiți de șarpe, adică de vrăjmaș sub chip de șarpe, au călcat porunca lui Dumnezeu, Dumnezeu a trebuit să fie drept, pentru că i-a avertizat și n-au ascultat. Și atunci omul singur a ales să se despartă de Dumnezeu, Izvorul Vieții, cu care se întâlnea în amurg, pe înserate, când Dumnezeu venea și-i vorbea lui Adam. Și așa a început pribegia omenirii, a umanității, pe pământ, printre veacuri și milenii, pribegie care a fost presărată cu multe încercări și provocări și cu foarte puține bucurii”.
„În această pribegie, Dumnezeu nu a vrut să-l lase pe om singur și, din când în când, i-a trimis câte un semn, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. A trimis pe pământ și au trebuit să se nască oameni ai lui Dumnezeu, trimiși pe pământ cu o anumită misiune. Aceștia au fost patriarhii Vechiului Testament, au fost proorocii, au fost toți drepții și temătorii de Dumnezeu, care au împlinit lucrul lui Dumnezeu și au vorbit poporului despre Legea lui Dumnezeu cel Unic, făcătorul cerului și al pământului și ziditorul omului și despre Legea lui Dumnezeu pe care au primit-o prin Moise, care trebuia păstrată cu sfințenie, ca omul să se deosebească de necuvântătoare, să nu trăiască după instinct și după rațiune. Parcă omul vrea să se întoarcă din nou și să trăiască după regulile necuvântătoarelor, călcând în picioare poruncile lui Dumnezeu și rânduielile firii, așezate de Dumnezeu la Creație, dar este alegerea lui sau a fiecăruia în parte. Omul este desăvârșit să aleagă pe Dumnezeu sau pe cel întunecat. Și în timpul viețuirii acestor oameni temători de Dumnezeu, Dumnezeu a mai trimis din cer mesageri, ca să amintească acestor iubitori de Dumnezeu voia Lui. Aceștia au fost slujitorii cei mai apropiați ai lui Dumnezeu – îngerii, duhuri de viață, duhuri care slujesc Unului Dumnezeu și care sunt în permanentă legătură de iubire, de slavă și de recunoștință față de Ziditor. Așa a primit Patriarhul Avraam vizita celor trei îngeri la stejarul Mamvri”.
„Cei mai apropiați îngeri de noi, de oameni, și care s-au și întrupat, au luat chip omenesc, sunt Mihai și Gavriil, Arhanghelii Mihail și Gavriil, mai marii cetelor îngerești, slujitorii mântuirii oamenilor (Gavriil) și a păstrării Legii (Mihail). Mai sunt îngeri pomeniți cu numele”, a completat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt ocrotitorii municipiului Sighetu Marmației din 8 noiembrie 2016, precum și a întregului ținut Voievodal.
Distincții
Preotul paroh Dan Sidău a fost distins cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru activitatea de restaurare a Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, al cărui director este de trei ani.
Familia Mihai și Mihaela Pop a fost distinsă cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, pentru aducerea din Sfântul Munte Athos a icoanei Maica Domnului Podromița la Catedrala sigheteană.
Diplomele Anului omagial cu fost acordate binefăcătorilor Ioan și Monica Mihnea, precum și binefăcătorilor Ioan și Mariana Ierima.
Preotul Paroh Dan Sidău a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană „Maica Domnului Paramitia”, pictată în Sfântul Munte Athos, o grafică în cărbune după o poză cu mama dumnealui și un coș cu flori.