• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Senatorul PSD Sorin Bota: „Să credem în România”

Reporter: Cum priviţi candidatura pentru un al treilea mandat de parlamentar? Sunt emoţii ca în prima bătălie electorală?

Sorin Bota: Şi cu un sentiment de împliniri, din punct de vedere legislativ. Şi cu neîmpliniri! Dar am chiar acum pe rol la Cameră patru proiecte de legi. Datorită lipsei susţinerii ca posibilitate fizică au ajuns să primească un raport negativ în Comisii şi trebuie să le susţin în plen astfel încât să întorc votul în favoarea acestor proiecte de legi. Mă refer la transportul ecologic în oraşe. Un proiect de lege care vine în întâmpinarea unei directive europene care prevede acest lucru după 2020.

Mă refer la conservarea arhitecturii în localităţile declarate de interes turistic, astfel încât să nu ne mai trezim cu balcoane de inox pe Valea Izei, unde erau numai balcoane tradiţionale din lemn.

Şi alte proiecte de legi şi situaţii similare. Acesta a fost şi principalul motiv pentru care am anunţat, în urmă cu un an de zile, că nu mai candidez la Senat. Dacă voi candida va fi la Camera Deputaţilor, am spus atunci.

Motivul este simplu: Camera este decizională pe proiectele economice la care eu am expertiză şi în două mandate m-am concentrat pe astfel de proiecte. Proiecte legislative importante, sectoriale, nu legi de inventat apa caldă sau lumina pe scări. Au fost legi importante, am inventat chiar instituţii necesare României, dacă vorbim de Consiliul Fiscal, sau am redesenat piaţa mobiliară, desfiinţând fostul RASDAQ şi creând o piaţă secundară corespunzătoare normelor internaţionale şi europene.

 

Rep.: Cât suflet aţi pus în activitatea parlamentară?

S.B.: Îmi pare rău că s-au desfiinţat Colegiile. Mă obişnuisem cu electoratul din această zonă, chiar dacă, mai ales în primul mandat, am fost aproape doi ani de zile singurul parlamentar PSD şi a trebuit să acopăr întregul judeţ. Era o legătură mai apropiată. Şi oamenii începuseră să vadă în parlamentarul lor un om căruia să i se adreseze direct, fără să caute pe alţii, ştiind că au uşa lor la care să bată.

Cred că această lege electorală nu este soluţia cea mai bună! În urmă cu opt ani toată lumea a spus că este bine că am scăpat de liste, iar azi ne întoarcem la ea.

Din păcate, sărim dintr-o extremă în alta. Sper ca în următorul mandat să reuşesc să susţin votul uninominal pe listă. Adică, se prezintă de către partide o listă în ordine alfabetică şi fiecare alege pe cine crede din acea listă. Şi în urma clasamentului obţinut prin numărarea voturilor se stabileşte ordinea celor care merg în Parlament. Cred că e mai corect, mai responsabil şi înlătură lupta internă care, de multe ori, în 99% din cazuri, are o mai mare doză de subiectivism decât de obiectivism.

 

Rep.: De ce s-a renunţat la această modalitate de selectare a celor ce merg în Parlament?

S.B.: S-a considerat că nu e bună, că trebuie să fim mai aproape de electorat! Ulterior s-a revenit, având în vedere anomalia din lege creată cu acea redistribuire cu cei de pe locurile doi şi trei ce făcuseră doar 10-15%. În loc să corectăm ce nu era bun în acea lege, ne-am întors la legea pe care am schimbat-o în urmă cu opt ani! Cum facem cu multe lucruri, de fapt!

Dacă e să regret ceva?... Munca de parlamentar nu este aşa cum o consideră unii, o încununare a unei cariere profesionale sau politice, în care îţi pui laurii pe cap şi dormi în Parlament. Sau te plimbi pe la Bucureşti şi nu iei cuvântul, nu faci legi şi  nu te interesează ce se întâmplă cu cei pe care îi reprezinţi.

Am anunţat. Este ultimul mandat pentru care voi candida, la Camera Deputaţilor. Sper să pot în această perioadă să împărtăşesc cuiva experienţa parlamentară pe care am acumulat-o.

Pentru a fi parlamentar îţi trebuie o experienţă şi administrativă şi juridică şi legislativă. Dar şi de umblat pe picioare în lumea mare.

 

Rep.: După aceste explicaţii este limpede că tot ce se întâmplă în ţară are legătură cu Parlamentul şi activitatea parlamentară ceea ce ne arată că este o demnitate foarte importantă! De ce lumea critică Parlamentul şi pe parlamentari?

S.B.: Din câteva motive simple! În Parlament, prin diferite formule, au ajuns oameni care nu ar fi trebuit să ajungă. Oameni total nepregătiţi pentru acea funcţie, oameni care profesional nu s-au ridicat la nivelul demnităţii. O altă categorie de oameni care nu ar fi trebuit să ajungă în Parlament este cea a celor indolenţi, dezinteresaţi de ceea ce fac ei, în raport cu rolul pe care îl au şi pentru ce au ajuns acolo. Ăştia sunt interesaţi doar de problemele lor (aici este categoria celor care nu cuvântă). Categoria celor care nu au un proiect iniţiat sau au proiecte de genul: schimbăm becurile de pe stradă, din cele cu halogen punem cu leduri.

Oameni care au ajuns uneori chiar şi pe apartenenţa la o familie, la o familie importantă din politică, la o familie importantă din mediul de afaceri!

Iar oamenii aşteaptă să fie reprezentaţi bine, de parlamentari care muncesc, să fie mândri cu ei! Din păcate, mass-media ultimilor 20 de ani nu a scris niciodată despre lucrurile bune care s-au făcut, iar lumea are impresia că nu s-a făcut nimic bun.

 

Rep.: Revenind la acest final de mandat, care ar fi cele mai importante realizări ale senatorului Sorin Bota?

S.B.: În plan administrativ: schimbarea legii de întocmire a PUG-urilor localităţilor, extinderea termenului lor şi a câtorva prevederi în funcţie de nevoile fiecărei localităţi. Nu ca acum, maxim, 10 ani.

Apoi, desfiinţarea pieţei RASDAQ şi reorganizarea acesteia pe alte principii recunoscute la nivel internaţional. Încercarea de a îmbunătăţii, în mare parte am reuşit, legea acordării creditelor în franci elveţieni şi darea în plată. Este un proiect la care m-am implicat foarte mult.

Şi mai este unul complementar, aflat încă la Camera Deputaţilor într-o aşteptare nejustificată de un an de zile, dar eu nu beneficiez de suportul media, pentru că soţia mea este cadru universitar, nu este redactor într-o televiziune sau într-un mare ziar. O lege care se referă la limitarea valorificării creanţelor bancare vândute de către bănci către aşa-numitele firme specializate în recuperarea acelor creanţe. Am întrebat la BNR dar am primit un răspuns aşa, pe după copaci.

Aceste societăţi fac ce vor, profitând de ochiul închis al BNR. Iar bancherii îşi bagă mâinile până la cot în buzunarele românilor. Dorim să limităm aceste posibilităţi de executare şi valorificare a creanţelor bancare vândute către asemenea societăţi.

 

Rep.: Ce se poate spune despre sistemul bancar românesc, dacă mai este românesc? De ce ar fi nevoie să avem bănci româneşti?

S.B.: Pentru a ne finanţa pe noi, românii, şi interesul românesc! Nu interesul companiilor de afară.

De cinci ani încercăm, şi guvernarea Ponta s-a lovit de zidul făcut la Bruxelles de autorităţile concurenţiale de acolo, să majorăm capitalul social la CEC pentru a dispune de o mai mare resursă financiară pe care să o aloce în piaţă! Încercăm şi chiar am propus într-un proiect de lege, dar a fost modificat pe parcurs, înfiinţarea unei Companii de Asigurări de Stat pentru RCA şi pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, dar şi înfiinţarea unei Bănci de Investiţii de Stat, care să finanţeze investiţii româneşti. Aici pot să spun că, una din realizările acestui an, dusă până la capăt, încă blocată pe sistemul de promulgare, este legea RCA, singura şi prima lege RCA. O lege care a luat şase luni de discuţii cu toţi cei implicaţi.

 

Rep.: Ce ar fi foarte important pentru Maramureş, în perioada următoare de rezolvat, din perspectiva parlamentarului?

S.B.: O mai mare solidaritate a parlamentarilor din toate partidele, în jurul proiectelor prioritare: Drumurile din Ţara Codrului, din Ţara Lăpuşului, de pe Valea Izei. Sunt chiar proiecte importante. Atragerea de investiţii româneşti sau străine, în Maramureş, pentru mai multe locuri de muncă bine plătite. Nu e totuna să vină un investitor care face o fabrică în lohn sau să vină să construiască o fabrică serioasă care acoperă toate aspectele unui ciclu de producţie. Refacerea, stimularea cadrului asociativ în zona agricolă, zootehnică şi de valorificarea producţiilor din zona agricolă şi zootehnică în acest sistem asociativ care să dea putere de negociere şi volume suficiente pentru a valorifica mai bine produsele. Trebuie să îi facem pe primari să atragă mai multe finanţări din diferite surse pentru crearea IMM-urilor în fiecare localitate.         

 

Rep.: Un mesaj scurt pentru maramureşeni!

S.B.: Să îndrăznească să creadă în România. Pentru că eu cred în România şi în românii din România şi cei plecaţi din România!

 

 

„Dacă e să regret ceva?!... Munca de parlamentar nu este aşa cum o consideră unii, o încununare a unei cariere profesionale sau politice, în care îţi pui laurii pe cap şi dormi în Parlament. Sau te plimbi pe la Bucureşti şi nu iei cuvântul, nu faci legi şi  nu te interesează ce se întâmplă cu cei pe care îi reprezinţi.

Am anunţat. Este ultimul mandat pentru care voi candida, la Camera Deputaţilor. Sper să pot în această perioadă să împărtăşesc cuiva experienţa parlamentară pe care am acumulat-o”.

Senator Sorin Bota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.