Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, semnătură pe o filă a istoriei
Moment istoric în relația dintre Parlamentele României și Republicii Moldova. Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice a Senatului, a semnat Rezoluția prin care legislativul se angajează să susțină și să promoveze procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Cristian Niculescu-Țâgârlaș: „Am fost onorat ca, alături de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și de președintele Comisiei juridice, numiri și imunității din Parlamentul de la Chișinău, Olesea Stamate, să semnez Rezoluția prin care promovăm ideea ca România să devină, prin instituțiile naționale implicate în parcurgerea pașilor necesari pentru intrarea în Uniunea Europeană, un îndrumător al Republicii Moldova în procesul de aderare”.
În perioada 21-23 iulie 2023, la Slănic-Moldova, a avut loc simpozionul internațional „Viitorul comun în spațiul Comunității Europene”, o oportunitate pentru desfășurarea și a unei noi ședințe comune a comisiilor juridice ale Parlamentului Republicii Moldova și Senatului României. La evenimentele derulate au participat 16 deputați ai formațiunii Partidul Acțiune și Solidaritate, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice a legislativului moldovenesc.
La simpozion, alături de parlamentarii moldoveni, au participat și primari din Republica Moldova și România, aleși locali care își propun să acționeze în comun pentru viitorul european al localităților pe care le administrează, prin prezentarea exemplelor de bune practici, a proiectelor comune existente, dar și a oportunităților de noi parteneriate.
În urma dezbaterii temelor majore abordate în discuțiile comune, membrii Comisiei Juridice din Senatul României au menționat că vor face toate demersurile necesare pentru punerea în practică a propunerii legislative privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, propunere înregistrată la Camera Deputaților la 3 mai 2023 și înaintată către dezbatere și aprobare în Senatul României. Un alt subiect important abordat l-a reprezentat angajamentul parlamentarilor români și moldoveni de a depune eforturi comune în scopul actualizării Black Sea Security Act 2022, necesitate obiectivă pentru asigurarea instrumentelor ce contribuie la consolidarea și dezvoltarea securității energetice și a relațiilor comerciale în bazinul Mării Negre.
Un element definitoriu al reuniunii îl reprezintă înființarea și promovarea „Forumului Slănic- Moldova”, platformă menită să asigure permanentizarea conlucrărilor bilaterale, prin întâlniri de lucru care să asigure reprezentarea dimensiunilor parlamentare, guvernamentale și ale administrației publice locale, axate pe obiectivele comune economice și culturale, raportate la nevoile și așteptările cetățenilor.
În cadrul aceluiași eveniment, în timpul ședinței comune de lucru a comisiilor juridice ale Senatului României și Parlamentului Republicii Moldova, a fost abordată problema necesității întăririi colaborării între cele două țări, în scopul combaterii traficului de persoane, dar și aspecte legate de două legi importante votate recent în România:
- Legea asistentului judiciar, proiect inițiat de președintele Comisiei juridice din Senat, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, împreună cu președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, deputata Laura Vicol, lege care reglementează statutul asistentului judecătorului, persoană ce contribuie esențial la degrevarea activității judecătorilor asigurând premisele necesare pentru îmbunătățirea calității actului de justiție.
- Legea „Anastasia”, inițiată de senatorii Daniel Fenechiu și Robert Cazanciuc, act care prevede excluderea posibilității de sancționare „cu suspendare” a executării pedepsei cu închisoarea, pentru șoferii care au provocat un deces conducând sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
„Mă bucur că am avut ocazia, din nou, să mă întâlnesc cu membrii Comisiei Juridice din Parlamentul de la Chișinău și sunt convins că schimburile noastre de opinii sunt în beneficiul ambelor țări. Am convingerea că, prin acești pași asumați și prin experiența noastră în procesul de aderare la UE, vom reuși să urgentăm intrarea Republicii Moldova în marea familie europeană a democrației și dezvoltării economice ”, a precizat, la finalul ședinței comune, președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Niculescu Țâgârlaș.