• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Semne identitare în fotografii

Luni, 10 februarie a.c., în Salonul artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie etnografică intitulată „Semne identitare”,

care îşi propune să sărbătorească zece ani de activitate în cadrul acestui proiect. În acelaşi timp, este pentru prima oară când participă cu fotografii mai mulţi autori din afara ţării.

 
 
 

Expoziţia internaţională de fotografie „Semne identitare” face parte dintr-un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi se constituie într-o continuare firească a Concursului naţional „Fotografia – document etnografic”, concurs lansat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi ajuns în acest an la cea de a X-a ediţie.

Concursul naţional de fotografie etnografică are ca scop surprinderea şi conservarea în instantanee fotografice a celor mai importante fapte de cultură tradiţională, materială sau imaterială, aflate pe cale de dispariţie în comunităţile rurale; iar expoziţia „Semne identitare” marchează dezvoltarea internaţională a concursului.

 

Directorul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, dr. Ştefan Mariş, a ţinut să precizeze că expoziţia poate fi „citită” în două grile: o grilă care vine dinspre antropologia vizuală şi una estetică, subliniind în acelaşi timp rolul fotografiei ca instrument de lucru în ştiinţele umaniste.

 

Despre expoziţie a vorbit pictorul Ioan Anghel Negrean, lector univ.dr. „Expoziţia cuprinde imagini fotografice deosebit de picturale. Sunt lucrări deosebit de interesante care demonstrează că o imagine fotografică poate fi obiect de artă. Dincolo de imagini putem admira frumuseţea încadrării, a compunerii spaţiului plastic, a modului de repartizare a plinului şi a golului, ca şi cel al cromaticii. Există puncte de interes major şi treceri foarte bine organizate care încântă privitorul”, a afirmat Ioan Anghel Negrean.  

Dincolo de valoarea lor artistică, aceste fotografii au şi o valoare documentară. Ca urmare, această expoziţie-document va rămâne în arhiva Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Cele patruzeci de fotografii selectate din sute de instantanee fotografice au mai fost expuse la Târgu Mureş şi Alba Iulia.

 

Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, până în data de 21 februarie 2014. Printre fotografii prezenţi de-a lungul timpului în expoziţiile „Semne identitare”, fiind şi premiat pentru fotografiile expuse, se numără şi băimăreanul Felician Săteanu.

 
 
Expozanţii
 
Adam Gyula (RO),
Mircea Albu (RO),

Adriana Andrei (RO),

Bablena Magdolna (HU),

Balasz Ödon (RO),

Balint Zsigmond (RO),

Ştefan Bădulescu (RO),

Mircea Câmpeanu (RO),

Petrişor Crăciunoiu (RO),

Piotr Drozdzik (PL),

Vlad Dumitrescu (RO),

Andras Egri (RO),

Dorel Găină (RO),

Hagyomanyok Haza (HU),

Feleki Karoly (RO),

Nicolae Nerţan (RO),

Lucian Nerţan (RO),

Laura Elisabeta Panaitescu (RO),

Gheorghe Petrilă (RO),

Ion Rogozanu (RO),

Felician Săteanu (RO),

Vasili Scherbinin (RU),

Daniela Stănoiu (RO),

Szabo Tamas (RO),

Dan Tăuţan (RO),

Teutsch Alpar (RO),

Tunde Komaromi (RO)

Anastasia Vdovkina (RU)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.