• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 30 Ianuarie , 2013

Şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului

Marţi, 22 ianuarie 2013, la Reşedinţa Episcopală din Baia Mare, sub preşedinţia I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, a avut loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

 

De la ora 8,00 s-a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal, de către P.S. Iustin Sigheteanul, urmată de slujba de Te-Deum.

După întrunirea membrilor Adunării Eparhiale pe comisii, începând cu ora 10,00, s-au desfăşurat lucrările anuale ale Adunării Eparhiale, în plen, fiind prezentate:

- Raportul comisiei administrativ – bisericeşti;

- Contul de execuţie bugetară şi bilanţul pe anul 2012. Proiectul de buget pe anul 2013;

- Activitatea culturală pe anul 2012;

- Activitatea misionar-socială a clerului în spitale, penitenciare şi armată pe anul 2012;

- Raportul corpului de inspecţie şi control pe anul 2012;

- Raportul inspectorului pentru învăţământ;

- Raportul inspectorului responsabil cu catehizarea tineretului, pe anul 2012;

- Viaţa monahală din Eparhie, pe anul 2012;

- Evenimentele deosebite din viaţa Eparhiei noastre în anul 2012.

 

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 384 Parohii rurale şi 88 Parohii urbane, cu 32 de filii, deservite de 572 clerici, precum şi 36 de mănăstiri şi schituri. În anul 2012 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon 14 clerici, 24 de preoţi şi diaconi au fost distinşi pentru activitatea lor, 6 clerici au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare, iar 6 preoţi s-au retras prin pensionare.

 

Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, în prezent, un număr de 22 biserici şi mănăstiri în construcţie, Catedrala Episcopală, un sediu de Protopopiat, se renovează şi pictează un număr de 42 biserici, iar 25 de noi case parohiale se află în construcţie. La o biserică monument istoric s-au finalizat lucrările de restaurare-consolidare, iar la alte 3 biserici-monument lucrările de consolidare sau de restaurare a picturii murale sunt în derulare.

Din punctul de vedere al relaţiilor interconfesionale, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă şi celelalte culte a fost una de normalitate, excepţie făcând relaţia cu cultul greco-catolic, datorită revendicărilor patrimoniale în instanţele judecătoreşti, cele mai multe neconforme cu realitatea.

În plan cultural, în Editura Episcopiei noastre, s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai multe variante, 3 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre”, revista ”Ortodoxia maramureşeană” şi s-a continuat colaborarea cu ”Gazeta de Maramureş”, la editarea suplimentului de spiritualitate ortodoxă. De asemenea, consemnăm apariţia cărţii ”Pastorale” a I.P.S. Justinian Chira.

 

Un eveniment de mare însemnătate s-a înfăptuit datorită vizitei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Eparhia noastră, în perioada 29 iunie – 02 iulie 2012, când au fost târnosite biserica Mănăstirii Bârsana şi biserica ”Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş.

 

De asemenea, trebuie să consemnăm manifestările cultural – religioase dedicate părintelui Nicolae Steinhardt cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa, manifestări care au culminat cu un Simpozion naţional desfăşurat în Aula Academiei Române, la data de 04 iulie 2012, şi cu manifestările ”Zilele Steinhardt”, organizate în perioada 15 – 30 iulie 2012, la Mănăstirea Rohia şi Mănăstirea Rohiiţa.

 

În plan social, consemnăm faptul că în anul 2012 a crescut numărul de O.N.G. – uri pe cuprinsul Eparhiei noastre, la 16 Asociaţii, destinate activităţilor social-filantropice. Un număr de peste 1327 de familii a beneficiat de ajutoare consistente în bani, alimente şi îmbrăcăminte.

Biroul pentru catehizarea tineretului şi-a continuat derularea proiectelor ”Hristos împărtăşit copiilor”, în care sunt implicate 252 de Parohii, cu un număr de 5980 de copii înscrişi, şi “Alege şcoala”, de care a beneficiat un număr de 1720 de copii şi a organizat trei tabere de vară pentru elevi, unde a participat un număr de 210 elevi. În cadrul anului omagial dedicat ”Tainei Sf. Maslu şi îngrijirii bolnavilor”, s-a desfăşurat Concursul Naţional de miniproiecte de educaţie social – filantropică intitulat ”Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, în care a fost implicat un număr de 73 de copii din 8 Parohii.

 

În învăţământul religios, în cele două judeţe, predau 255 de profesori cu norme întregi, din care 160 sunt titulari, în învăţământul teologic liceal predau 24 de profesori la cei 200 de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, 40 de cadre didactice la cei 499 de elevi ai Liceului Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” din Satu Mare (95 – grădiniţă, 128 ciclul primar, 116 ciclul gimnazial şi 160 ciclul liceal), iar în învăţământul teologic universitar studiază 145 de studenţi şi 35 de masteranzi sub îndrumarea a 2 conferenţiari, 6 lectori şi 3 asistenţi universitari.

 

La toate acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici săvârşite de ierarhii noştri, prezenţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul la comunităţile româneşti din Viena şi Strâmtura – Ucraina, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase.

Mulţumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre, ne îndreptăm preţuirea către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre.

Comentariile celorlalți

Rajaoui pe 23.06.2013 la 02:17
A considera că cele două situaţii seent eenlvaichte indică fie impertinenţă, fie prostie. Cei care se dovedesc incapabili să ţină seama de contextele incomparabile ale celor două situaţii, de intenţiile diferite care le-au determinat (adevărată frăţietate şi unitate eentru mucenicia mărturisitorilor lui Hristos een cazul cePS Bartolomeu Anania, prozelitism catolic een cazul lui Corneanu) şi mai ales de urmările lor (care au fost roadele după care Domnul ne spune că putem judeca faptele eentr-un caz şi care au fost een celălalt?) precum şi de faptul evident că heterodoxul a venit een Biserică een situaţia slujbei oficiate de Mitropolitul Bartolomeu şi nu ortodoxul a fost cel care s-a dus aiurea, cum s-a eenteemplat cu Corneanu, demonstrează că ori seent ticăloşi, ori infantili. Şi eentr-un caz, şi een celălalt, nu ştiu dacă explicaţiile mai au vreun sens: pentru că fie nu le vor primi, fie nu le vor pricepe.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.