• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 August , 2012

Se rupe “pisica” drumului Baia Sprie – Bârsana

Povestea neromanţată a drumului Baia Sprie-Bârsana se apropie de final. În circa 2 săptămâni, Consiliul Judeţean trebuie să decidă dacă aplică decizia Comisiei de Adjudecare a Disputelor şi reziliază contractul sau se ajunge la o soluţie amiabilă.

 
Amânat şi răs-amânat, plin de probleme şi fără bani suficienţi, drumul Baia Sprie-Bârsana va rămâne în istoria judeţului drept “drumul suspinelor”. Probabil, cu banii cheltuiţi pe lobby, diligenţe, discuţii şi dispute şi vorba maramureşeanului “opincile rupte pe la Bucureşti”, drumul putea fi finalizat demult. Deocamdată însă, situaţia e tot în plop. Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că deocamdată există o decizie, dar nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu ea în acest moment: “a venit decizia de la Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) în privinţa proiectului de reabilitare a drumului Baia Sprie – Bârsana. În urma analizării derulării contractului de până în momentul acesta, CAD-ul a dat o sentinţă proprie a lor, opozabilă firmei Selina, în calitate de constructor, prin care se stabileşte rezilierea contractului între Consiliul Judeţean (CJ) şi Selina pentru execuţia lucrării de reabilitare a drumului Baia Sprie – Bârsana şi plata penalităţilor către beneficiar, adică către CJ, conform anumitor clauze din contractul semnat. Deocamdată, CJ nu a luat încă o hotărâre oficială în acest sens. Probabil zilele următoare va exista o discuţie definitorie, în care preşedintele CJ, împreună cu vicepreşedinţii, vor discuta cu majoritatea şi cu partidele componente din cadrul CJ pentru a lua o decizie benefică. Asta înseamnă o discuţie clară, ce înseamnă dacă reziliem contractul sau ce înseamnă dacă mergem mai departe cu Selina”. Zetea spune că, personal, după discuţii cu specialiştii, ar opta pentru rezilierea contractului. În această situaţie, se va face o comisie tehnică de expertiză care să verifice stadiul lucrărilor, se va face un nou caiet de sarcini şi o nouă licitaţie pentru atribuirea unui nou contract de lucrări pentru ceea ce a rămas de executat: „Principala grijă pe care o avem împreună cu preşedintele Zamfir Ciceu este să finalizăm acest contract. Fie că vom mai aduce bani, fie că vom face rost de alte surse de finanţare, drumul trebuie finalizat! Dacă reziliem contractul, vom face o licitaţie în perioada următoare care va aduce un constructor serios. Asta ne este principala grijă. Din punctul meu de vedere, vechea conducere a CJ, în frunte cu Mircea Man, şi-a luat mâna de pe acest contract şi de pe lucrare pentru că era presiunea audierilor pe care le avea Mircea Man la DNA. Atâta vreme cât el avea audieri la DNA în legătură cu problemele cu 1 Mai cu Selina, nu putea să ia nicio decizie în acest contract fără ca acţiunile lui să fie interpretate. Aşa că a lăsat să se încheie mandatul şi a lăsat-o „la pace” cu Selina. Astăzi nu putem să ne mai jucăm”.
 

Cristian Chendea, managerul de proiect, crede că: „antreprenorul general nu va fi de acord cu decizia. Urmează o parte de înţelegere şi, dacă se ajunge la o soluţie amiabilă, nu suntem obligaţi niciuna dintre părţi să luăm de bună soluţia CAD. Sau se poate să se meargă la curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ, care ţine cumva loc de tribunal.

Oricum, noi trebuie să aplicăm penalităţi de întârziere”. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.