• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 28 Iunie , 2014

Se reiau lucrările la blocurile sociale din Sighetu Marmaţiei

Lucrările la blocurile de locuinţe din zona Fucs vor fi reluate. În urma unei finanţări primite de la Ministerul Dezvoltării, unul dintre cele două blocuri va putea fi dat în folosinţă până la finele anului. Lucrările la cele 50 de apartamente care urmează să deservească persoanele care locuiesc în case naţionalizate sau retrocedate au început în 2007. Din cauza lipsei de fonduri, lucrările s-au sistat de mai multe ori.

 
 

„Ministerul Dezvoltării, potrivit Ordonanţei 74/2007, trebuia să finanţeze integral lucrările la locuinţele sociale destinate închirierii pentru familiile evacuate din casele naţionalizate şi cele retrocedate. Noi, pentru că am avut foarte multe case revendicate şi retrocedate, am demarat acest proiect în 2007, dar fiindcă nu erau bani în bugetul local cu această destinaţie, lucrările au tot stagnat. La început, finanţarea a fost exclusivă a Ministerului, ulterior au completat Ordonanţa 74/2007 şi au spus că şi autorităţile locale pot finanţa aceste lucrări”, a declarat Ioan Bărbuş, director executiv în cadrul Primăriei Sighet.

 

Blocurile sunt construite pe trei niveluri, plus mansardă. Urmează ca până la finele anului să fie introduse instalaţiile şi utilităţile şi să fie executate lucrări de finisare interioare şi exterioare.

„Am primit o sumă de 1567 mii lei, pentru finalizarea blocului C1.1. Cu această sumă vom continua lucrările. Blocul e acoperit, urmează finisările. Partea de instalaţii e gata deja. Apartamentele vor avea centrale pe gaz individuale, fără alimentări pe coloane şi sperăm să-l finalizăm în acest an”, spune Ioan Bărbuş.

Primăria va suporta utilităţile şi branşamentele pe fiecare apartament.

„Revine sarcină autorităţii locale de realizare a lucrărilor tehnico-edilitare de amenajare a zonei şi de racordare la utilităţi. Noi avem alocate nişte sume pentru aceste lucrări, care sunt însă insuficiente pentru a le realiza pe de-a-ntregul în acest an, iar chiar dacă se finalizează în prag de iarnă, puţin probabil să poată fi dat blocul în folosinţă în acest an”, precizează Ioan Bărbuş.

 

Peste 5.000 de cereri de locuinţe au fost depuse la Primărie până în acest moment. Prioritate la repartizarea locuinţelor sociale vor avea persoanele care rămân fără casă în urma retrocedării imobilelor în care stau cu chirie. În multe din aceste cazuri a expirat perioada de cinci ani în care au avut dreptul să rămână în spaţiul retrocedat. Există 35 de familii în această situaţie, dar este de aşteptat ca numărul acestor situaţii să crească pe viitor. Apartamentele care urmează a fi finisate vor fi închiriate la preţuri minime, pentru a-i ajuta pe aceşti oameni. Se preconizează că închirierile se vor face la jumătate de preţ faţă de apartamentele închiriate de privaţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.