• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

Se inchide robinetul celor 3,5 milioane de Euro!

S-a inchis robinetul POSDRU! Platile au fost blocate, iar o comisie va veni in Romania in perioada 29 februarie - 2 martie. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Dan Suciu: „Sunt chestiuni de management care trebuie corectate la acest program, pe care trebuie sa le gestioneze si sa le recunoasca drept functionale autoritatea romana de audit. Guvernul spera ca situatia va fi remediata pana la sfarsitul lunii martie, avand in vedere ca sunt chestiuni de management, ca nu sunt neaparat chestiuni care tin de structura si de plati facute gresit“.

 

Prin raportul pe 2011, autoritatea romana de audit a identificat deficiente majore ale sistemului de management si control POSDRU. Mai exact, este vorba de deficiente la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare la prim nivel. POSDRU este cronica unui esec previzibil de altfel, pentru ca si alte studii au descoperit ca programul este folosit ca „strategie pentru salarii babane”. Printre aspectele notate se numara si fabricarea de proiecte pe banda rulanta, lipsa unui raport privind angajarea ulterioara a cursantilor, precum si refuzul de a face publica lista evaluatorilor de proiecte: „S-a creat un automatism de scriere de proiecte pe banda, „la minut“, singura preocupare fiind aceea de a depune proiectul cat mai repede, indiferent de calitatea interventiei prevazute a fi implementate in proiect. Acest fenomen se intalneste la proiectele finantate prin POSDRU, unde principiul de evaluare este „primul venit, primul servit“, regulament care a determinat aparitia unei adevarate retele de firme de consultanta care s-a specializat in livrarea de proiecte standard, cu doar cateva informatii minimale, care sa poata fi incarcate rapid in sistemul Action Web“, se spune in raportul IPP.

 

Fondurile prevazute in cadrul POSDRU pentru perioada 2007 - 2013 se ridica la 3,47 miliarde de euro. Pana in martie 2011, se aprobasera 80% din aceste sume, insa efectiv se platisera 20% din ele. Anul acesta, au fost contractate 2.429 de proiecte prin POSDRU. Printre beneficiari se numara Ministerul Educatiei, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, agentii pentru ocuparea foreti de munca, fundatii si ONG-uri.

Ca o masura anti-frauda, toti beneficiarii POSDRU trebuie sa declare pe propria raspundere ca „nu au oferit, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite nici unui functionar public din cadrul AM POSDRU si OIR, in legatura cu depunerea aplicatiilor de proiecte si pentru procesarea cererilor de rambursare”.

 

Oficialii ministerului spun ca, in acest moment, proiectele sunt finantate de la bugetul de stat, iar procedura de selectie a proiectelor se desfasoara normal. „Reamintim diferenta dintre intreruperea platilor si suspendarea programului POSDRU. Intreruperea rambursarilor de la Comisia Europeana este o masura uzuala, de precautie, care se ridica imediat ce statul isi corecteaza deficientele. Suspendarea presupune blocarea intregului program”.

 

„Sunt chestiuni de management care trebuie corectate la acest program, pe care trebuie sa le gestioneze si sa le recunoasca drept functionale autoritatea romana de audit. Guvernul spera ca situatia va fi remediata pana la sfarsitul lunii martie, avand in vedere ca sunt chestiuni de management, ca nu sunt neaparat chestiuni care tin de structura si de plati facute gresit“ - Dan Suciu, purtatorul de cuvant al guvernului.

 

Obiectivul general al POS DRU este dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.