• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2021

Se conturează o Rezoluție Comună a regiunilor din NV României de susținere a viitoarei „Strategii Macro-regionale pentru Regiunea Carpaților”

Miercuri, 10 februarie 2021, s-a desfășurat o nouă întâlnire online a „Grupului Interregional Carpatic” prezidată de Wladyslaw Ortyl, Mareșalului Voievodatului Podkarpackie din Polonia, regiune înfrățită cu județul Maramureș din anul 2019. Grupul este parte componentă a Comitetului European al Regiunilor (CoR), organism consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa.

  

Principala temă abordată în cadrul întâlnirii s-a referit la susținerea viitoarei „Strategii Macro-regionale pentru regiu­nea Carpaților”, ca document-cheie în dezvoltarea pe toate palierele a regiunilor ce se întind în zona geografică a Munților Carpați.

Doru Alexandru Lazăr, vice­preșe­dintele Consiliului Jude­țean Maramureș a prezentat în cadrul întâlnirii stadiul pregătirii „Rezoluției Comune a regiunilor din Nord-Vestul României pentru susținerea Strategiei Macro-regionale pentru regiu­nea Carpaților”. Astfel, la elabo­rarea și ulterior semnarea acestui document și-au anunțat deja ralierea președinții a trei Consilii Județene: Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, fiind așteptate în continuare răspunsurile pozitive din partea județelor Bihor și Satu Mare.

„Suntem optimiști privitor la concretizarea acestui demers comun și sperăm ca toți cei implicați să înțeleagă că susți­nerea comună a unei strategii macro-regionale reprezintă un document de importanță majoră pentru toate regiunile din lanțul munților Carpați.
Cooperarea între regiunile car­patice poate constitui motorul de dezvoltare al economiei locale și poate aduce bunăstare comuni­tăților noastre prin identificarea oportunităților de finanțare și implicarea în proiecte comune. Dezvoltarea cooperărilor cu regiunile înfrățite prin proiecte finanțate pe programele de mediu, reziliență, digitalizare, transport, în parteneriat, pot fi cheia succesului în contextul provocărilor cauzate de pandemie”, a subliniat în cadrul evenimentului vicepreședintele Consiliului Județean Mara­mu­reș, Doru Alexandru Lazăr.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Po­lone în România, Maciej Lang a reiterat în cadrul întâlnirii im­portanța parteneriatului strategic dintre România și Polonia ca un stimulator al cooperării, exprimându-și sprijinul pentru proiectele ce pot genera dezvoltare între regiuni.

La întâlnirea au participat o serie de personalități ale admi­nistrației și politicii europene printre care: Jean-Pierr Halkin, Director General Adjunct pentru Implementare - Cooperare teri­torială europeană, Macro­regiuni, Interreg și Imple­me­ntarea programului I - Macroregiuni, Transnaționale / Interregionale / Cooperare externă, extindere în cadrul Comisiei Europene (Di­rec­ția Generală Politică Re­gională și Urbană), Apostolos Tzitzikostas, președintele Comi­tetului European al Regiunilor, Siegfried Mureșan, europarlamentar, Marek Kuchcinski, președinte  al Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Republicii Polone și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.