Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Noiembrie , 2005
Scrisoare catre Teoctist
Aceasta scrisoare, datata 13 noiembrie 2005, si adresata si inmanata Patriarhului B.O.R., Teoctist, ne-a parvenit prin intermediul arhid. prof. onorar dr. Constatin Voicu din Sibiu.
„Prea Fericite Parinte Patriarh,
Am aflat cu stupoare si indignare ca dupa alegerea noului nostru mitropolit, I.P.S. Sa Dr. Laurentiu Streza, un grup de ierarhi ardeleni, nemultumiti de alegerea sa, au propus Sf. Sinod ca Mitropolia Ardealului sa fie impartita in doua: Mitropolia Sibiului (cu doua eparhii) si Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Oradiei si Maramuresului (cu patru eparhii). Am ramas total dezamagiti ca propunerea de scindare a Mitropoliei Ardealului a venit din partea unui stralucit om de cultura, I.P.S. arhiepiscop Bartolomeu al Clujului, care - pana la alegerea noului mitropolit - a declarat categoric, in paginile ziarului eparhial Renasterea, ca nu doreste scaunul de mitropolit al Ardealului. Daca I.P.S. Sa ar fi declarat ca doreste acest scaun in cadrul sedintei sinodale, suntem convinsi ca nici un alt ierarh nu ar fi intrat in competitie cu I.P.S. Sa, caci toti i-ar fi dat votul si nu s-ar fi ajuns la situatia tensionata de azi. Cu ocazia sarbatoririi I.P.S. Sale la implinirea varstei de 80 de ani, la toastul unui ierarh care recomanda ridicarea scaunului de Cluj la rang de Mitropolie, a replicat: Nu doresc federalizarea Ardealului! Dar iata ca acum propune scindarea Ardealului ortodox, fara respectarea legiuirilor bisericesti in vigoare, deci acum doreste federalizarea!
(...) Aceasta propunere aberanta s-a facut dupa ce episcopul Laurentiu a fost ales legal ca mitropolit al romanilor din Ardeal, Crisana si Maramures! Cu alte cuvinte, se urmareste suprimarea Mitropoliei pentru care Andrei Saguna a luptat cu atata daruire si energie timp de 15 ani! Iata unde ne-au dus orgoliile si interesele meschine ale unora! Oare daca ar fi fost ales mitropolit I.P.S. Andrei de la Alba Iulia s-ar mai fi facut o asemenea propunere? Desigur ca nu!
Membrii Sf. Sinod nu si-au dat seama ca nu ne gasim in fata unei reorganizari administrativ-teritoriale, ci in fata unei adevarate schisme, contrara ordinelor canonice ale Bisericii. Acesta din urmatoarele considerente: a) lipseste motivatia canonica a acestei reorganizari, care ignora principiul teritorial; b) nu exista o necesitate canonica pentru crearea proiectatei Mitropolii; c) se inlocuieste principiul mitropolitan (provincial) autentic si traditional cu formula unei grupari arbitrare a ierarhilor pe afinitati strict personale, pe prietenii. Infiintarea celor doua Mitropolii de Sibiu si de Cluj, care nu pot avea niciuna titulatura oficiala de Mitropolie a Ardealului, duce practic nu numai la dezbinarea, ci si la disparitia Mitropoliei Ardealului, cu consecinte greu de imaginat. Sinodalii de azi nu s-au gandit ca in tara, dar si peste hotare, exista cercuri interesate in dezbinarea Ardealului romanesc!
Din punct de vedere istoric, la inceputurile organizarii bisericesti din Ardeal ierarhii ortodocsi n-au avut un sediu stabil, ci in functie de imprejurarile politice si interesele carmuitorilor de stat de alta data: Ramet, Hunedoara, Geoagiu si Alba Iulia (din 1572 pana in 1701). Desfiintandu-se Mitropolia Transilvaniei, in 1701, s-a creat o Episcopie unita la Blaj, devenita mai tarziu Mitropolie, iar pentru ortodocsi s-a infiintat o Episcopie cu sediul la Sibiu (in 1761), devenita Mitropolia Transilvaniei (in 1864), prin stradaniile marelui nostru mitropolit Andrei Saguna. Deci Sibiu e centrul vietii bisericesti si romanesti ortodoxe din intreaga Transilvanie, din 1761 si pana azi, adica aproape 250 de ani, si de peste 140 de ani ca si centru mitropolitan. Sibiu e un simbol al unitatii noastre nationale, culturale si spirituale!
Nimeni n-a contestat acest rol al Sibiului in viata bisericeasca, culturala si national-politica, ecumenica, pana in noaptea de 3-4 noiembrie 2005, cand cei sapte ierarhi ardeleni au propus infiintarea Mitropoliei Transilvaniei de nord, cu sediul la Cluj.
O asemenea dezbinare a Mitropoliei unitare a Ardealului nu s-a produs decat in 1701, cand mitropolitul Atanasie Anghel din Alba Iulia si-a tradat neamul si credinta ortodoxa, ajungandu-se la dezbinare si la crearea a doua Episcopii (apoi Mitropolii) romanesti. Cu alte cuvinte, dupa 300 de ani se ajunge din nou la dezbinare, dar nu prin Habsburgi si iezuiti, ci prin proprii nostri ierarhi care in loc sa lucreze in slujba Bisericii impreuna cu noul mitropolit, pentru unitate si pace, produc ura si dezbinare intre membrii Sf. Sinod, intre preotii si credinciosii ardeleni.
Pe plan politic am mai avut o separare a Ardealului - printr-o hotarare asemanatoare cu cele propuse de cei sapte semnatari - separare produsa in urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, impotriva caruia mitropolitul Nicolae Balan a protestat cu atata demnitate in Consiliul de coroana, si in anii urmatori. De aceasta data am ajuns la impartirea Ardealului romanesc si ortodox prin noi insine, din cauza unor interese meschine, din cauza orgoliilor a doi arhiepiscopi de-a ajunge mitropoliti. Indraznim sa afirmam ca acei sapte ierarhi nemultumiti de rezultatul alegerii au pasit pe urmele celor care ne-au impartit in 1701 si in 1940, adica ale Habsburgilor si ale semnatarilor Diktatului de la Viena.
In trecutul Bisericii din Ardeal, mai ales de la Saguna incoace, intotdeauna au fost doi sau trei candidati la ocuparea vreunui scaun arhieresc vacant, dar niciodata nu s-a intamplat ca nemultumitii de rezultatul alegerii sa ceara crearea unei noi institutii bisericesti pentru ei, asa cum fac astazi ierarhii ardeleni. Ne-am fi asteptat ca I.P.S. Andrei sa fi avut taria sa-si recunoasca infrangerea si sa fi fost primul care sa-l fi imbratisat frateste pe noul mitropolit (cum a facut in urma cu sase ani, I.P.S. Teodosie, cand la Targoviste a fost ales contracandidatul sau, I.P.S. Nifon).
Ne-a surprins in chip neplacut atitudinea Prea Fericirii Voastre, din moment ce ati pus in discutia Sinodului din 4 noiembrie propunerea celor sapte ierarhi. Asemenea propuneri facute Sf. Sinod trebuie sa fie bine gandite, documentate, aratandu-se si foloasele pe care le-ar avea Biserica in totalitatea ei. Inseamna ca Prea Fericirea Voastra ati imbratisat ideea crearii unei noi Mitropolii, ideea dezbinarii Mitropoliei lui Andrei Saguna. In urma cu cativa ani s-a facut propunerea de infiintare a Mitropoliei Dobrogei. V-ati opus, motivand ca sunteti mitropolit al Munteniei, dar si al Dobrogei. Ne-am fi asteptat ca si acum sa procedati la fel si sa nu acceptati ruperea Ardealului in doua!
S-a putut constata ca aceasta propunere a produs reactia vehementa, ironica si sarcastica a presei si televiziunii, dar si a presei romanesti din diaspora. Un preot roman din SUA, apartinator de Arhiepiscopia de la Vatra, a lut atitudine fata de propunerea celor sapte ierarhi ardeleni, dar si fata de ierarhii din vechea Romanie - necunoscatori ai realitatilor din Transilvania - care au fost de acord cu acea propunere. A declarat ca intrerupe orice convorbiri cu reprezentantii celeilalte Arhiepiscopii, din moment ce nu se poate vorbi de unitate nici in cadrul Sf. Sinod. Acelasi preot ne-a informat ca presa de limba maghiara din SUA a luat act cu satisfactie de aceasta dezbinare, din motive usor de inteles. Articolul a fost intitulat Diktatul de la Cluj.
Cercuri de intelectuali, preoti si simpli credinciosi din Sibiu au luat act, cu indignare, de hotararea sinodala si vor inainta proteste impotriva ei. Nicolae Iorga scria despre actul de dezbinare semnat de Atanasie Anghel la Viena, in 1701, ca este cel mai rusinos act pe care l-a semnat vreodata un ierarh roman. Indraznim sa afirmam ca hotararea de scindare a Mitropoliei Ardealului este cel mai rusinos act pe care l-a luat Sf. Sinod, de intemeierea lui (1872) si pana azi!
Consideram ca in calitate de Intaistatator al intregii Biserici Ortodoxe Romane si ca fost loctiitor de mitropolit al Ardealului aveti o datorie morala fata de noi, profesorii de teologie, fata de preotii si credinciosii ortodocsi romani din Transilvania intreaga, o datorie de suflet fata de memoria marilor mitropoliti ai Ardealului (Andrei Saguna, Nicolae Balan, Nicolae Colan si Antonie Plamadeala) sa reveniti asupra hotararii luate de Sf. Sinod si sa fie restabilita linistea si unitatea in Transilvania ortodoxa. Ca Patriarh veti raspunde in fata lui Dumnezeu, a neamului romanesc din Ardeal si a Bisericii noastre, daca se va ajunge la o asemenea dezbinare. Nu dorim sa se ajunga la schisma in Ardeal. Daca se va ajunge pana acolo, veti fi raspunzatori pentru ea!
Ca profesori de teologie si preoti, va vom fi alaturi in incercarea de a aduce pacea in Biserica. In caz contrar, vom continua lupta pana la anularea hotararii abuzive, necanonice, nedrepte si nepatriotice din 4 noiembrie 2005. Mitropolia Ardealului trebuie sa ramana intreaga, asa cum ne-a lasat-o ca sfanta mostenire marele ei intemeietor, mitropolitul Andrei Saguna.
Semneaza profesorii Facultatii de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu (arhid. prof. onorar dr. Constantin Voicu; arhid. prof. onorar dr. Ion Floca, pr. prof. onorar dr. Mircea Pacurariu, pr. prof. onorar dr. Ilie Moldovan, pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, pr. prof. dr. Sebastian Sebu, pr. prof. dr. Vasile Mihoc, pr. prof. dr. Nicolae Chifar, pr. prof. dr. Vasile Grajdian, arhid. prof. dr. Ioan Ica jr., pr. lect. dr. Irimie Marga, pr. lect. dr. Mihai Iosu, pr. lect. dr. Sebastian Moldovan, pr. lect. dr. Constantin Necula, pr. lect. dr. Mircea Ielciu, pr. lect. dr. Nicolae Mosoiu, lect. dr. Daniel Mihoc, lect. dr. Vasile Chira, lect. dr. Paul Brusanowski, pr. lect. dr. Ciprian Streza, pr. lect. drd. Sorin Dobre, prep. dr. Daniel Buda, lect. drd. Ioan Ovidiu Abrudan)
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.