• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

„Scopul ATOP este în primul rând promovarea vieţii morale în rândul tinerilor şi comunicarea directă prin diferite acţiuni”

Reporter: Care a fost scopul înfiinţării acestei Asociaţii şi care sunt principa­lele realizări de până acum?

Pr. Bogdan Ciocotişan: Asociaţia Tine­rilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM) a fost înfiinţată în 2012 la iniţiativa şi cu binecuvântarea PS Iustin al Maramureşului şi Sătma­rului şi se adresează în special tinerilor din Proto­popiatul Baia Mare. Scopul Asocia­ţiei este de a aduna tinerii orto­docşi împreună la diferite activităţi re­creative sau duhovniceşti, manifestări reli­gioase, dar şi cu caracter social-filantropic. La nivelul Episcopiei Orto­doxe Române a Maramureşului şi Sătmarului au fost înfiinţate astfel de asociaţii în fiecare dintre cele opt protopopiate, iar Asociaţia din Baia Mare este una dintre cele mai active asociaţii, datorită faptului că îşi desfă­şoară activitatea chiar în localitatea de reşedinţă a Centrului Eparhial, în Baia Mare şi localităţile din împrejurimile mu­nicipiului. Scopul ATOP este în primul rând promovarea vieţii morale în rândul tinerilor şi comunicarea directă prin diferite acţiuni.

Reporter: Care este structura de condu­cere a ATOP-BM?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Am fost ales preşedintele ATOP-BM încă de la în­fiinţarea Asociaţiei, avem şi un comitet de conducere, un vicepreşedinte - părintele Fodoruţ Vasile, un secretar - părintele Gavriş Andrei şi un comitet de tineri cu care ne consultăm înainte de a face diferite activităţi.

Reporter: Cât de greu este să mobilizaţi tinerii în activităţi cu specific religios?
Pr. Bogdan Ciocotişan: În general, dacă tinerii au o temă cu caracter social, fi­lantropic, reacţionează foarte bine şi nu este greu să-i mobilizezi prin biserică sau prin asociaţie. Tinerii răspund foarte bine la aceste iniţiative şi acti­vităţi pe care le fac în comun cu alţi tineri şi aşa cum am constatat noi, cei din asociaţie, după 4-5 ani de activitate, tot mai mulţi tineri sunt dornici să participe la activităţi, se mobilizează foarte repede şi ne contactează ei pentru a se înscrie în diferite acţiuni de voluntariat sau la diferite tabere.

Reporter: În era internetului şi a re­ţelelor de socializare există interes al tinerilor pentru religie, acţiuni de vo­lun­tariat şi cultură?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Da. În general, la Asociaţie vin tineri care fac parte din biserică, care au o anumită cultură şi educaţie religioasă, care sunt dornici să se implice, dar de multe ori aduc şi alţi tineri care nu sunt atât de familiarizaţi cu biserica şi care devin şi ei activi şi implicaţi.

Reporter: Ce activităţi şi proiecte aţi desfăşurat de-a lungul celor 4 ani?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Printre primele noastre activităţi a fost implicarea în organizarea celor două Reuniuni ale Tinerilor care au avut loc la nivel mitropolitan: Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramure­şului şi Sălajului, care a avut loc la Baia Mare în 2013, şi apoi implicarea în Reuniunea Tinerilor la nivel naţional, care a avut loc în 2014 la Baia Mare. Tinerii s-au implicat ca şi voluntari în organizarea celor două întâlniri, apoi au avut loc acţiuni cu specific filantropic în apropierea marilor praznice religioase, am făcut colecte în Parohia Dumbrăviţa dar şi în alte parohii, iar tinerii au dus mai departe aceste mici daruri la tinerii din casele de tip familial din Baia Mare. În fiecare vară au fost organizate tabere cu un program specific pentru tineri.
În primii doi ani a fost organizată tabăra „Tinereţe, misiune şi comuniune”, ajun­să anul acesta la cea de-a patra ediţie. Primele două ediţii au avut loc la Mănăstirea Rohiţa din Protopopiatul Lăpuş, iar cea de-a treia ediţie a avut loc la Mănăstirea Chiuz­baia din Protopop­iatul Baia Mare, iar anul acesta în perioada 19-21 august, tabăra va avea loc tot la Mănăstirea Chiuzbaia. Vor participa peste 50 de copii din tot Protopopiatul Baia Mare. Apoi, au avut loc trei întâlniri ale tine­rilor din Protopopiatul Baia Mare în Parohia Dumbrăviţa. Prima întâlnire a avut loc în 15 iunie 2013, cea de-a doua în 10 mai 2014, iar cea de-a treia a avut loc în 17 aprilie 2016, avându-l invitat pe părintele Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste activităţi au fost multe participări ale tinerilor la conferinţe pe diferite teme. Ultima acţiune a fost un meci caritabil, în urma căruia fondurile adunate au fost donate copiilor de la Centrul din Cărbunari. Tinerii din Asociaţia noastră au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Cluj, la cea de la Bucu­reşti, iar în această perioadă sunt im­plicaţi în Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului de la Bistriţa, care va avea loc în perioada 29-30 iulie.
În 1-4 septembrie va avea loc Întâlnirea tinerilor ortodocşi la nivel de ţară, la Iaşi. În parteneriat cu GAZETA de Mara­mureş, edităm GAZETA de Religie şi Spiri­tualitate Ortodoxă, ajunsă la numărul 56 şi în preajma Centenarului Marii Uniri a fost editată publicaţia „Mara­mu­reşul şi Marea Unire -  Crono­logia înfăptuirii unui vis”. În toamna acestui an vor avea loc mai multe conferinţe la noul sediu al Protopo­pia­tului din strada Gheorghe Doja nr. 8, unde va avea loc în acest an şi prima ediţie a Festivalului de colinde din Protopopiatul Baia Mare, organizat tot de tinerii ortodocşi din acest protopopiat. Tinerii din asociaţia noastră colaborează foarte bine cu Asociaţia Tinerilor Catedralei – ATOCEM, cu ASCOR şi cu alte asociaţii de tineri din Baia Mare. În acest an, tinerii din asociaţia noastră s-au implicat pentru prima dată în „Marşul pentru viaţa”, desfăşurat în luna martie. De asemenea, tinerii din asociaţie sunt dispuşi să se implice în toate acţiunile ce privesc bunul mers al bisericii şi al societăţii, atât din Baia Mare cât şi din localităţile din împrejurimi.

Reporter: De obicei, câţi tineri mobilizaţi în acţiuni?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Mobilizăm 30-40 de persoane permanent, apoi fiecare parohie a delegat un anumit număr de membri prin preotul paroh care se implică în fiecare acţiune în care este nevoie.  De exemplu, la ultima Întâlnire de la Dumbrăviţa am reuşit să mobi­lizăm 350 de tineri.

Reporter: Unde este sediul Asociaţiei?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Sediul este pe strada Gheorghe Doja nr. 8, sediul Pro­topopiatului Baia Mare, avem de anul acesta şi un birou în cadrul protopopiatului în care putem să ne desfăşurăm activitatea.

Reporter: Un mesaj pentru tinerii care ar vrea să se apropie de Asociaţie?
Pr. Bogdan Ciocotişan: În calitate de preşedinte al ATOP BM îi îndemn pe toţi tinerii să participe în număr cât mai mare la toate activităţile noastre, sunt bineveniţi cu toţii. Şi îi aşteptăm să vină cu idei noi pentru promovarea binelui şi frumosului.
 

„La nivelul Episcopiei Orto­doxe Române a Maramureşului şi Sătmarului au fost înfiinţate astfel de asociaţii în fiecare dintre cele opt protopopiate, iar Asociaţia din Baia Mare este una dintre cele mai active asociaţii, datorită faptului că îşi desfă­şoară activitatea chiar în localitatea de reşedinţă a Centrului Eparhial, în Baia Mare şi localităţile din împrejurimile municipiului. Scopul ATOP este în primul rând promovarea vieţii morale în rândul tinerilor şi comunicarea directă prin diferite acţiuni”.

Preot Bogdan Ciocotişan, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.