• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Martie , 2017

Şcoala profesională Dumbrăviţa, o şansă pentru un viitor mai bun

Din anul şcolar viitor, elevii care termină gimnaziul au oportunitatea de a urma Şcoala profesională din Rus. Deja procesul de acreditare se află pe ultima sută de metri, iar autorităţile locale au cuprins în bugetul pentru acest an fondurile necesare lucrărilor de reabilitare la şcoala veche din Rus, viitorul sediu al şcolii. Partenerul UAC Europe şi-a manifestat întreaga deschidere şi întregul sprijin pentru acest proiect care reprezintă o oportunitate deosebită pentru tinerii din comună şi din întreaga zonă.

 

Cum ar fi să primeşti bani pentru că mergi la şcoală, să poţi să-ţi continui studiile chiar în comuna ta şi să te spe­cializezi exact în domeniul în care vei lucra, să primeşti la absolvire o diplomă recunoscută la nivel european şi, mai mult, să ai un loc de muncă asi­gurat după terminarea şcolii, într-o companie de prestigiu la nivel mondial? Pare un vis frumos? Este un vis care devine POSIBIL din anul şcolar 2017-2018.

Într-o perioadă în care statisticile demonstrează că, din păcate, mai mult de un sfert dintre absolvenţii de liceu şi facultate devin şomeri imediat ce ies de pe băncile şcolilor, şi mai mult de 60% dintre absolvenţii de studii superioare nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în domeniul în care s-au specia­lizat, tinerii din comuna Dumbrăviţa şi din împrejurimi au o şansă extraor­dinară: din anul şcolar viitor, în Rus, va fi deschisă o şcoală profesională în parteneriat cu UAC Europe.
Deja, cele două specializări - constructor-montator de structuri metalice şi lăcătuş construcţii structuri aeronave - au fost cuprinse în planul Inspecto­ratului Şcolar Judeţean Maramureş pentru anul şcolar viitor, iar procesul de acreditare al şcolii se află pe ultima sută de metri.
Primarul Felician Ciceu şi-a asumat responsabilitatea reabilitării infrastructurii şcolare, iar cheltuielile cu lucrările necesare pentru modernizarea vechii şcoli din Rus au fost cuprinse în bugetul comunei pe acest an. De asemenea, şi UAC Europe, prin Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer, şi-a arătat întreaga disponibilitate şi susţinere pentru ca noul sediu al şcolii să fie optim pentru primirea elevilor în această toamnă. Fiecare clasă va avea 15 elevi, profesorii care vor preda la şcoală sunt apreciaţi şi recunoscuţi în domeniul învăţământului, iar UAC Europe se va îngriji de tot ceea ce înseamnă partea practică.
Avantajele urmării unei astfel de şcoli sunt multiple. În primul rând, elevii au şansa să se califice într-o meserie de care partenerul economic, UAC Europe, are nevoie, şi astfel să aibă un loc de muncă asigurat. De asemenea, atestatul de calificare profesională obţinut la finalul studiilor este recunoscut în statele Uniunii Europene. Nici beneficiile materiale nu sunt deloc de neglijat: elevii primesc lunar o bursă din partea statului în valoare de 250 de lei şi, mai mult, primesc şi burse din partea partenerului de practică, UACE, care le asigură elevilor şi transportul.

 

 

De ce să alegi şcoala profesională?

- Tinerii cu calificare profesională pot obține un loc de muncă într-o companie de top: UAC Europe, unul dintre liderii mondiali ai industriei aeronautice.
- Elevii învățământului profesional beneficiază de o bursă lunară în valoare de 250 de lei pe parcursul studiilor din partea statului şi o bursă din partea UAC Europe.
- În cei 3 ani de studiu, tinerii vor face practică la UAC Europe unde vor învăța meseria aleasă de la cei mai buni în branșă: în anul II, vor face 60% pregătire practică și 40% pregătire teoretică, iar în anul III, 70% pregătire practică și 30% pregătire teoretică.
- La absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională cu care se poate angaja atât în România, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene, o adevărată oportunitate pentru un tânăr.
- După finalizarea cursurilor, elevii își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide și să lucreze în același timp. Cei care doresc să-și continue studiile se pot înscrie la liceu, din clasa a XI-a, în baza certificatului de absolvire a învățământului obligatoriu.
 

 

Şcolile profesionale, un trend european

În unele state ale Uniunii Europene, precum Austria sau Germania, învăţământul profesio­nal este foarte bine pus la punct, foarte mulţi tineri urmând întâi o specializare într-o şcoală de meserii, iar ulterior înscriindu-se la cursuri liceale şi universitare. De altfel, pentru următorii zece ani, instituţiile europene susţin puternic, prin intermediul politicilor sociale, educaţia profesională. Se urmăreşte în acest mod comba­terea şomajului în rândul tinerilor care, la ora actuală, atinge cote alarmante în toată Europa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.