Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan”, un nou început!
Începând cu data de 15 iulie 2019, Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare are un nou șef interimar. Este vorba de Lucian Iluț, un profesor cu o vechime de peste 25 de ani în cadrul acestei instituții și unul dintre cei mai vechi angajați. Dispoziția a fost semnată de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. În acest fel se pune capăt unui conflict ce durează de mai mult timp. Între timp a fost finalizat şi controlul la Şcoala Populară, iar rezultatele au relevat multe neajunsuri pe care majoritatea celor care au susţinut această Şcoală nu le-a ştiut.
În urmă cu aproape două luni a avut loc un protest al cadrelor didactice şi al elevilor de la Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan”. Protestul a avut loc pe platoul din Piaţa Revoluţiei. Peste 200 de elevi, părinţi şi profesori de la Şcoala Populară „Liviu Borlan” din Baia Mare au protestat în locul 0 al protestelor băimărene. Manifestarea a avut loc ca urmare a intenţiei Consiliului Judeţean Maramureş de a comasa Şcoala Populară cu Centrul Creaţiei Populare Maramureş, prin absorbţie. Această intenţie i-a nemulţumit pe cei care predau la Şcoala Populară. Au venit cu mic, cu mare pe platoul din Centrul Nou al oraşului pentru a stopa această încercare de comasare. Au fost şi colegii lor din Satu Mare, iar mai multe persoane publice au luat poziţie faţă de situaţia creată la o unitate de învăţământ cu vechime mare în cultura maramureşeană. Atunci nu se cunoşteau amănunte legate de decizia Consiliului Judeţean. Exista doar emoţie şi lacrimi ale unor artişti care au trecut pe acolo. Între timp a fost finalizată verificarea Corpului de Control al Managementului Calităţii din cadrul CJ Maramureş.
Prezentăm câteva din cele 23 de puncte aflate în raportul controlului.
Au existat două state de personal diferite din punct de vedere al cuantumului salariilor brute încasate de către profesorii titulari (diferenţe între 1959-72 de lei per profesor).
Nu au fost respectate prevederile legale cu privire la orarul general al Şcolii.
Efectuarea de către 10 profesori titulari a unui număr de ore de predare mai mic decât numărul orelor în plată, conform orarelor individuale.
Menţionarea fără temei legal în antetul diplomelor de absolvite a ministerului Culturii în condiţiile în care această şcoală nu se află în subordinea ministerului şi nici nu poate face dovada deţinerii unei autorizări, ori acreditări sau recunoaşteri din partea ministerului Culturii.
Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan”, la fel ca alte asemenea şcoli din ţară, a fost în subordinea Consiliului Judeţean.
Mai sunt multe probleme semnalate de control la încadrarea şi salarizarea unor angajaţi la această Şcoală.
După terminarea controlului, CJ Maramureş a dispus luarea măsurilor care se impuneau. Zilele trecute a fost numit director interimar al Şcolii, Lucian Iluţ, profesor vechi la Şcoala Populară şi unul dintre iniţiatorii protestului de acum două luni.
Lucian Iluț are o vechime de peste 25 de ani în cadrul acestei instituții și este unul dintre cei mai vechi angajați. Dispoziția de numire a fost semnată de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, iar noul șef interimar al școlii, numit până la organizarea concursului, a subliniat faptul că, la Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare va fi un învățământ performant, cu rezultate pe măsură.
„După toate problemele care au
existat în ultima perioadă și după toate neînțelegerile care au fost mai mult sau mai puțin exploatate, este benefic faptul că s-a ajuns la un numitor comun, fapt pe care l-am reușit în urma discuțiilor susținute cu președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Lucrurile se vor îndrepta și, cu siguranță, aici vom avea parte de un învățământ performant cu rezultate pe măsură”, a spus Lucian Iluț.
Noul conducător al Școlii Populare de Arte a precizat că, prin sprijinul promis de conducerea Consiliului Județean Maramureș, școala va beneficia de spații adecvate pentru desfășurarea activității în condiții optime.
„În prima parte a anului școlar vom aplica și măsurile stabilite de instituția Consiliului Județean, iar pe parcurs vor apărea și rezultatele dorite. Am discutat deja cu o parte dintre colegii mei despre numirea mea în această poziție, iar reacțiile au fost pozitive. Am convingerea că vom colabora foarte bine în viitor și lucrurile vor fi foarte bune. Urmează ca, în luna august 2019, să scoatem la concurs șase posturi de profesori care în prezent sunt vacante și erau ocupate la plata cu ora, dar avem și 19 profesori titulari unde nu există nici o problemă. Odată stabilit tot personalul didactic vom discuta
despre ce ne dorim să realizăm în anul școlar care urmează, pentru că intenția noastră este să oferim o bază bună de pregătire elevilor care ne trec pragul școlii. Este foarte important că discuțiile din cabinetul președintelui Consiliului Județean Maramureș au ajuns la un numitor comun”, a spus noul șef interimar al Școlii Populare de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare.
Ștefan Mariș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” a declarat că la Școala Populară de Arte începe o etapă nouă, care va însemna o nouă abordare, iar instituția de învățământ își va îndeplini menirea.
„Ceea ce eu doresc și sunt hotărât să urmăresc cu mare atenție este să văd că instituția funcționează în parametri legali, dar în mod special îmi doresc să existe performanță. Doresc să mai subliniez faptul că, în 20 de județe din țară, Școala Populară este parte a Centrului Creației, iar acest lucru s-a întâmplat acum și în Maramureș. Sper și îmi doresc să cred că interesul nostru, al tuturor, este acela de a face performanță. Îl voi sprijini pe colegul meu, Lucian Iluț, cu tot ce va avea nevoie, iar la începutul lunii septembrie 2019, după ce toți profesorii vor fi din nou la muncă, voi stabili o întâlnire, pentru a discuta și a dezbate toate neclaritățile care ar mai putea să existe. Doresc să știu care sunt aspirațiile dascălilor și sper să avem parte de rezultatele pe care le așteaptă și publicul de la noi. În acest mod, Școala Populară de Arte își va certifica activitatea și mă bucur că există, în prezent, toate premisele ca această instituție școlară, cu o tradiție de șase decenii, să revină în planul vieții culturale a județului cu rezultate dintre cele mai bune”, a spus Ștefan Mariș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”.
Un nou început
Pentru cei care nu știu, noul șef interimar al Școlii Populare de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare, profesorul de chitară Lucian Iluț este și basistul trupei „Compact”, începând cu luna iulie 2017. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a făcut trimitere la una dintre piesele atât de cunoscute ale formației „Compact”, respectiv la melodia „Un alt început” și a arătat că a fost nevoie de „un nou început” pentru Școala Populară de Arte.
„Am considerat că este necesară o repornire a motoarelor acestei instituții aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș și pe alte principii, respectiv legalitate și performanță. Chiar dacă nu au fost puțini cei care nu au înțeles acest mesaj al instituției județene și au interpretat greșit bunele noastre intenții, demonstrăm, în acest moment, că nu a existat niciodată vreun plan de desființare a Școlii Populare de Arte, iar prin numirea noului șef interimar putem să repornim instituția în beneficiul cursanților. Avem în acest an, un buget alocat Școlii Populare de Arte cu 50% mai mare decât cel din 2018. În perioada următoare vor fi scoase la concurs posturile pentru noii profesori și voi urmări personal, cu mult mai multă atenție, respectarea principiilor de legalitate și performanță implementate de către noua conducere. Îi doresc succes noului șef interimar, Lucian Iluț și am încredere că poate să ridice prestigiul Școlii Populare de Arte în conformitate cu tradiția celor 60 de ani de existență”, a spus șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
„După toate problemele care au existat în ultima perioadă și după toate neînțelegerile care au fost mai mult sau mai puțin exploatate, este benefic faptul că s-a ajuns la un numitor comun, fapt pe care l-am reușit în urma discuțiilor susținute cu președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Lucrurile se vor îndrepta și, cu siguranță, aici vom avea parte de un învățământ performant cu rezultate pe măsură”.
Lucian Iluț, director interimar al Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan”