Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Şcoala din Rus a intrat în reabilitare!
Clădirea vechii şcoli din Rus va deveni, de la începutul anului şcolar 2017-2018, sediul noii şcoli profesionale care îşi deschide porţile în acest an, dar şi sediul grădiniţei şi al şcolii primare. Cu sprijinul Primăriei, lucrările au început deja de la începutul lunii iulie şi se vor finaliza până la începutul anului şcolar. Zilele trecute, am însoţit-o pe doamna director Magdalena Tomşa la o vizită pe şantierul şcolii. Deşi nu a trecut nici o lună de la debutul reabilitării, lucrările sunt deja foarte evoluate. În primul rând, proiectul presupune recompartimentarea imobilului, astfel încât acesta va găzdui separat şcoala profesională, respectiv grădiniţa şi clasele primare.
„Se renovează integral interiorul, se schimbă parchetul, se toarnă şape, se trage glet, se schimbă geamuri, uşi, se reface instalaţia electrică şi instalaţia de încălzire. Va fi încălzire pe gaz, cu calorifere. Întreaga lucrare este suportată din bugetul local al comunei Dumbrăviţa şi pe această cale doresc să mulţumesc domnului primar, domnului viceprimar şi consiliului local pentru sprijinul acordat. Separat, UAC Europe, care este partenerul nostru şi în ceea ce priveşte şcoala profesională, va suporta partea de dotări, adică amenajarea unui cabinet de informatică şi tot ce ţine de partea de laboratoare de specialitate, tot ce au nevoie copiii pentru partea practică: truse, aparate etc. Deja toate dotările au fost identificate şi vor fi aduse imediat ce construcţia va fi finalizată”, a spus directorul şcolii, Magdalena Tomşa.
Vă reamintim că, din toamna acestui an, şcoala profesională Dumbrăviţa îşi va deschide porţile. În prima etapă de înscriere au fost admişi 21 de elevi. „În etapa a doua de înscriere mai sunt disponibile 7 locuri. Am înţeles că se poate merge chiar până la 30 de elevi cu aprobări speciale. Oricum, numărul minim de elevi este asigurat din prima etapă de înscriere, dar sunt doritori şi pentru etapa a doua, aşa că numărul elevilor va creşte cu siguranţă”.
A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 4-5 septembrie. Dacă numărul elevilor înscrişi va fi mai mare decât numărul locurilor disponibile, în 6 septembrie va fi organizată proba de admitere, iar lista finală a candidaţilor admişi va fi afişată în 11 septembrie.
Şcoala Profesională are 28 locuri pentru două specializări: constructor-montator de structuri metalice şi lăcătuş construcţii structuri aeronave, iar în prima etapă de înscriere s-au ocupat 21 de locuri. Practic, minimul necesar pentru funcţionarea şcolii a fost asigurat, dar restul de 7 locuri pot fi completate la etapa a doua de înscriere, care va avea loc în toamna acestui an.
Învăţământul se desfăşoară pe durata a trei ani, iar diplomele sunt recunoscute la nivel european. UAC Europe se va îngriji de tot ceea ce înseamnă partea practică, iar absolvenţii vor avea şansa de a fi angajaţi într-o companie de top.
Avantajele urmării unei astfel de şcoli sunt multiple. În primul rând, elevii au şansa să se califice într-o meserie în care partenerul economic, UAC Europe, are nevoie de specialişti şi, astfel, să aibă un loc de muncă asigurat. De asemenea, atestatul de calificare profesională obţinut la finalul studiilor este recunoscut în statele Uniunii Europene. Nici beneficiile materiale nu sunt deloc de neglijat: elevii primesc lunar o bursă din partea statului, în valoare de 200 de lei şi, mai mult, primesc şi burse din partea partenerului de practică, UACE care le asigură elevilor şi transportul.