• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Şcoala de Vară Cognosis, în Maramureş

O atmosferă relaxantă, cu peste 80 de oameni detaşaţi şi deschişi, cu zâmbetul pe buze. În câteva cuvinte am surprins o parte din Şcoala de Vară Cognosis, care, anul acesta, a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi a avut loc în Baia Mare.

 

Şcoala de Vară, sau prescurtat ŞDV, este un proiect în cadrul Cognosis - Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din România, care cuprinde asociaţii studenţeşti din 5 centre universitare: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca şi Sibiu.

 

ŞDV Cognosis are obiectivul de a facilita dezvoltarea personală şi de a extinde, în practică, ceea ce au acumulat studenţii în facultate la nivel descriptiv, teoretic. Aceasta se axează pe autocunoaştere şi cercetare amănunţită a mai multor forme de psihoterapie. În cadrul ei se regăsesc diferite activităţi, care contribuie sesizabil la viitoarea carieră a studenţilor, şi, de asemenea, le oferă şansa de a cunoaşte anumite tehnnici, de a experimenta şi aprofunda anumite fundamente şi principii ale terapiei în care ar putea să se specializeze.L-am întrebat pe Bogdan Isac, coordonatorul de anul acesta, de ce a ales să conducă el proiectul: „Am simţit că anul acesta îmi pot pune cel mai bine în folosinţă experienţa acumulată în anii anteriori ca organizator al acestui eveniment, pentru a scoate tot ce e mai bun din ediţia aceasta”, a replicat.

A mai fost prezent şi Silviu Matu, fost coordonator în anii trecuţi, de data aceasta voluntar ca trainer: „Ştiu cât de mult poate să însemne pentru studenţi să vină şi să înveţe de la oameni care au mai multă experienţă, într-o manieră mai practică, mai altfel decât la şcoală. Anumite lucruri nu pot fi învăţate doar de la curs, doar luând notiţe, ci trebuie să lucrezi puţin cu ele.”

 

Ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, ŞDV s-a desfăşurat de această dată pe plaiurile maramureşene, în Baia Mare. S-a întins pe parcursul a nu mai puţin de 6 zile, din 12 până în 19 august, în care ca şi participanţi am fost prezenţi zilnic atât la workshop-uri, cât şi la programele de socializare, iar în cea de-a 3-a zi am avut ocazia să vizităm locaţii reprezentative ale zonei, şi anume Muzeul Satului din Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Workshop-urile s-au ţinut în cadrul Universităţii de Nord, am fost cazaţi în căminul alăturat, servind mesele la cantina din campus. Condiţiile au fost minunate, a fost o şedere confortabilă şi o atmosferă de nedescris.

Cât despre partea şcolitului, am avut de ales între 6 module: Analiză Tranzacţională (A.T.) Începători/ Avansaţi, Cognitiv Comportamentală (C.B.T.) Începători/Avansaţi, Psihoterapia Experienţială a unificării (P.E.U.) şi Gestalt Terapia – fiecare dintre ele având traineri psihoterapeuţi: Iosif Szenasi (A.T. începători); Dr. Daniel Ciucur (A.T. avansaţi); Carmen Domnica (C.B.T. începători); Silviu Matu (C.B.T. avansaţi); Claudia Tănase (P.E.U.); Nicoleta Mândrean, Florin Barbur, Viorel Becheş (Gestalt terapia).

 

Dar nu s-a rezumat la atât! În primele seri ne-am amuzat cu jocuri psihologice şi de aptitudini, pentru a ajunge să ne cunoaştem mai bine. Printre altele s-a cântat la chitară, s-a glumit şi povestit. Nu au lipsit nici ieşirile în oraş, care au destins şi mai mult atmosfera, unde am avut ocazia să ne apropiem şi să legăm prietenii. După excursia de miercuri, a urmat o ieşire cu grupul la bowling, vineri în club pentru a împrăştia energia acumulată în timpul săptămânii, iar sâmbătă ne-am bucurat de o zi relaxantă şi un peisaj fantastic la lacul Bodi, Mogoşa. Desigur, fiind ultima zi, la finele acesteia am petrecut din nou în stil studenţesc, profitând de ultima ocazie de a fi toţi împreună. Am rămas plăcut impresionată de dedicaţia organizatorilor, precum şi de cunoştinţele dobândite în cadrul atelierelor. Şi nu am fost singura: „Organizatorii au fost foarte implicaţi şi flexibili. Au facut totul perfect până la cele mai mici detalii. S-a văzut că şi-au dat silinţa să ne simţim cu toţii bine. A fost mult peste aşteptări.” împărtăşeşte o studentă participantă, Oana Adochiţei. Aceasta ţine să adauge şi că profesorii, deopotrivă, au fost foarte bine pregătiţi şi implicaţi.

În ceea ce priveşte trainerii, au mărturisit că şi pentru ei a fost o experienţă frumoasă: „M-am simţit bucuros, satisfăcut, am avut un sentiment de apartenenţă profundă legat de tot ce înseamnă ŞDV. Apoi trist, când am fost la memorialul victimelor comunismului. Am trecut printr-o varietate de emoţii, foarte intense şi în cadrul programelor de socializare, dar şi în cadrul atelierelor propriu-zise, în care am împărtăşit şi trăit emoţii foarte puternice împreună cu participanţii.”, Daniel Ciucur.

 

Silviu Matu a adăugat şi el :„Sunt relaxat, mă bucur că am trecut peste asta, dar am şi un sentiment de mulţumire şi plăcere, deoarece m-am simţit foarte bine cât am stat aici.”

 

Întărind afirmaţiile de mai sus, coordonatorul a replicat: „Şcoala de Vară e un moment ideal pentru regăsire, schimbare şi acceptare, un episod tumultuos, în care găseşti în mod paradoxal pacea interioară. Şi aşa m-am simţit, sau mai bine zis, după atâtea ediţii, resimţit şi eu: workshop-urile erau pentru mine oaze de bucurie umană între agitaţia şi uneori stresul pregătirilor organizatorice, care deveneau şi ele plăcute în momentul în care se observa că tot efortul şi-a îndeplinit scopul şi participanţii sunt mulţumiţi.”

 

Ar fi păcat să ratezi participarea la un eveniment precum Şcoala de Vară, deoarece îţi oferă multe avantaje şi oportunităţi.

 

În concluzie a fost un eveniment de succes, o experienţă incredibilă, pe care o recomand cu sinceritate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.