• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Mai , 2012

Ziua europeană a solidarităţii între generaţii

Pentru că 2012 este „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” elevii clasei I B, de la Şcoala “Avram Iancu” Baia Mare, coordonaţi de doamna profesor pentru învăţământ primar Berlinger Maria, în colaborare cu Centrul de Documentare şi Informare al şcolii – profesor documentarist Telcian Viorica, au organizat şi desfăşurat activitatea “Bunici şi nepoţi – cetăţeni europeni”.

Activitatea a fost derulată în cadrul Proiectului European generations@school.

 

Deoarece 29 aprilie a fost declarată “Ziua europeană a solidarităţii între generaţii”, activitatea desfăşurată vine în întâmpinarea acestui concept şi îşi propune să valorifice experienţele vârstnicilor, să faciliteze contactul acestora cu generaţiile tinere, pentru a începe o dezbatere mai largă cu privire la valorile societăţii actuale. Dr. Olivier de Ladoucette, în cartea “Forţa minţii”, susţine că “intervenind din linia a doua pe frontul educativ, din spatele părinţilor, bunicii au seninătatea pe care le-o conferă experienţa şi poziţia lor în familie, servind de susţinere şi model pentru nepoţii lor“.

Evenimentul de astăzi a dovedit faptul că înaintarea în vârstă poate reprezenta o noua etapă a vieţii, astfel că bunicii sunt mai calmi şi mai înţelepţi, mai răbdători cu nepoţii şi mai îngăduitori, conştienţi că viaţa nu este numai o goană continuă după recunoaştere socială şi realizare materială. Poate că de aceea, bunicii par mai indulgenţi, au o capacitate mult mai mare de a depăşi obstacolele care le apar în cale şi sunt acum la fel de dispuşi ca şi tinerii să înveţe mereu ceva nou. Astfel am zăbovit împreună la “Şezătoarea poveştilor de viaţă” unde s-a desfăşurat un dialog activ între generaţii, având ca subiect “copilăria” şi “şcoala”.

S-a remarcat astfel, entuziasmul bunicilor şi al elevilor participanţi la această activitate, precum şi faptul că oamenii vârstnici pot aduce o contribuţie importantă, prin sprijinirea tinerilor în efortul lor de a-şi găsi locul într-o lume în care valorile fundamentale rămân la fel de vitale ca întotdeauna, în ciuda schimbărilor sociale şi culturale rapide.

 

Bibliotecar Viorica Telcian, Şcoala cu Clasele I-VIII „Avram Iancu”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.