Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Scara salarizării lui Ponta
Se schimbă salarizarea bugetarilor. Premierul Victor Ponta a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.
Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului administraţiei, ministrului muncii şi ministrului finanţelor să pregătească până în toamnă principiile care vor sta la baza modificării salarizării din administraţia publică centrală şi locală.
Premierul a precizat că fiecare dintre instituţiile publice trebuie să elaboreze criterii de performanţă în vederea salarizării bugetarilor: “În limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB şi raportat la bugetul de anul ăsta, vreau să las, nu să spun eu de la Ministerul de Finanţe, cât câştigă un angajat dintr-o primărie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim - nu poţi să dai sub salariul minim pe economie - şi un maxim - pentru că eu cred că există în sectorul bugetar salarii mult prea mari - să dau mai multă flexibilitate conducătorului fiecărei instituţii în parte în a-şi aranja oamenii.
Eventual, dacă nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar îi plăteşte mai bine, e în regulă, poate că mai taie salariile mari şi le măreşte pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care să ţină cont de performanţa şi necesitatea fiecărui angajat”, a spus Ponta la un post de televiziune.
Premierul a spus că va fi modificată şi Legea funcţionarului public: “Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodată pentru că a pornit de la o ficţiune: salariile nu pot să meargă decât în sus. Nu se poate să măresc salariile la cei mai buni, mai dai afară pe alţii. Din punctul meu de vedere, salariul minim pe economie poate fi în administraţie puţin mai mare, poate să fie 1.000 lei. Eu am venit cu un raport care multora li s-a părut exagerat, eu cred că mai mult de 1 la 7 nu poate să fie raportul”.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, duminică, citând un document oficial, că salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă, care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor.
În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.
Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane.
„Ca toate marile reforme ale guvernului Boc, legea precedentă nu s-a aplicat niciodată. Avem în continuare un aparat administrativ care nu performează din mai multe motive. E bine să câştige doar cei care-şi fac treaba. Foarte mulţi şefi de direcţii sau servicii aveau în subordine numai posturi vacante. Rămăsesem cu şefii şi nu mai aveam angajaţi. Am desfiinţat toate posturile vacante şi am reuşit să desfiinţăm acel sistem 7 la 1, mai puţin în Sănătate şi Educaţie. Conform înţelegerii cu FMI, trebuie să avem salarii în valoare de 7% din PIB, ca toate statele moderne”.
Victor Ponta„Important e că în aceiaşi bani, fiecare dintre instituţiile publice să aibă mai mare flexibilitate şi să poată să introducă criterii de performanţă. În acest moment, fie că lucrezi de dimineaţa până seara, fie că nu faci nimic, primeşti acelaşi salariu. Vreţi să sancţionaţi pe cineva, mai uşor schimbăm un preşedinte, decât să schimbăm vreun funcţionar public de undeva. Toată lumea e nemulţumită de administraţia publică centrală şi locală, responsabili suntem doar noi”.
Victor Ponta