• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Scandal în UUR

Vechile divergenţe dintre cele două fracţiuni care reprezintă minoritatea ucraineană se acutizează. Dumitru Morhan, etern rival al deputatului Ştefan Buciuta, cere ridicarea imunităţii acestuia, pe motiv că DNA i-a deschis dosar pentru abuz în serviciu, delapidare, gestiune frauduloasă, deturnare de fonduri, trafic de influenţă. În replică, Buciuta spune că Morhan e condamnat la trei ani de închisoare de către Curtea de Apel Suceava şi că urmăreşte preluarea şefiei UUR.

 
 

Se ascut săbiile între liderii ucrainenilor din România: Ştefan Buciuta, deputat din partea Uniunii Ucrainienilor din România şi Dumitru Morhan, omul de afaceri sucevean care doreşte preluarea şefiei uniunii. Săptămâna trecută, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii deputatului Ştefan Buciuta, reprezentând minoritatea ucraineană, motivând că DNA i-a deschis dosar pentru abuz în serviciu, delapidare, gestiune frauduloasă, deturnare de fonduri, trafic de influenţă.

Potrivit semnatarilor acestei cereri, congresul extraordinar al asociaţiei, care a avut loc la data de 20 iulie 2012, a hotărât demiterea deputatului Ştefan Buciuta din calitatea de preşedinte al Uniunii şi retragerea sprijinului politic din partea asociaţiei, iar Dumitru Morhan se consideră noul lider al UUR. Acesta a declarat presei că din documentele deţinute reiese “fără putinţă de tăgadă că deputatul Ştefan Buciuta se află în spatele unui şir întreg de nereguli, dovadă şi faptul că toate bunurile UUR sunt sub sechestru, iar conturile au fost blocate de procurori. E o situaţie fără precedent, iar cineva trebuie să răspundă pentru toate aceste nereguli”.

În replică, Ştefan Buciuta crede că Morhan este „excrocul, puşcăriabilul de Morhan, care e condamnat la trei ani de închisoare de către Curtea de Apel Suceava, acum crede că dacă va prelua Uniunea, îşi poate retrage plângerea, pentru că este în proces civil cu Uniunea, şi va scăpa de puşcărie. El a făcut denunţuri calomnioase împotriva Uniunii şi a unui funcţionar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov. Şi ei şi-au declinat competenţa la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu pot fi acuzat de delapidare, deturnare de fonduri şi altele! Vorbeşte prostii! Tocmai asta a indus în eroare Instanţa. O să se demonstreze că nu este nicio delapidare.

S-a erijat că este vicepreşedintele UUR şi a făcut plângere în numele Uniunii. Iar înainte a făcut plângere ca preşedinte al UDUR (Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România). El a făcut acel congres extraordinar, cu referendum cică, prin care s-a erijat el în conducător. Şi ne-a radiat pe noi conducerea UUR. El, în funcţie de context, se dă şi reprezentant UUR şi UDUR. Are dosar penal la Suceava şi acum este cercetat”.

 

Buciuta spune că, deocamdată nu ştie dacă va fi cercetat în baza plângerii lui Morhan: „Nu ştiu dacă sunt cercetat acum în baza plângerii lui. Deocamdată nu m-a întrebat nimeni nimic. Eu sunt liniştit că ştiu că n-am făcut nimic ilegal. El motivează că aş fi cumpărat în 2008 clădirea sediului Uniunii din Bucureşti şi că ar fi costat mai puţin decât am plătit. Dar este o măgărie, că noi am cumpărat în baza unui contract, iar banii s-au virat prin bancă, totul a fost transparent şi legal, cu avocaţi. El a luat ceva expert fraudulos care i-a făcut ceva expertiză, iar Parchetul a luat de bună expertiza. Dar dacă face Parchetul o expertiză, se vede”. Mai mult, spune că Morhan n-are niciun drept să ceară ridicarea imunităţii sale, numai procurorii au acest drept: „Dar nu vă gândiţi că-i o prostie? Adică el poate cere aşa ceva? Procurorul general al României poate cere asta. El s-a erijat chiar ca preşedinte al UUR şi ca preşedinte îmi cere ridicarea imunităţii. Dacă intraţi pe Internet, puteţi vedea că are vreo 90 de procese, din care peste 20% penale. Este un procesoman şi excroc. El face orice, crezând că va ajunge deputat şi va avea imunitate şi n-o să mai fie închis. Mai are un proces unde e condamnat la 6 ani pentru luarea de maşini în leasing. Pe acea poveste au intrat în puşcărie oameni nevinovaţi”.

Buciuta spune că nu e prima tentativă a lui Morhan de a pune mâna pe conducerea Uniunii, şi că nici congresul în urma căruia se erijează ca preşedinte nu e legal: „El a făcut şi o înscenare de Congres al Ucrainenilor la Suceava. Dar Congresul nu-l convoacă Morhan, ci preşedintele Uniunii şi Consiliul Uniunii. Iar dacă se convoacă un Congres extraordinar, sunt chemaţi aceiaşi reprezentanţi care au fost la Congresul ordinar. Dar atunci au făcut ştampile false şi acte false. Ba mai mult, cu acte false şi cu statut fals a încercat să scoată banii noştri. Noroc că un consilier de la banca din Bucureşti şi-a dat seama şi nu i-a dat voie să scoată bani. Dar a mers să scoată bani din contul Uniunii.

După ce au făcut acel „Congres extraordinar” în 28 ianuarie, am făcut plângere. Că au făcut congres de fuziune, adică noi, UUR, să absorbim UDUR. Asta însemnând că toate prostiile şi datoriile lui să le preluăm noi. Şi au făcut congresul într-o crâşmă şi au fost 6 persoane care au semnat, un fals grosolan. Iar pentru asta există acel proces la Parchetul Suceava. Iar în 20 august a mai înscenat un Congres. Mie mi-e ruşine că se erijează că sunt ucraineni asemenea oameni.”, încheie Buciuta.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.