Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Sărbătoarea Castanelor și cearta pe cozonacul secuiesc
La sfârșitul lunii septembrie, a fost organizată, în Baia Mare, Sărbătoarea Castanelor, mult așteptata sărbătoare de suflet a băimărenilor, ajunsă la a XXVIII-a ediție, după doi ani în care nu a avut loc, pe motiv de pandemie. Reamintim că prima ediție a sărbătorii a fost și prima manifestare de acest fel organizată în țară. După modelul din Baia Mare, au început să apară astfel de sărbători în tot mai multe orașe din România. Dar cea din Baia Mare este specială, deoarece aici avem castane și este dedicată acestui fruct delicios.
Revenind la ediția din acest an, după multe pregătiri și așteptări, s-a ajuns la prima zi a manifestării. Din păcate, la ultima inspecție, înainte de începerea programului, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a observat o situație incompatibilă cu cerințele legale, dar și ale bunului-simț. Și așa s-a iscat un incident care a fost preluat de televiziunile naționale și de site-uri din București și a fost transformat într-un scandal de toată pomina.
Așa cum suntem obișnuiți, la sărbătoare au fost mai multe standuri care comercializau cozonacul secuiesc, sau kürtőskalács. În unele locuri era trecută doar denumirea în maghiară. La inspecția efectuată, primarul Cherecheș a sesizat scăparea celor care comercializau produsul și a dispus punerea tricolorului pe standuri, având în vedere că nu mai era timp pentru modificări. Adică, să fie menționată și denumirea produsului în limba română. O cerere de bun-simț, dar și în concordanță cu prevederile legale. De aici a început totul. Comercianții s-au simțit umiliți având tricolorul pe stand, ei fiind maghiari. Ca atare, i-au cerut viceprimarului de Baia Mare,
István Zsolt Pap, să rezolve nemulțumirea lor. Acesta a ținut cont de cererile comercianților maghiari și le-a spus că pot lua jos tricolorul. Reacția primarului a fost promptă și, în ziua următoare, a anunțat că îi va retrage atribuțiunile de viceprimar lui Pap.
„Înainte de a fi români, maghiari, nemți, evrei sau romi, suntem BĂIMĂRENI. Să nu permitem nimănui să ne tranzacționeze politic!
«Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului». Este scris pe sigiliul municipiului Baia Mare, dar mai ales în esența comunității băimărene, în sufletul majorității. Acest lucru, chiar dacă se străduiesc unii, nu se va schimba.
Trăim în pace și iubire, prietenie și înțelegere cu toții, indiferent de etnie și/ sau religie ori alte detalii care ne diferențiază. Înainte de a fi români, maghiari, germani, evrei, romi, suntem cu toții BĂIMĂRENI. Iar asta nu poate schimba niciun politician, niciun potentat al zilei, nimeni. Am ajuns, a câta oară, personajul negativ în poveștile înflorite ale unora și altora, pornind de la un gest firesc: tricolorul țării noastre prezent la Sărbătoarea Castanelor. Văd că trebuie să explic chestiuni de logică primară, unii înțelegând extrem de greșit anumite aspecte.
Sunt primarul tuturor din acest oraș, români sau maghiari, nemți sau evrei, romi, catolici, ortodocși, penticostali, iar înșiruirea ar putea continua. Am demonstrat nu doar verbal, ci și faptic, în anii de când sunt primar, că susțin fiecare minoritate din orașul nostru! Despre acest fapt vorbesc evenimentele cultural-artistice pe care le-am susținut, promovat, la care am fost prezent și unde m-am bucurat împreună cu băimărenii de tot ceea ce are fiecare mai bun și mai frumos de arătat celorlalți! Fiecare proiect, inițiativă, sprijin pentru TOATE etniile, pentru români, maghiari, nemți, evrei, romi și așa mai departe.
Pentru că acest mesaj pornește de la o zâzanie inflamată de conducătorii unui partid politic maghiar, voi dezvolta și explica, referindu-mă strict la acest subiect. Onorând comunitatea maghiară, pe care o respect, o accept, o susțin, o iubesc, la manifestările ocazionate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, mi-am pus și cocardă, reprezentând steagul Ungariei, în piept! Niciun român nu s-a simțit lezat! Dimpotrivă, până și cei mai naționaliști au înțeles gestul meu, de apreciere și respect pentru maghiarii din Baia Mare.
Și, totuși, sunt acuzat astăzi că am ceva cu maghiarii... Pornind de la faptul că de Sărbătoarea Castanelor am dispus să fie puse steaguri ale României la standurile unor afaceri care își promovează produsele în altă limbă decât cea a țării în care trăim! Unii văd ceva deosebit de grav în acest detaliu, un detaliu firesc și de respect pentru majoritatea comunității care este formată din români.
Mi se bate obrazul că îndrăznesc, în România, să expun tricolorul la o manifestare publică, din dorința ca TOȚI cetățenii, de la maghiari la români, la nemți, la evrei și romi, să se simtă bine primiți, acceptați, mândri de simbolul nostru național.
DE LUAT AMINTE, MAI ALES PENTRU CONDUCĂTORII UDMR BAIA MARE:
Tricolorul este simbolul național al tuturor românilor, indiferent de etnie! Înainte de a fi maghiari sau de altă etnie, sunteți cu toții români, trăiți și munciți în România, sub tricolor! În loc să le permitem unor bebeluși în ale politicii, care creează doar haos și zâzanie între oameni, fără să vină cu sprijin concret pentru cetățeni, să ne dezbine, poate ne gândim în amănunt, fără ajutor din partea agitatorilor politici, la toate aceste detalii!
Sunt român și sunt mândru de asta! Iubesc românii și prețuiesc România! Sunt băimărean și sunt mândru de asta. Iubesc și prețuiesc băimărenii și Baia Mare! Cred cu tărie și mă manifest în asentimentul inscripției de pe sigiliul municipiului Baia Mare: dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului!
Iubesc și respect comunitatea maghiară. Iubesc și respect comunitatea germană. Iubesc și respect comunitatea romă. Iubesc și respect fiecare cetățean al orașului nostru și nu permit nimănui să minimizeze rolul și rostul celuilalt în această frumoasă ecuație a marii familii băimărene! O familie multiculturală, multietnică, în care se poate manifesta fiecare cetățean, de a cărei istorie și tradiție suntem mândri cu toții, indiferent de elementele care ne diferențiază. Și în ciuda politrucilor care încearcă să ne tranzacționeze politic...”.
Dar și viceprimarul a avut o ieșire publică cu privire la incident. Explicația viceprimarului Pap este destul de stranie și de neînțeles. El acuză pe toată lumea, pe toți românii.
„Demersul a fost unul provocator, destinat să creeze tensiune în rândul comunității din Baia Mare. În urma deplasării mele în zona cu comercianți de la Sărbătoarea Castanelor, am constatat că la unele standuri denumirea de «kürtőskalács» era acoperită cu inscripția «cozonac», iar în zona de sub tejghea erau plasate steaguri ale României. Am aflat că acest demers i-a aparținut primarului, care a «ordonat» verbal să se procedeze astfel la toate standurile unde era afișată inscripția «kürtőskalács». Comercianții mi-au transmis protestul lor față de acest dublu standard, în sensul că doar ei au fost vizați de această dispoziție. Le-am comunicat că nu există vreo dispoziție scrisă dată de aparatul administrativ al Primăriei sau vreo decizie a Consiliului Local, în acest sens, privind Sărbătoarea Castanelor, care să justifice aceste măsuri. În consecință, le-am comunicat că, dacă se simt neîndreptățiți, pot să aducă starea standurilor comerciale la forma inițială. Țin să precizez că nu am recurs la niciun act care să fie (nici măcar la nivel de interpretare) îndreptat împotriva vreunui simbol național. Așa cum și până acum am demonstrat, de-a lungul activității mele, că am respectat întotdeauna simbolurile statului român”, a spus viceprimarul Pap.
Mai mult, preşedintele UDMR Baia Mare, Szolt Pinter, a declarat, după încheierea Sărbătorii Castanelor, că viceprimarului municipiului Baia Mare din partea UDMR, István Zsolt Pap, nu i-au fost retrase atribuțiile, aşa cum ar fi declarat primarul Cătălin Cherecheş. Acestea au fost datele problemei cozonacului secuiesc din Baia Mare, preluate de presa națională și transformate într-un megascandal interetnic. S-au spus pe televiziunile naționale bazaconii, prostii, neadevăruri, s-au dat interpretări ciudate, s-au făcut paralele între scandalul din Baia Mare și situația din Europa, respectiv creșterea curentului naționalist. Primarul de Baia Mare a fost acuzat de toate relele etnice și rasiste. S-a amintit de cunoscuți istorici că primarul băimărean a fost cel care a ridicat zidul de trei metri, prin care romii băimăreni au fost discriminați. Ceea ce este o altă mare minciună. Zidul este doar de un metru și ceva și a avut un anumit rol. Și în povestea de la Sărbătoare nu au fost acoperite denumirile în maghiară, ci a fost pus tricolorul în lipsa unei traduceri în română a produsului vândut.
Ceea ce este corect din toate punctele de vedere. Trebuie să amintim că acest cozonac secuiesc a mai fost motiv de gâlceavă cu ani în urmă. Viceprimarul UDMR de atunci, Istvan Ludescher, a fost cel care a adus cozonacul în Baia Mare și a impus vânzarea lui cam peste tot. A eliminat posibila concurență prin măsurile luate la vremea respectivă. Cert este că, de atunci, Baia Mare este „înecată” de acest cozonac secuiesc. Au fost perioade în care nu găseai la vânzare decât așa ceva și cam peste tot, de la mari magazine, în centru, parc și la manifestări. Probabil este o afacere din care se fac bani frumoși, posibil și pentru UDMR.
Am fost la Primăria Baia Mare în a patra zi de la terminarea Sărbătorii să vedem care mai este situația viceprimarului maghiar.
„Nu știu ce face. Este a patra zi de când nu a mai venit la serviciu. Așteptam să vină să discutăm, dar nu a venit deloc în Primărie. I-am retras atribuțiile pe care le avea. Probabil îi voi da să se ocupe cu număratul mașinilor care duc gunoi”, a spus, într-un spirit de glumă, primarul Cătălin Cherecheș. Primarul băimărean a afirmat că nu știe dacă se strâng semnături pentru a fi demis din funcția de viceprimar, dar a precizat că liberalii din Consiliul Local ar trebui să se gândească la viitorul viceprimar. Care ar putea fi Simion Bizău.
Deoarece se vorbea în spațiul public de strângere de semnături în cadrul CL Baia Mare, am vorbit cu Bizău, cel care ar fi fost inițiatorul demersului din cadrul CL.
„Nu strâng eu semnături. Vom vedea ce vom face la nivelul Consiliului. Dar ar trebui ca domnul Pap să demisioneze singur. Nu face nimic, nu a făcut nimic, nu are nicio inițiativă. Vine degeaba la serviciu. Nici așa nu se poate”, a spus Bizău.
Dincolo de acest incident, primarul de Baia Mare ne-a spus că Sărbătoarea Castanelor din acest an a fost organizată conform celor hotărâte de consilieri și conducere.
„Dar au fost și scăpări. Atunci când se închiriază aceste tarabe, ar fi trebuit să vedem și la ce prețuri se vând produsele. A fost o scăpare și a mea, trebuie să recunosc, și de la ediția viitoare așa vom proceda. Au fost situații, anul acesta, greu de înțeles. Trei mici și ceva lângă ei au costat și 90 de lei. Cu banii ăștia puteai mânca la orice restaurant din oraș. Mult prea scump și va trebui să vedem și la ce prețuri doresc comercianții să își vândă produsele”, a mai spus Cătălin Cherecheș.
După discuția cu primarul băimărean, am plecat din Primărie și am parcurs traseul pe care a fost așezată Sărbătoarea Castanelor. Peste tot se făcea curățenie. În multe locuri a fost terminată, iar băimărenii au intrat în rutina cotidiană. Lângă catedrală, se demontau ultimele părți din scena mare și cu asta Sărbătoarea Castanelor, ediția cu numărul XXVIII, va intra în uitare.