• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 21 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2020

Sănătatea maramureșenilor, principala prioritate a administrației județene

Prima lună de mandat a noii administrații județene a însemnat, dincolo de proiecte și probleme curente, o adevărată cursă contra cronometru pentru sănătatea maramureșenilor.
Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă pe sistemele medicale din întreaga lume, iar administrația judeţeană încearcă, cu sprijinul Guvernului, să susțină cu tot ce poate „eroii în alb” și lupta acestora pentru salvarea de vieți.

O vizită în Maramureș a ministrului sănătății; înființarea unui compartiment de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare; investiții importante în aparatură cifrate la 2 milioane de lei; demararea de noi proiecte pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe și reabilitarea Blocului Operator, dar și pentru construcția unui spital modular; suplimentarea de paturi pentru bolnavii de SARS-CoV-2; darea în folosință a unui nou laborator de testare moleculară; ședințe cu managerii de spitale. Pe scurt, așa ar suna un bilanț al eforturilor administrației județene depuse, doar în prima lună de mandat, pentru sănătatea maramureșenilor. Dar, mai bine detailăm.

Una dintre cele mai importate evenimente, cu impact major în acest sector, a fost vizita ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în Maramureș. Alături de președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, ministrul Tătaru a vizitat Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, unde au fost purtate discuții pentru demararea unor investiții vitale pentru maramureșeni: extinderea Unității de Primiri Urgențe, reabilitarea blocului operator și posibilitatea construirii unui spital modular. „Am discutat cu ministrul Sănătății despre posibilitatea ca județul să beneficieze de un spital modular, așa cum este cel de la Brașov și care este funcțional. Analizăm această posibilitate împreună cu personalul de specialitate și ministrul Nelu Tătaru. De asemenea, am aprobat alocarea sumei de 496,83 mii lei pentru înființarea unui compartiment de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare pentru ca maramureșenii care au nevoie de servicii medicale să beneficieze de cele mai bune condiții și tratamente. Felicit întreg personalul medical din unitățile spitalicești care fac eforturi extraordinare pentru a asigura tratamentele necesare pentru pacienții infectați cu coronavirus. Îi rog pe medici, asistente medicale și întreg personalul auxiliar să rămână în linia întâi și îi asigur de întreg sprijinul Consiliului Județean Maramureș”, a punctat președintele Ionel Bogdan.

Paturi suplimentare pentru pacienții SARS-CoV-2

De asemenea, președintele Consiliului Județean Maramu­reș, Ionel Bogdan a organizat, la mijlocul lunii trecute, o videoconferință cu managerii unităților spitalicești din Maramureș. Președintele Ionel Bogdan a dorit să afle care este situația la zi a numărului de paturi destinat pacienților infectați cu coronavirus. De asemenea, s-a discutat și despre găsirea soluțiilor necesare pentru suplimentarea locurilor din secțiile de Anestezie Terapie Intensivă SARS-CoV-2, dar și ale celor destinate pentru pacienții cu forme ușoare și medii a acestei afecțiuni pentru a degreva personalul medical de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” – Spital Suport, și de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare.
„În momentul de față, împreună cu managerii unităților spitalicești, am identificat două soluții pentru a reuși să suplimentăm numărul de paturi pentru pacienții pozitivi cu COVID-19. Una dintre acestea este utilizarea fostei clădiri din Baia Mare în care a funcționat Secția Pediatrică Distrofici III. Trebuie să vedem exact care sunt posibilitățile ca această clădire să fie amenajată și dotată corespunzător astfel încât, aici, să fie alocate aproximativ 45 de paturi. De asemenea, luăm în calcul și posibilitatea transformării corpului D3 al Spitalului din Borșa în Compartiment tampon unde să se acorde îngrijiri pacienților cu forme ușoare și medii”, a subliniat Ionel Bogdan.
Managerii spitalelor din Maramureș și-au arătat deschiderea pentru a colabora astfel încât să se asigure personalul medical și auxiliar necesar care să lucreze cu bolnavii ce vor ajunge în aceste compartimente.
Pe lângă cazurile de coronavirus, în continuare, medicii acordă tratamente medicale necesare tuturor pacienților cu afecțiuni cronice, cazurilor de urgență sau cu alte patologii. Președintele Consiliului Județean Maramureș a mulțumit încă o dată întreg colectivului medical care lucrează în unitățile spitalicești din județ, pentru grija și empatia de care dau dovadă. Platforma de testare RT-PCR la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”

O altă reușită importantă în domeniul sănătății a fost darea în funcțiune, din 24 noiembrie, a platformei integrate de diagnostic molecular (PCR-RT) în care vor fi realizate teste pentru identificarea noului coronavirus SARS-CoV-2, cât și alte testări cum ar fi cele de oncologie.
Consiliul Județean Maramureș a alocat sumele necesare pentru achiziționarea noului aparat de testare PCR, iar amenajarea spațiului s-a realizat în regie proprie de către Spitalul Județean Baia Mare. Valoarea echipamentelor este de 443.870 lei cu TVA.
În primă etapă pot fi efectuate 96 de teste. Pacienții testați sunt automat înscriși în platforma națională Corona Forms gestionată de S.T.S., urmând a fi anunțați prin sms dacă sunt pozitivi. Automat informația ajunge și la Direcția de Sănătate Publică, care introduce datele în sistemul de monitorizare a pacienților COVID-19.
„Mai facem un pas important pentru sănătatea maramureșenilor prin demararea testărilor și în cadrul Spitalului Județean. Suntem alături de personalul medical din prima linie în lupta împotriva pandemiei COVID-19 și îi asigur de întregul meu sprijin. La Consiliul Județean Maramureș am înțeles din primul moment că trebuie să susținem cu prioritate finanțarea spitalelor din subordine pentru sănătatea maramureșenilor”, spune Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Maramureșenii au două variante de a se testa la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. La cerere, cu plata contravalorii de 300 de lei a testului și completarea documentației aferente (anexei 2) sau în urma stabilirii de către medic a încadrării în definiția de caz (expunere directă, simptomatologie, rezultat rapid pozitiv). Testarea contracost se realizează cu programare la Spitalul Județean. În prezent, în Maramureș mai funcționează trei platforme de testare RT-PCR: la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul Sighet și la Spi­talul Orășenesc Vișeu de Sus.

 

Aparatură performantă în valoare de 2 milioane de lei
 

Deja, efectul benefic al colaborării dintre Consiliul Județean și ministrul Sănătății este vizibil și poate fi cuantificat în investiții importante. O astfel de investiție este dotarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” cu aparatură medicală performantă: patru mese de operație noi și două aparate Roentgen de ultimă generație. Primul aparat, model în formă de braț C, a fost distribuit secției Pediatrie, iar cel de-al doilea, model digital mobil, a ajuns în dotarea secției de Terapie Intensivă (A.T.I.) a spitalului. Valoarea echipamentelor care au intrat în dotarea spitalului depășește 2 milioane de lei.
„Sănătatea reprezintă pentru mine o prioritate în acest moment. Mulțumesc pe această cale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, pentru deschiderea de care a dat dovadă în rezolvarea problemelor din Spitalul Județean de Urgență Baia Mare și precizez că vom continua dotarea spitalelor din Maramureș cu echipamente de ultimă generație. Și din bugetul Consiliului Județean de anul viitor vom avea în vedere finanțări pentru dotarea spitalelor din subordine”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.