Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 Februarie , 2010
SANATATE / Spitalul Judetean se innoieste cu o haina de peste 12 milioane de euro.
Spitalul Judetean de Urgenta „Gheorghe Opris” va intra in reparatii capitale. Cladirea va fi reabilitata si vor fi inlocuite lifturile. O poveste de succes a unui proiect la care a lucrat o mana de oameni dedicati comunitatii.
In urma cu patru ani, minti luminate din Baia Mare au venit cu propunerea realizarii unui proiect care ar fi avut ca finalitate reabilitarea cladirii Spitalului Judetean. Dupa mai bine de 30 de ani, in care cea mai mare unitate medicala din judet si nu numai si-a facut datoria, s-a simtit nevoia reparatiilor. La vremea respectiva administratia judetului nu a fost „pe faza”. Pentru a demara un astfel de proiect ai nevoie, pe langa specialisti, de vointa politica, de vointa…
Pana la urma, ministerul Sanatatii a organizat o licitatie pentru reabilitarea a 15 spitale judetene, fara a se consulta cu proprietarul. A fost o actiune organizata „la pachet”. Spitalul din Baia Mare, Satu Mare si din Salaj erau printre cele 15 obiective la urma sa se realizeze reparatii. Ministerul Sanatatii nu a conlucrat cu ministerul Dezvoltarii (era 2007), adica nu a stiut stanga ce face dreapta. A fost si un castigator la licitatia organizata pe SEAP. Cei in cauza au venit la Spital, au facut masuratori, expertize, masuratori energetice, toate expuse intr-un studiu de fezabilitate (SF) cu o valoare foarte mare, peste 150 de milioane de euro. Lucrurile au ramas in asteptare. Intre timp, la ADR N-V au intrat in „actiune” axele de dezvoltare, altfel spus se puteau depune proiecte pentru finantare europeana. S-a putut merge cu proiecte eligibile. Pe intreaga axa din regiunea de N-V erau peste 20 de milioane de euro. Cu un SF mult mai mare, cineva trebuia sa faca ceva. Administratia nu a vrut sa se implice, cu explicatia ca o va face ministerul Sanatatii, ceea ce nu s-a intamplat.
Noroc cu visatorii care vor tot timpul sa faca ceva pentru oras, pentru comunitate. S-a strans un grup de prieteni, de la domnul Ghetie, Ovidiu Filip, domnul Camenitchi, Dan Cocosila, Horia Ciobanu, Petre Mitru si Sabin Nemes-Bota, sa discute, sa faca ceva pentru a nu pierde oportunitatea repararii Spitalului.
Grupul a lucrat, a venit cu idei, a facut ce trebuia sa faca. Marea batalie urma sa se dea pentru fonduri. Cei peste 20 de milioane de euro, aflati la dispozitia ADR N-V, erau bani destinati tuturor unitatilor medicale din regiunea de dezvoltare N-V. Exista riscul ca banii sa fie impartiti pe proiecte mici (ambulatorii), ceea ce ar fi la risipirea sanselor Spitalului din Baia Mare. Intre timp a avut loc schimbarea de putere. Nu discutam contextul politic, cert este ca in Baia Mare a venit secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a ascultat argumentatia celor care s-au zbatut pentru proiect si le-a spus sa depuna documentatia (SF-ul existent). A urmat o „cursa cu obstacole” pe care putini o cunosc. La valoarea de 159 de milioane de euro nu s-ar fi putut obtine finantare. Pe de alta parte, ministerul Dezvoltarii nu stia nimic, etc. Trebuia lobby, de deschis usile ministerelor si a celor care pot decide. De la administratie pana la cei care s-au ocupat de proiect, s-au facut diligentele necesare.
Multe usi au fost deschise pana s-a trezit un interes pentru rezolvarea problemei celor din Baia Mare. In doua saptamani, proiectul a fost refacut, toata documentatia necesara realizata. De aici incolo lucrurile si-au urmat cursul firesc. Evident ca au fost multe hopuri care au trebuit trecute, dar in final s-a ajuns unde trebuia. Licitatia a dat castig de cauza unei firme austriece si SC AMI SA Baia Mare. In ultimele luni se zvonea ca o firma concurenta, respectiv celebra firma Selina din Oradea, a depus contestatie. Pe la colturi se vorbea de afaceri si aranjamente. Pana la urma a fost un mare fas. Contestatia nu a fost depusa in termen, iar de la Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor a venit raspuns negativ pe o contestatie care oricum nu indeplinea cerintele legale. De altfel, firma oradeana a trimis o adresa in Baia Mare prin care isi retragea contestatia. Proiectul este de peste 12 milioane de euro si priveste reabilitarea cladirii, realizarea izolarii termice, schimbarea instalatiilor si a lifturilor (una din marile dureri a celor de la Spital).
Toate temerile ca se face o afacere s-au risipit in momentul in care cei care au avut cea mai buna oferta au si castigat. Interesant este ca la licitatie au depus oferte firme din India, Israel, din Bucuresti, au castigat austriecii,baimarenii de la AMI SA si inca doua firme care fac parte din acest consortiu. Procedura va continua cu eliberarea tuturor avizelor si ce mai este nevoie pentru inceperea lucrarilor. Marea problema va fi dupa ce va incepe constructorul sa lucreze. Este o lucrare sub sarcina si va fi dificil de realizat. Spitalul nu poate fi evacuat, inchis. Se doreste pastrarea aceluiasi numar de paturi si toate serviciile medicale pe care le ofera. Probabil se va lucra pe tronsoane si cu un program care sa produca cat mai putin disconfort.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.