Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 Februarie , 2010
SANATATE / Excelenta Sa, prof. dr. med. Andreas Fanconi - parintele pediatriei moderne
* Este unul dintre cei mai renumiti pediatri din Europa si unul dintre oamenii de suflet care au reusit sa salveze vieti prin donatiile facute la Spitalul din Sighetu Marmatiei. Profesorul Andreas Fanconi, o adevarata legenda a medicinei moderne, vorbeste despre caritate, Maramures si sistemul de sanatate.
Rep.: Ce v-a impresionat la primele vizite in Maramures?
A.F.: Prima mea vizita a fost in 1997. Am fost impresionat de saracia oamenilor, de lipsa evolutiei tehnologice in ultimii 50 de ani si de conditia general saraca a Spitalului Sighet: incalzirea era stricata, echipamentele medicale, hrana si medicamentele erau insuficiente pentru bolnavi. In schimb, am fost impresionat de calitatea si profesionalismul medicilor, in special de cele ale doctorului Anton Wirtz, seful pe deplin implicat al sectiei de pediatrie.
Rep.: Comparativ, despre conceptul de caritate din Romania si Elvetia?
A.F.: Nu stiu acest concept in Romania. In Elvetia, cea mai mare parte a conceptului de caritate pentru tara noastra si tarile straine subdezvoltate sau sarace au fost efectuate de institutii si organizatii private, ca si fundatia noastra „Hilfswerk fur das Kinderspital Sighet”. Cea mai mare parte a fondurilor provine din donatiile private ale unor cetateni. Ca donatiile care pot fi deduse din veniturile impozitate. A fost nevoie de mult efort sa convingem oamenii de bine, ca banii donati vor fi folositi intr-un scop bun, cu minim de pierderi birocratice si fara coruptie. Increderea personala este cea mai importanta.
Reporter: Cum a evoluat, dupa parerea dumneavoastra, situatia de la sectia de pediatrie a Spitalului Sighet?
Andreas Fanconi : Pediatria are probabil o problema. Doctorul Wirtz a ridicat o frumoasa sectie, cea mai buna a spitalului. Atata timp cat a fost el director, lucrurile au mers foarte bine. Dar acum 15 ani aveau o problema: nu aveau bani sa dezvolte nimic. Astfel, prietenul dumnealui, Nagy Istvan Zsolt ne-a cerut ajutorul si am inceput sa ajutam aceasta sectie. Acum numai o parte a spitalului este ocupata de copii, iar cum celelalte cladiri sunt vechi si aglomerate, toata lumea incearca sa ia o parte din cladirea buna, a pediatriei. Acest lucru nu e bun pentru pediatrie, care isi pierde din importanta. Scopul fundatiei noastre este de a ajuta copii si nu lupta dintre medici sau dintre sectii.
Rep. : Anul trecut ati ridicat problema inchiderii laboratorului de pediatrie din Spital. De atunci ati trimis mai multe adrese catre Ministerul Sanatatii si alte institutii publice in care ati facut apel la cooperare si intelegere in interesul copiilor.
A.F. : In cadrul sectiei de pediatrie a functionat un mic laborator, care a fost insa inchis, pentru ca exista un laborator general al spitalului. Dar acest laborator din sectia de pediatrie a fost facut special pentru copii si avea toate dotarile necesare. Acest laborator nu mai exista. Analizele copiilor se fac acum in laboratorul general al spitalului, care s-a mutat intre timp in sectia de pediatrie.
Rep.: Ati lucrat multi ani intr-o institutie de sanatate din Elvetia, dar nu v-ati confruntat cu cazuri de imixtiune a politicului in domeniul sanatatii. Cum vedeti scandalurile politice din jurul Spitalului Sighet ?
A.F. : Politicul afecteaza grav situatia spitalului Sighet, si nu doar a medicilor. Nu ne place, dar nu putem face nimic in legatura cu acest lucru pentru ca nu intra in atributiile noastre. Nu suntem de acord cu astfel de numiri politice. Si apoi, directorii de spitale sunt medici, nu manageri, si asta le face mai dificila activitatea. Sunt multe probleme, si financiare si politice.
Rep.: Ajutati Spitalul Sighet de 15 ani. Sunteti multumiti de colaborarea cu autoritatile romane ?
A.F. : Avem impresia ca, in anumite proiecte, daca nu o sa ajutam noi, nu va ajuta nimeni, pentru ca statul nu plateste, iar autoritatile locale nu au bani. Dar probabil ne vom retrage din acest proiect curand. Venim aici de 15 ani, credem ca am facut o treaba buna, apreciata de comunitate si care ajuta copiii, dar probabil ne vom opri. Nu putem continua la nesfarsit. Mai sunt cateva lucruri pe care le vom face, cu speranta ca, candva, autoritatile si statul vor continua astfel de proiecte.
Rep. : Aceasta posibila retragere de la Sighet are legatura doar cu termenul pentru care a fost gandit proiectul sau si cu dezamagirea ca statul roman nu a fost capabil sa continue proiectele initiate de dumneavoastra ?
A.F. : Nu suntem aici pentru treburi politice, suntem aici pentru copii. De aceea ne gandim sa spunem: «e destul, de acum faceti voi!».
Rep. : Dar Statul nu va continua aceste proiecte.
AF. : Dar vedem pe strada tot mai multe masini. Oamenii au bani sa cumpere masini, se dezvolta, dar pentru spital si pentru copii nu sunt bani. Daca nu am fi adus aparatura si dotari de aproape 3 milioane de Euro la Sighet, nu stiu daca spitalul ar mai fi existat. Sunt bani pentru masini, dar pentru spital, pentru copii, pentru educatie nu.
Andreas Fanconi s-a nascut la 12 august 1928, dintr-o familie de intelectuali. Tatal, pediatru de exceptie, fondator al pediatriei moderne. Andreas Fanconi continua in mod stralucit opera inceputa de tatal sau, fiind titular al catedrelor de medicina din mai multe tari europene. A profesat ca medic pediatru la o Clinica din Zurich. Face parte din organisme internationale - FAO. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universitati europene. In anul 2006 a obtinut acelasi Titlu si de la Universitatea de medicina si farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. In ultimii 11 ani desfasoara o intensa activitate de caritate. Pasiuni: drumetiile, ski-ul si tenisul de camp.
15 ani de caritate
Dupa 15 ani de caritate si finantari aduse Spitalului Sighet, fundatia elvetiana va incheia « proiectul Romania » in acest an. Recent, au ajuns la Spitalul Sighet ultimele donatii ale caritabililor elvetieni, cea mai importanta fiind un computer tomograf.
„Hilfswerk fur das Kinderspital Sighet” si profesorul Andreas Fanconi cred si in necesitatea realizarii unor instrumente care sa promoveze educatia pentru sanatate, motiv pentru care asociatia a sprijinit demararea proiectului nostru „GAZETA sanatatii”. Pentru aceasta le multumim.
«Oamenii au bani sa cumpere masini, se dezvolta, dar pentru spital si pentru copii nu sunt bani. Daca nu am fi adus aparatura si dotari de aproape 3 milioane de Euro la Sighet, nu stiu daca spitalul ar mai fi existat. Sunt bani pentru masini, dar pentru spital, pentru copii, pentru educatie nu».
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.