Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 Februarie , 2010
SANATATE / Bombe calorice ce “explodeaza” in sanatate
* La fel de sarata ca si apa de mare, cu peste 500 de kcal pe suta de grame, mancarea de tip fast food provoaca dependenta si afecteaza grav sanatatea.
In fiecare zi, 250.000 de romani calca in doua lanturi celebre de fast food. Asta fara a adauga punga de cartofi prajiti din coltul strazii sau hamburgerul de la toneta din fata supermarketului.
Iar efectele alimentatiei se vad in greutate. Statisticile arata ca unul din patru romani sufera de obezitate. Si, de asemenea, de o serie de afectiuni asociate acesteia.
Potrivit unui studiu al neurologului Paul Kenny, alimentatia de fast food creeaza dependenta asemenea heroinei. De aceea, cineva care a mancat un hamburger are sanse mari sa mai comande inca unul si inca unul…. Si cu cat mananci mai mult, cu atat simti nevoia sa mai iei o portie in plus pentru a te simti bine, intrucat mancarea de tip fast food devine un inlocuitor al fericirii. "Pierzi controlul. Este semnul dependentei", a declarat dr. Kenny pentru Telegraph.
Cercetatorul a impartit sobolanii in trei grupuri - unul care mananca sanatos, unul care are voie la putin fast food si un al treilea care poate manca fast food oricat doreste. Dr. Kenny a descoperit ca cei fara limitari au mancat tot fast food-ul gasit in calea lor. Cercetatorii au aflat, prin stimularea electronica a partii creierului care simte placerea, ca sobolanii iubitori de fast food aveau nevoie din ce in ce mai mult de acest tip de hrana pentru a se simti fericiti.
Culmea e ca, asemeni celor care se drogheaza, desi stiu ca drogurile dauneaza grav sanatatii, si consumatorii de alimente de tip fast food stiu ca acestea sunt extreme de periculoase pentru sanatatea lor si ca, consumandu-le un timp indelungat, se pot imbolnavi de cancer, depresie sau boli de inima. Aproape o treime dintre boli sunt cauzate sau sunt asociate cu modul de viata nesanatos pe care il ducem.
Obezitatea duce la aparitia afectiunilor cardiace, diabet, artroze si dificultati respiratorii, iar combinatia sandvisurilor cu cartofi prajiti si sucuri favorizeaza ulcerul, produce dereglari de tensiune, atacuri cerebrale si cancer. Pana si « inofensivii » cartofi prajiti degaja o substanta toxica numita acrilamida. Cercetatorii au aratat ca un consum prelungit de acrilamida poate duce la distrugerea nervilor. Conform studiilor facute pe animale, substanta poate afecta fertilitatea masculina si poate duce chiar la aparitia cancerului. O alta problema a produselor fast food este ca nu sunt atat de proaspete pe cat par.
Pentru a arata bine, acestea sunt tratate cu coloranti care ne afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca agitatie si incapacitate de concentrare. De exemplu, un studiu publicat de « Nuovo Extremo » a demonstrat ca salatele dintr-un important lant de fast food-uri sunt tratate cu 11 tipuri de chimicale diferite pentru a fi mentinute verzi si crude pentru mult timp.
Taxa pe fast food
La inceputul acestui an, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, anunta ca institutia pe care o conduce vrea sa introduca taxa pe fast food pentru sustinerea programelor nationale de sanatate, dupa modelul taxei pe viciu.
Astfel, toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente de tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, zahar si grasimi si care contin, de asemenea, aditivi alimentari, vor plati aceasta taxa. Totodata, vor fi supuse taxarii si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate sau minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.