• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Februarie , 2010

SANATATE / Antioxidantii: secretul tineretii fara batranete

* Secretul tineretii fara batranete si fara boala exista si poarta un nume simplu: antioxidantii. Aceste substante chimice au proprietatea unica de a neutraliza substantele periculoase pentru organism, numite radicali liberi (de oxigen), care ataca membranele celulelor, tulburandu-le functionarea normala si uneori chiar distrugandu-le. Un procent important din bolile cronice de care suferim, in frunte cu “ucigasii” nr. 1 si 2, adica bolile cardiovasculare si cancerul, plus diabetul, se datoreaza in principal atacurilor oxidantilor care se numesc radicali liberi. Prezenta radicalilor liberi in organism este fireasca in timpul metabolismului normal - acestia contribuie la distrugerea si eliminarea bacteriilor si virusilor care ataca organismul, dar ajung la concentratii prea mari din cauza fumului de tigara inspirat, al aerului poluat, chiar si prin intermediul alimentelor. “Atacul” radicalilor liberi se manifesta pregnant si in exterior, la nivelul pielii, dar si in interior. « Teoria radicalilor liberi in procesul de imbatranire » a fost enuntata in 1956, de medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska. Doctorul Harman descrie activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de "iradiere interna" care ataca si distruge fara crutare celulele si tesuturile, provocand diverse simptome atribuite in mod obisnuit imbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentare, cataracta, artrita, ingrosarea arterelor, bolile de inima, glaucomul, boala Alzheimer, pierderea memoriei, apoplexie, senilitate, cancer si alte stari degenerative. Prin urmare, imbatranirea nu este doar un proces cronologic, ci si unul biologic, determinat de viteza cu care radicalii liberi sunt asimilati in organism, distrugand celulele, atacand tesuturile si afectand functiile vitale. Numai ca « atacul radicalilor liberi » este temperat sau chiar oprit de antioxidanti. Studiile recente au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire. Cei mai importanti antioxidanti se gasesc in natura, in fructe si legume. * Seleniul este cel mai important antioxidant, fiind factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Seleniul preintampina carentele de vitamina E si invers, fiind necesar ca ele sa fie luate impreuna. Este continut in carne slaba de vita, rinichi, peste, oua, varza, fasole uscata, tarate de grau, telina, usturoi, mazare. * Vitamina C- preintampina infectiile bacteriene si reduce efectele potentialilor alergeni, impiedicand oxidarea vitaminelor A, E si a unor componente din complexul B. Vitamina C este importanta in sistemul de regenerare a organismului la nivel celular. Este adanc implicata in functionarea corecta a sistemului imunitar. Se gaseste in macese, fructe de catina alba, citrice, ardei, varza, conopida, broccoli, mure, zmeura, legume verzi, rosii si cartofi. * Vitamina E - protejeaza vitaminele B si C impotriva oxidarii. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale. Experimentele au aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii fumului de tigara si smogului. Are capacitatea de a se uni cu oxigenul, impiedicand transformarea lui in peroxizi toxici pentru organism. Exercita actiune antipoluanta asupra plamanilor si este un factor de protectie impotriva cardiopatiilor ischemice. Vitamina E este prezenta in ulei vegetal (de preferinta presat la rece), soia, porumb, unt, oua, ficat, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, germeni de grau, cereale integrale. * Vitamina A- este un antioxidant natural care protejeaza mucoasele gurii, ale nasului, gatului si plamanilor. Apara plamanii de actiunea nociva a fumului de tigara si a smogului. Impiedica oxidarea vitaminei C. Se gaseste in morcovi, spanac, legume de culoare galbena si verde inchis, ficat, untura de peste, unt, oua, lapte si produse lactate. * Vitamina B- ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase ale sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor. Se gaseste in banane, morcovi, mere, cartofi. * Zincul- dirijeaza si supravegheaza buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Zincul se afla in fructe de mare, carne, ficat, germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, legume de culoare verde, oua, lapte degresat. * Polifenolii (flavonoide si taninuri) sunt continuti in fructe si legume, vin rosu, ceai verde.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.