• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Decembrie , 2021

Salubritatea stradală e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire

Războiul gunoaielor, o formulare nefericită, în care este vorba despre o dispută între firma  care asigură, un fel de a spune, salubrizarea orașului și administrația locală, respectiv primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș. O dispută  care durează de mai mulți ani și care a generat nemulțumiri în rândul băimărenilor și nu numai.


Recent, cei care conduc Drusal au organizat un fel de conferință de presă în care au acuzat de toate relele pe primar, mai ales. Dar despre  prestațiile lor într-ale curățeniei, niciun cuvânt. În afară de cele de bine. Vom fi acuzați că suntem plătiți de primar să vorbim de rău despre cei de la Drusal. Ceea ce este fals. Și noi stăm în acest oraș și noi vedem cum se duce gunoiul, cum se face cură­țenia stradală și câte și mai câte. Dar suntem și ziariști și vedem, de acum și de mai mulți ani, aceste lucruri, prin lupa presei. Și atunci, vioara întâi era tot Drusal. Desi­gur, și atunci tot fals cânta.

În ultima perioadă, am fost martori la fel și fel de acuzații ce curg spre primar. Se acreditează ideea că el, Cătălin Cherecheș, a dat ordin să nu se plătească serviciile realizate de Drusal. Și se dau cifre și un nivel al datoriilor sau că operatorul de salubrizare nu își poate plăti angajații, că intră în faliment și că are procese câștigate ce nu sunt onorate de administrația locală.

Noi nu am fost invitați, când a fost o întâlnire cu presa, dar o parte a presei are aceleași declarații, chiar imagini. Nu asta ar fi problema. Poate am fi fost incomozi, deoarece punem întrebări, cerem răspunsuri la nedumeriri ale băi­mă­renilor. Barosanii de la  Drusal sunt obișnuiți doar să ceară și să spună. Doar ei au dreptate. După care se urcă în mașinoacele lor de teren sau de lux, ca niște viitori faliți adevărați, și pleacă spre alte zări. Nu ale gunoaielor!

Poate de aceea s-ar cuveni să reamintim cititorilor cum s-a ajuns la situația asta.
Menționăm că nu ținem parte primarului Cătălin Cherecheș. Acesta este în măsură să se apere singur, chiar și în procesele de care se tot vorbește. Dar nu putem să nu luăm aminte la spusele primarului.

Scandalul de acum a pornit de la salubrizarea stradală. S-a spus că Drusal nu a fost plătit de vreo doi ani și că Primăria nu a mai încheiat contract cu Drusal pentru acest serviciu, urmând ca salubrizarea să fie executată de către Serviciul Ambient Urban din cadrul Primăriei băimărene.

Se cuvine a se face câteva precizări. De mulți ani, Drusal a făcut acest serviciu, cel  stradal, în dorul lelii. Acum ei nu recunosc nimic. Consideră că nemaiputând vedea cum au făcut curățenie în trecut, pot spune ce vor.

În  arhiva minunatului nostru săptămânal, se pot găsi mai multe materiale, în ani diferiți, în care arătam problemele ridicate de salubrizarea stradală realizată jalnic. La vremea respectivă, vocile care acum le ridică osanale taxau nemunca realizată de cei de la Drusal.  Acum…lucrurile s-au schimbat.

În fine. Să ne amintim cum erau cheliți copacii, cum erau ridicate gunoaiele de pe zonele verzi, cum erau întreținute aceste zone. Să ne amintim cum reclamau băimărenii serviciile proaste. În fața nemul­țumirilor, primarul a reacționat și le-a pus în vedere celor de la  Drusal că orașul va renunța la serviciile lor dacă nu vor fi executate corect și la timp. Aceeași problemă a fost și la  gunoiul menajer.
Apoi, să ne amintim de cererile repetate de a ridica tarifele. Cei de la Drusal au tot vrut să mărească
taxele. A fost o vreme în care Baia Mare avea prețuri printre cele mai mari. Baștanii de la Drusal au mers pe următoarea logică. Serviciul de salubrizare realizat – un fel de a spune – de ei era monopol și, neavând concurență, pot să tot mărească tarifele. Doar nu vor rămâne oamenii cu gunoaiele neridicate.

De fapt, conflictul între Drusal și administrație, respectiv primar, a plecat de la această problemă. Cătălin Cherecheș nu a fost de acord cu mărirea tarifelor și a blocat realizarea acestora prin Consiliul Local.

Să ne mai amintim că cei de la Drusal se plângeau că nu pot asigura salariile angajaților. Ce să spun! Se știe că cei mai mulți angajați ai Drusal sunt romi, iar în decursul anilor, chiar și în perioadele în care Drusal nu se plângea de Primărie, romii angajați nu erau nemulțumiți. Erau plătiți cu un salariu minim, deși munca era grea și cu ore suplimentare. Nu primeau mult, dar barosanii de la Drusal băgau banii la teșcherea.

Se știe că una din marile afaceri de după 1989 a fost cea cu gunoiul menajer. Și la noi acest serviciu a fost externalizat către firme private. Din gunoi se fac bani mulți. Și în multe feluri. Cel mai comun mod este mărirea constantă a tarifelor. Tot timpul se invocă problemele financiare, cu angajații, cu utilajele și așa mai departe.

Atunci, după  1989, s-a dat liber acestor afaceri, fără a se cere existența unui parc auto adecvat, fără a se solicita oameni calificați și așa mai departe. De mai bine de treizeci de ani, se acceptă să fim la mâna unor privați veroși care fac bani mulți din serviciul de salubritate, iar oamenii trebuie să se mulțumească cu ce primesc. Dacă nu, se trece la procese, la amenin­țări ca acum, aici...în Baia Mare. Suntem siguri că problemele se vor rezolva, într-un fel. Dar nu suntem convinși că vom avea un serviciu de salubritate stradal și menajer așa cum ne dorim, ca într-un oraș european, la care ne tot raportăm. Orașul există, dar firma de salubritate nu.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.