Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Miercuri, 5 mai a.c., la fel ca in ultimii sapte ani, in Baia Mare a fost sarbatorita Ziua Artistului Plastic. Deja consacratul pelerinaj la mormintele artistilor plastici baimareni si depunerea de flori a fost urmata de vernisajul expozitiei Salonul Artelor in cadrul Complexului expozitional din Colonia pictorilor.
Expozitia cuprinde lucrari de mare diversitate stilistica, explicabila si prin dinamica grupelor de varsta a artistilor expozanti. Ca in fiecare an, Primaria si Consiliul Local Baia Mare au decernat Marele Premiu unui artist care, prin activitatea sa, a facut cunoscut in tara si in strainatate Centrul Artistic Baia Mare. Pe langa acest premiu, in acest an s-au mai decernat doua premii de catre deputatul Catalin Chereches. Marele Premiu i-a revenit lui Mihai Olos, daca nu cel mai cunoscut artist plastic maramuresean, cu siguranta unul dintre cei mai cunoscuti. Din pacate, din motive de sanatate, Mihai Olos nu a putut fi prezent la Salonul Artelor din acest an, premiul fiind inmanat sotiei marelui artist, doamnei Ana Olos. Mihai Olos a tinut sa adreseze un mesaj artistilor baimareni, citit de prof. univ. dr. Nicolae Suciu, presedintele UAPR filiala Baia Mare: „Dragi prieteni, pe langa toate cate s-au spus din partea mea, mai am de adaugat un cuvant: dorul. Mi-e dor de voi si n-as vrea sa stric printr-o fatada de premiere si sa te rog si sa va rog sa luati la simplu nevoia mea de a va fi alaturi”.
Vernisajul a fost moderat de presedintele filialei baimarene a Uniunii Artistilor Plastici, prof.univ.dr. Nicolae Suciu. „Sper ca acest Salon al Artelor sa fie un festin pentru suflete si pentru priviri prin aceasta oferta expozitionala reali-zata de artistii plastici din Baia Mare si Maramures”, a afirmat Nicolae Suciu.
Despre expozitie a vorbit dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judetean de Arta, Centrul Artistic Baia Mare. „Ca in fiecare an, primavara devine baimareana, desi parca baimareana este dintotdeauna toamna. Adevarul e ca cel dintai anotimp devenit baimarean artistic a fost toamna. Incepand din 1896, din acea toamna binecuvantata in care Simon Hollosy, impreuna cu artistii din cercul sau, reuniti la München din toata Europa, iar apoi la Baia Mare din toata Europa, au asezat pietrele de temelie ale unui edificiu cultural care, nu prididim s-o spunem, a devenit Centrul Artistic Baia Mare, semnul de identitate echivalent cu noto-rietatea, de care beneficiaza poate in primul rand comunitatea cetatenilor Baii Mari si apoi orasul ca atare. Este important ca Baia Mare este singurul oras din Romania care-si onoreaza comunitatea artistilor printr-o hotarare a autoritatilor administratiei publice locale. Este un titlu de mandrie pentru comunitatea artistilor, mai mult decat atat, este un titlu de mandrie pentru comunitatea care, la modul simbolic, a reusit sa afirme public ca isi pretuieste artistii, pe cei de ieri, pe cei de astazi ca si pe cei de maine.
Obstea artistica baimareana ne-a propus pentru aceasta expozitie de primavara un numar neasteptat de lucrari si, daca am sa spun ca de o calitate pe care nu o intrezaream, s-ar putea ca unii carcotasi sa traga concluzia ca ne asteptam la lucrari de calitati inferioare. Nu! Altul era gandul care m-a incercat. La Anuala Artelor din toamna lui 2009, constatasem ca obstea artistilor baimareni sfideaza criza. Parca linia evolutiv-progresiva pe care o constatam in ultimul deceniu a facut un pas mai hotarat in toamna. Nu ma indo-iesc ca veti constata cu placere, eu indraznesc sa cred ca si cu o uimire pozitiva, faptul ca semnele care puteau sa fie o intamplare in septembrie se dovedesc acum a fi nicidecum o intamplare, ci un temei solid.
Poate ca ar merita de subliniat doua idei. Prima ar fi aceea ca pulsul creativ se apropie tot mai mult de unele dintre reperele unei existente cotidiene asa cum este ea la noi in Baia Mare, la noi in Romania, la noi in Europa, cu un filtru care mie mi se pare remarcabil. Viata cotidiana este din ce in ce mai putin frumoasa, viata cotidiana este din ce in ce mai putin datatoare de bucurii, viata cotidiana pare sa se indrepte catre un cenusiu existential. Important este ca obstea artistilor baimareni, spre deosebire de alte obsti, ne creeaza senzatia nu a unei autocenzuri, ci a unui filtru regulator. Daca viata ne aduce tot mai putine bucurii, fie ca macar arta, indiferent de matricea estetica pe care ar dori sa o promoveze, pentru ca modelele culturale nu au o varsta, sa genereze un produs viabil, sa ne ofere, niciodata in compensatie, acea parte de frumos, acea parte de noblete, acea parte de innobilare de care avem nevoie.
Ceea ce pe mine ma impresioneaza in aceasta expozitie este faptul ca pastreaza aceasta traditie, aceea a echilibrului, pentru ca artistii obstii baimarene s-au focalizat tocmai inspre centrul de echilibru si arareori doar au gustat din placerile limitelor ultraradicale. Eu traduc acest fapt si ca pe o responsabilizare cultural-intelectuala. Imi place sa cred ca am dreptate atunci cand afirm ca aceasta expozitie este o lectie de arta, o lectie de creatie, o lectie de arte vizuale, dar, in acelasi timp, si o lectie de asumare civica. Indraznesc sa afirm, cu subiectivitatea de rigoare, ca, in momentul de fata, cea mai valoroasa productie din Baia Mare, poate din judetul Maramures, este arta plastica.”
Catalin Chereches - iubitor al artei si prieten al pictorilor
Un mesaj de suflet a transmis de Ziua artistului plastic baimarean deputatul independent de Maramures, Catalin Chereches, o prezenta constanta la manifestarile care tin de promovarea traditiilor, artei, culturii, a tinerilor.
Parlamentarul maramuresean a tinut sa spuna ca prezenta lui prin-tre cei sarbatoriti nu este in calitate de deputat, ci ca iubitor de arta si prieten cu multi dintre pictori. „Am crescut langa artisti plastici de renume, precum Lidia Agricola sau Kovacs Francisc, si ma simt onorat sa spun ca sunt prieten cu Valentin Muste, Mircea Bochis, Aurel Cucu, Maria Maris Daraban sau Ioan Marchis. Imi aduc aminte cu placere de orele predate la Liceul de arta de sotii Craciun sau de Tiberiu Alexa, care cultivau cu mult talent in sufletul nostru ideea de frumos si durabilitate a lui”, a spus Catalin Chereches. Convins ca actul artistic si artistii trebuie sprijiniti si determinati sa-si lase amprenta asupra personalitatii orasului, care a fost cunoscut in Europa mai ales pentru Scoala sa de pictura. Ca tanar care cunoaste si traditia Scolii baimarene de pictura, dar stie sa aprecieze prezentul artistic, ca o garantie a viitorului, Catalin Chereches s-a bucurat ca Mihai Olos a fost declarat „Artistul anului”, dar a tinut sa bucure si el doi artisti in devenire. Doi studenti la sectia Arte a Universitatii de Nord din Baia Mare.
„Avem aceasta traditie a Scolii de Pictura din Baia Mare, traditie continuata de cei prezenti si sarbatoriti la aceasta manifestare. Cred ca trebuie sa ne adresam si tinerilor, cei care vor duce mai departe dulcea povara a Scolii baimarene. De aceea m-am orientat spre studentii sectiei de arte plastice-pictura, din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare. Voi oferi in nume personal doua premii, doua incurajari. Sunt convins ca cei doi studenti vor deveni certitudini in peisajul artistic baimarean si nu numai. Ofer un premiu studentei Andra Anisoreac, anul II, si lui Marius Todea, anul I, pentru spiritul de initiativa si creativitate. Le urez tuturor elevilor Liceului de Arta, studentilor de la Universitatea de Nord numai bine si ii rog sa nu uite istoria artistica a acestui minunat oras”, a spus Catalin Chereches.
Mihai Olos - un brand cultural al Baii Mari
„Este, cred, emblematic ca Marele Premiu a revenit unei personalitati care ea insasi este o emblema, un brand al Baii Mari culturale, al Baii Mari ca atare si poate inainte de toate al artei contemporane romanesti. Mihai Olos este de multa vreme un bun patrimonial baimarean. Creatia sa inseamna intotdeauna, atunci cand intra in circuitul public din strainatate, implinirea deplinei sale personalitati, dar intotdeauna inseamna si arta romaneasca, intotdeauna inseamna si Centrul Artistic Baia Mare. Ceea ce el reprezinta pentru istoria artistica a Baii Mari cred ca e greu sa rezumi in cateva cuvinte, dar uneori cred ca nu este lipsit de semnificatie. Mihai Olos si-a inceput cariera atunci cand conditiile au permis recuperarea avangardei, a devenit foarte rapid unul din cei mai straluciti exponenti ai avangardei tarzii romanesti, iar apoi, pana astazi, creatia sa a parcurs marile repere evolutive ale artei roma-nesti la un standing care echivaleaza cu marile valori ale artei europene. Gestul de a i se conferi astazi Marele Premiu poate vine cu intarziere, dar parca lucrurile importante vin intotdeauna la noi, la romani, prea tar-ziu. Dar nu atat de tarziu incat sa nu ne putem bucura impreuna de ceea ce atat de rar i se intampla artistului atunci cand inca zamisleste. Trag nadejde ca aceasta recunoastere sa semnifice pentru domnia sa macar atat cat semnifica pentru noi personalitatea domniei sale, creatia sa” - Tiberiu Alexa
Ioan BOTIS
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.