• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

Salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din subordinea Consiliului Județean au fost majorate de la 1 iulie 2017

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a prezentat plenului CJ expunerea de motive a proiectului privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual ce fac parte din familia ocupațională „Administrație”,  din apa­ratul de specialitate al Consiliului Județean Maramureș și din serviciile publice din subordinea acestuia.
Șeful administrației județene a subliniat faptul că, până la data de 1 iulie 2017, salarizarea s-a făcut potrivit Legii Cadru nr. 284/2010 și ale legilor anuale de aplicare a acesteia. În practică, datorită ca­drului legislativ determinat de constrângerile bugetare, chiar dacă Legea Cadru 284/2010 a intrat în vi­goare, salariile personalului nu au putut fi stabilite prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu valoarea de referință, conform prevede­rilor acesteia, astfel că au fost menținute o serie de dezechilibre atât cu privire la stabilirea salariilor de bază, cât și cu privire la sporurile și indemnizațiile ce urmau a se aplica în baza acesteia.
În cursul anului 2017, începând cu luna februarie, au fost efectuate unele corecții ale dezechilibrelor, în special pentru funcțiile publice și în mod nesemnificativ pentru personalul contractual. La data de 1 iulie 2017 a intrat în vigoare Legea Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea persona-lului plătit din fonduri publice care prin conținutul său și prin  grilele de salarizare contribuie la stabilirea ca­drului unitar de salarizare a persona­ului bugetar, creș­terea veniturilor salariale și eliminarea dezechilibrelor semnalate, a arătat pre­șe­dintele Con­siliului Județean Mara­mureș, Ga­briel Zetea, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
„Am discutat extrem de mult în ultima perioadă atât cu aparatul propriu al Consiliului Județean Maramureș, cât și cu reprezentanții DGASPC Maramureș și ai Evidenței Populației Maramureș, pentru a găsi formula corectă atât pentru sala­ri­zarea personalului care ocupă funcții publice, cât și pentru cei care ocupă funcții contractuale.
Executivul Consiliului Județean Mara­mureș a venit cu o propunere de sala­rizare a anga­jaților, o formulă echilibrată care ține cont și de ceea ce au făcut alte județe similare nouă. Am văzut și pro­puneri cu sume mai mari, cu sume mai mici, iar Maramureșul se situează la me­dia acestora. Consider, însă, că față de celelalte județe avem un plus între coeficienții de la o funcție la alta, adică sunt mult mai apropiați, salarizarea fiind una unitară.
Am egalizat salariile care se plătesc către aparatul propriu al Consiliului Județean, către cei de la DGASPC și Evidența Populației. Sunt câteva reguli care au fost luate în calcul, respectiv salariul minim este salariul minim pe economie, iar venitul maxim poate fi considerat indemnizația ­vi­ce­­pre­ședintelui Consiliului Județean.
Am ținut cont în aceste propuneri inclusiv de potențialele sporuri pe care pot să le aibă salariații, astfel încât să nu depășească ca și venit indemnizația vicepreședintelui Consiliului Județean și să fim acoperiți din toate  punctele de vedere. Mai mult, ne încadrăm în preve­derile bugetare prevăzute la începutul anului în curs. În acest moment, avem o salarizare absolut decentă atât a perso­nalului aflat în funcții publice, cât și a personalului contractual, de care se ține mai mult cont prin această salarizare, existând pentru aceștia creșteri și de peste 50%. Toți angajații, însă, au avut parte de o creștere salarială prin aplicarea legii salarizării unitare”, a precizat șeful ad­ministrației județene, Gabriel Zetea.

Proiectul de hotărâre a fost votat de toți consilierii județeni prezenți la ședința ordinară din 27 iulie 2017, fiind aprobat cu 32 de voturi pentru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.