• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Sacralitate virtuală pe pânză

Joi, 11 iulie 2013, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost vernisată expoziţia “Sacralitate virtuală” a artistului plastic Robert Strebeli. Parteneri în cadrul acestui proiect expoziţional sunt Consiliul Judeţean Maramamureş, Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş. Expoziţia este deschisă până în data de 15 septembrie 2013.

 
 
 

Despre artistul Robert Strebeli şi lucrările acestuia au vorbit Laura Ghinea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, şi Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş. Laura Ghinea a apreciat faptul că tablourile lui Robert Strebeli se situează undeva la graniţa dintre pictură şi grafică, prezenţa simbolurilor, a liniei negre şi a semnului ducând înspre grafică, chiar dacă tehnica este cea a uleiului pe pânză, iar culorile sunt şi ele prezente.

Ioan Marchiş a vorbit despre formă şi esenţă, despre contrastele violente existente în pânzele lui Robert Strebeli, menite să transmită o sacralitate, artistul având un mesaj de comunicat într-o lume obişnuită în ultima vreme “să fugă de poveste şi să se agaţe de formă”.Expoziţia lui Robert Strebeli este o provocare, ea folosind într-un spaţiu mitologic semnele internetului, ironizat şi sacralizat în acelaşi timp. Preocupat de timpul mitic şi de timpul subiectiv personal, Robert Strebeli încearcă să eternizeze în pânzele sale o întreagă problematică existenţială cuprinsă între fragilitatea existenţei şi eternitatea mitică, o poveste transcendentă vieţii.

 

Artist care şi-a creat deja un stil propriu, Robert Strebeli este un pictor care şi-a găsit calea artistică în permanentul său efort de a recupera fragmente ale comunicării non-verbale a umanităţii, a tot ceea ce nu poate fi exprimat şi recuperat decât prin artă, printr-un simbolism postmodernist. Mi-a plăcut explicaţia pe care artistul a dat-o titlului expoziţiei recent vernisate şi dedicate mamei sale şi fiului său. El, artistul, se situează între cele două persoane importante din viaţa sa: mama, care a reprezentat mereu sacralitatea, şi fiul, care reprezintă viitorul. De aici a rezultat Sacralitatea virtual. O expoziţie care merită văzută, interesantă din punct de vedere cromatic, al mesajului pe care îl transmite şi al multiplelor posibilităţi de interpretare pe care le presupune.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.