• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

„Să nu ne răzbunaţi!”

 

De câţiva ani, a schimbat chilia cu arhivele Securităţii şi truda la mănăstire cu truda de a găsi şi intervieva ultimii supravieţuitori ai terorii comuniste. Pe vremuri, vroia să realizeze un Pateric al închisorilor comuniste. Truda lui documentară, susţinută de oameni de suflet, s-a închegat însă în seria „Să nu ne răzbunaţi!”, cuvintele rostite de Mircea Vulcănescu la Aiud. Acum, caravana conferinţei şi lansării monahului Moise a ajuns şi în Baia Mare.
 
 
E foarte greu să cuprinzi chintensenţa unei generaţii de sacrificiu. A unei generaţii care a spălat cu viaţa şi suferinţa extremă păcatele, onoarea şi istoria Neamului. Totuşi, parcă nicio frază nu ilustează mai bine înălţarea prin suferinţă şi eroism decât cuvintele lui Mircea Vulcănescu: „Să nu ne răzbunaţi!”, rostite la Aiud, una dintre cele mai crunte temniţe comuniste, în plin proces de „lichidare” lentă a elitelor acestui neam devenite „duşmani ai poporului”.
 
Păstrând proporţiile, sintagma e aidoma cuvintelor rostite pe cruce de Mântuitor: „Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac!”. O atitudine prin care eroismul a fost ridicat la rang de sfinţenie. Mai ales că acest testament a fost rostit atunci, în plină prigoană, când nu se întrevedea nicio speranţă de ieşire...
 
De aceea, seria documentară a Monahului Moise poartă acest nume. Seria a început cu „Sfântul Închisorilor”, carte dedicată lui Valeriu Gafencu. Monahul Moise a început documentarea la această carte şi munca de documentare după ce a citit „Jurnalul fericirii”, cartea lui Nicolae Steinhardt. A primit binecuvântăre şi sfaturi să editeze „Sfântul Închisorilor” şi, în timp ce lucra la această carte, a aflat despre alte vieţi pilduitoare. Aşa, volumul a devenit serie: „Să nu ne răzbunaţi!”, iar cu ajutorul lui Dan Puric, cartea este însoţită şi de un CD, cu un film documentar.
 
Cartea, însoţită de un DVD cu 3 filme, expune drama românilor din Basarabia, „cea mai pătimită parte” a României. Iar lansarea organizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare l-a avut ca moderator pe preotul Adrian Paul şi ca invitat pe directorul instituţiei, Teodor Ardelean.
 
Toate cărţile monahului Moise au preţuri derizorii, pentru a fi mai accesibile, iar fondurile adunate sunt donate pentru construcţia Centrului monahal şi cultural „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud.
 
Proiectul dezvoltat de Fundaţia Sfinţii Închisorilor se numeşte „SĂ NU NE RĂZBUNAŢI!” şi constă într-o serie de 30 de filme documentare şi cărţi despre suferinţele românilor din ţară şi din Basarabia, din timpul regimului comunist.
În acest sens fundaţia noastră a sprijinit şi sprijină iniţiativa casei de producţie de film Carter Films de a constitui o arhivă video realizată profesional cu interviuri luate foştilor deţinuţi politici din România şi din Republica Moldova (Basarabia).
Primele documentare din această serie, în număr de cinci (pentru care cerem sprijin) au ca temă diversele forme ale persecuţiilor comuniste din Basarabia. Astfel, aceste documentare au ca subiect:
- Deportările basarabenilor în Siberia;
- Foametea organizată de regimul comunist (1946-1947);
- Deţinuţii politici basarabeni din gulagul sovietic;
- Prigoana dusă de statul sovietic împotriva religiei;
- Politica de deznaţionalizare a basarabenilor pusă la cale de regimul sovietic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.