• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iulie , 2023

Să medităm cu luare aminte în rolul cărui personaj din pilda samarineanului milostiv suntem?!

 

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, este partener în cadrul proiectului „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi”.

Partenerii acestui proiect sunt: Parohia Ortodoxă Desești în calitate de beneficiar, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul și Asociația Vis Juventum, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1 milion de euro.

Beneficiarii direcți sunt 260 de persoane dintre care 60 de persoane vârstnice, 130 de adulți și 70 de copii. Echipa de proiect este omogenă, deși experții fac parte din patru entități diferite, se completează foarte bine, la activități existând  o atmosferă plăcută. Acțiunile sunt foarte bine organizate  și conduse de părintele  Ioan Ardelean, care este managerul de proiect, și a celor trei coordonatori, muncind cu toții, cu timp și fără timp.

În cele ce urmează ne vom focusa pe activitatea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului în cadrul acestui proiect de amploare. Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopia noastră derulează nenumărate proiecte prin care vine în ajutorul celor aflați în nevoi și în necazuri. Biserica nu este tribunal, este spital vindecă rănile sufletești și trupești ale multor persoane. Despre activitatea filantropică multe se cunosc, dar în același timp, foarte multe nu se cunosc: când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta Matei 6,3, să fie făcută în ascuns, fără a aștepta vreo răsplată, deci binele se face discret și în liniște.

De ani buni, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului derulează în calitate de beneficiar direct sau ca partener numeroase proiecte, unele dintre ele prin accesarea fondurilor europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect echipa tehnică implicată a avut ca și obiectiv principal, licențierea serviciului de asistență comunitară și spirituală, ai cărei  beneficiari sunt vârstnicii din teritoriul GAL Mara-Gutâi. Prin acest serviciu, după ce am întocmit toată  documentația  necesară, toate metodologiile aferente, am fost licențiați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca furnizori de servicii sociale. Din echipă fac parte doi preoți dintre care unul este coordonatorul activităților și unul asistent comunitar, un asistent social, un asistent medical și un responsabil financiar.

La începutul proiectul, au fost identificați cei 60 de vârstnici, aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, prin vizite în teren și campanii de recrutare. Aceștia au vârsta cuprinsă între 65 și 95 de ani.

Până la bătrâneţea voastră Eu voi fi Acelaşi, până la cărunteţele voastre vă voi sprijini. V-am purtat şi tot vreau să vă mai port, să vă sprijin şi să vă mântuiesc. Isaia 46, 4.. Pe toată perioada de implementare ne vom ocupa de partea sufletească și trupească a beneficiarilor din cadrul proiectului, dar și a altor persoane care au nevoie. Partea de documentație necesară, completarea de fișe, anchete sociale și celelalte instrumente de lucru sunt componente importante, dar munca concretă în teren credem că este cea mai importantă. În cadrul întâlnirilor noastre zilnice, săptămânale, sau ori de câte ori este nevoie, încercăm să aducem o rază de speranță, ne îngrijim atât de trup cât și de suflet. Un vechi proverb latinesc spune: Mens sana in corpore sano, noi am spune cu o mică completare: Minte, suflet și inimă sănătoasă în corp sănătos!

Acești ,,tineri” de vârsta a treia sunt persoane reprezentative pentru satul tradițional. Harnici, credincioși și religioși, în viața lor, Dumnezeu se află pe primul loc, iar de-a lungul anilor au îmbinat armonios munca cu rugăciunea. Și-au procurat pentru traiul de zi cu zi, doar strictul necesar, au adunat puține comori pământești, dar mai multe în cer.

În cadrul întâlnirilor, experții implicați contribuie la amelioarea stării de sănătate trupească prin verificări periodice, recomandări specifice, îndrumarea spre consultații de specialitate. Săptâmânal aceștia beneficiază de o masă caldă, o picătură în ocean, dar oceanul este compus din picături. Se întreprind activități specifice de ordin social, cu intervenții clare în atenuarea sentimentului de excluziune socială.

Partea duhovniceacă de asemenea are un rol important, de aceea au avut loc vizite individuale la fiecare vârstnic, în cadrul cărora s-au identificat nevoile și așteptările lor. Aceștia sunt foarte înduhovniciți, iar firele albe și ridurile de pe obraz  arată  înțelepciunea, demnitatea, credința și puterea lăuntrică a acestora, care nu s-au aplecat decât în fața lui Dumnezeu, frumusețea coborând de pe față în suflet. Asistența spirituală, îndrumarea duhovnicească pentru mângâiere sufletească este un plus vizibil în viața beneficiarilor.

Lunar sau bilunar au loc acțiuni de socializare și petrecere a timpului cu o temă dată, de exemplu la 1 octombrie am sărbătorit împreună Ziua Internațională a Vârstnicului, prin aceste evenimente dorim să uite de sentimentul atât de apăsător al singurătății, măcar și pentru câteva ore. Din luna decembrie 2021 după lansarea oficială a serviciului de asistență comunitară și îndrumare duhovnicească, după un program lunar au loc activități săptămânal.

 Un om este bâtrân doar atunci când regretele iau locul visurilor. Bătrânețea este un proces natural în decursul vieții omului. La nivel mondial se constată o îmbătrânire a populației, prelungirea speranței de viață, ca urmare a progreselor medicale și a științei. Un factor esențial fiind legătura omului cu Dumnezeu prin rugăciune, odată cu trecerea timpului, oamenii devenind mai înțelepți, mai credincioși  și mai religioși. Dacă puterea trupului scade, parcă puterea sufletului crește! Dacă cei apropiați din familie sau prietenii, pleacă în lume să-și găsească un rost sau trec la Domnul  și distanța față de aceștia crește, distanța față de Dumnezeu scade. Odată cu trecerea timpului, dăm mai mult timp lui Dumnezeu din timpul cuvenit.

Bătrânețea este o cunună strălucită, ea se află mergând pe calea cuvioșeniei (Proverbe 16,31). Avem exemplele Vechiului Testament, la începutul omenirii când unele persoane au trăit foarte mulți ani: Adam 930 de ani, Noe 950 de ani, Matusalem 969 de ani, treptat zilele vieții oamenilor au scăzut, Avraam 175 de ani, Iacov 147, Moise 120 de ani.

Anii noștri s-au socotit ca pânza unui păianjen, zilele anilor noștri sunt 70 de ani. Iar de vor fi în putere optzeci de ani, și ce este mai mult decât aceștia, osteneală și durere. Căci trece viața noastră și ne vom duce. Psalmul 89, 10-12.  Prin aceste versete ale psalmistului David, conștietizăm atât de clar cât de firavi suntem, anii noștri fiind comparați cu pânza de păianjen, observăm media de viață a unui om, și efemeritatea lui. Să ne dorim să trăim mulți ani, dar cu folos duhovnicesc, pentru mântuirea noastră și a aproapelui.

Popoarele  lumii erau conduse de bătrâni. În Imperiul Roman, alături de rege era Senatul, format din bătrâni. La evrei de asemenea, Sinedriul era format din bâtrâni, iar în Grecia Antică, Sparta era condusă de Sfatul Bătrânilor. Poposind în Maramureșul Voiedoval, ținutul dacilor liberi, în satele în care biserica pe turnul central avea patru turnulețe mai mici, se spune că aici exista un sfat al bătrânilor, care aveau drept de viață și de moarte asupra membrilor comunității aceștia încercând să respecte în primul rând legea morală, să vegheze asupra săvârșirii binelui și să oprească săvârșirea răului. De-ți va greși fratele tău, mergi, mustră-l între tine și el singur. Și de te va asculta, ai câștigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, iar de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii. Matei 18, 15-17

Zilelele petrecute pe pământ nu sunt alegerea noastră, ele sunt un dar de la Dumnezeu, care este veșnic, noi prin lume fiind străini și pelerini: Iubiților, vă îndemn ca pe niște străini ce sunteți și călători aici pe pământ, să vă feriți de poftele cele trupești care se războiesc împotriva sufletului. I Petru 2,11. Să facem, deci, cele plăcute sufletului, dar să ne îngrijim și de trup, care este templul Duhului Sfânt: Nu știți oare că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? De va strica cineva templu lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că Sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi. I Corinteni 3, 16-17.

Bătrânețea  încearcă toți să o ducă cu  demnitate, dar din păcate, unii își doresc să vină sfârșitul călătoriei pământești mai repede, pentru că greutățile, lipsurile și nevoile îi copleșesc, iar aici este necesară intervenția noastră a celor care suntem aproapele celui oropsit.

 Să medităm cu luare aminte: în rolul cărui personaj din pilda samarineanului milostiv suntem?! Ajutorarea apropelului este un îndemn foarte des întâlnit în paginile Sfintei Scriputuri și avem atât de multe exemple grăitoare despre faptele milei trupești! Ne este greu uneori să ne jertfim pentru prietenul sau aproapele nostru, dar putem să-l ajutăm. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi. Ioan 15, 13. Și cine este aproapele sau prietenul meu?! Fiecare dintre noi putem să cugetăm, să medităm și să îl găsim în diverse locuri, în diverse forme. Există lipsuri și nevoi, necazuri și probleme la nivel modial, european, național, județean, local, al comunităților parohiale din care fiecare facem parte. Suntem trupul lui Hristos și mădulare fiecare în parte și împreună formăm Biserica Vie a Lui Hristos. Cea mai mare iubire este cea dezinteresată, nepăcătoasă pentru aproapele! Cu toții suntem fii ai Lui Dumnezeu, atunci între noi există o relație de fraternitate cum o exprimăm!?

Să dăruim din ce avem, să dăruim din ce nu avem și așa vom dobândi, să dăruim din ce suntem, să dăruim când putem și de fiecare dată putem ...Toate ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt de folos. I Corinteni 6,12. Să luăm aminte!

 

Pr. Valeriu-Mircea VANA

Coordonator serviciul de asistență comunitară și spirituală

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.